Det er Alberto Rosatis kunst som vises i kulturkapellet i sommer, men datteren Simonetta, som selv er kunstner, står bak den permanente dekorasjonen på bakveggen i kapellet. Denne kom på plass i 2006.
Under åpningen fortalte hun i samtale med Frank Tangen om sine og søstrenes barneår i er krigsherjet Italia, og hvordan familien etter krigen tok den lange veien til Holmsbu. Der skulle de bli boende i ni år. Alberto Rosati, som døde i 1971, var gift med Ragna, datter av Oluf Wold-Torne, stifteren av kunstnerkolonien i Holmsbu. Han og familien ble naturlig innlemmet i kunstermiljøet, og var den eneste kunstnerfamilien som bodde på helårsbasis i Holmsbu.
Inkluderende lokalsamfunn
Også blant lokalbefolkningen ble familien integrert, selv om de på mange måter var fremmede fugler. De tre døtrene fikk hjemmeundervisning og ble opptatt i konservativ katolsk tro. Likevel kan Simonetta fortelle hvordan hun oppsøkte både Holmsbu kirke og spilte gitar i pinsemenigheten, og hun og søsteren Cecilia deltok på lørdagsdans i Holmsbu.
Alberto Rosati ga sitt bidrag til utsmykningen av Holmsbu kirke med den spesielle døpefonten i fajanse. Da dette arbeidet var fullført, tok hjemlengselen overhånd, og han dro tilbake til Italia, mens resten av familien ble boende i Norge. Rosati kom aldri tilbake, men døtrene møtte ham i Italia.
Nytt hver uke
Utstillingen i kulturkapellet består av bilder etterkommerne har stilt til disposisjon. Mange av verkene er også til salgs. Kapellet er åpent hver torsdag til søndag kl. 13 – 16, og alle søndager fram til og med 20. august er det ulike kulturarrangementer enten i kulturkapellet eller kunstnerkirken.
Tiril Bjørkvold er utstillingsansvarlig og vertskap i kulturkapellet i sommer. Hun har bakgrunn blant annet fra flere års galleridrift i Holmsbu, og forteller at familien har lånt ut så mange bilder at sommerens utstilling vil variere fra uke til uke. I første omgang vises motiver fra Italia, fra 2. juli er det Holmsbumotiver som pryder veggene.
- Det er annerledes å stille ut en kunstner som Alberto Rosati enn samtidskunstnere, sier hun. – Jeg må forsøke å forstå hva han tenkte, hvordan han levde, hva som gjorde ham glad. Rosati ville male motivene som de så ut, ikke fri fantasi. Vi vet at han elsket blomster, og det vises i mange av bildene. Mange av kunstnerne i Holmsbukolonien har malt idylliske sommermotiver fra lokalmiljøet vårt, men Rosati har også mange flotte bilder fra vinteren i Holmsbu. En vinter han egentlig mislikte sterkt, med kulde og slaps, men også så skjønnheten i.
Etterlyser lokale bilder
Tiril Bjørkvold vil gjerne ha tips om flere Holmsbumotiver av Rosati:
-Jeg er temmelig sikker på at det på hyttevegger og i stuer i Holmsbu og andre steder henger bilder Alberto Rosati malte i sine år her. Både maleri, tegninger av hus, landskap, dyr eller portretter er velkomne på utstillingsveggene her i kulturkapellet, sier hun.
Og kanskje noen har religiøse motiver også – mot slutten av sitt liv malte han nesten bare fra den motivkretsen. Det vil berike utstillingen å vise fram enda større bredde av kunstnerskapet – og det er mulig gjøre avtale om å bare vise fram bildene i privat eie, eller bruke denne muligheten til å selge et bilde eller to.