Helga Samset er kjent som en av landets fremste fortellere, og var den første fortelleren som fikk statens kunstnerstipend. Hun har hatt mange forestillinger i kirker, og turnerer også landet rundt i Den kulturelle skolesekken, med fortellinger for barn og ungdom.
- En forteller er en mellomting mellom en forfatter og en skuespiller, forklarer Samset. - Jeg utarbeider mitt eget materiale selv, og forteller til ordene blir slik jeg vil ha dem, gjerne i samspill med publikum. Det er ofte langt ute i prosessen at jeg skriver teksten ned - for senere å ha et manus i bakhånd.
Kjenner Holmsbu
Helga Samset er godt kjent med Holmsbu – både som sommergjest og i jobbsammenheng. Hun var regissør for forestillingen «Mitt Narnia» som ble utviklet gjennom samlinger på Badehotellet og også er vist i kulturkapellet.
- Folkene på hotellet viste en gjestfrihet og varme som betød mye for at vi kunne jobbe kreativt og avslappet med en forestilling med to synshemmede aktører.
Før sommeren har hun også vært konsulent for innslagene Hege Eidseter og Frank Tangen har hatt i kunstforestillingene.
- Jeg har fulgt med på det som har skjedd i kulturkapellet, og er fascinert av hvordan det tidligere gravkapellet er blitt en aktuell kulturarena, som samtidig tar vare på tradisjonen i kapellet og omgivelsene.
Om å tro i håpløsheten
Nå skal hun selv framføre sin egen fortelling om Svartedauden i kulturkapellet.
- Mennesker før oss har kjempet og lidd, som oss. De har funnet måter å overleve på, de har skapt seg fortellinger å tro på midt i det håpløse, som oss. Etter korona kan vi lettere leve oss inn i katastrofen som traff Europa i middelalderen. Koronaepidemien er forestillingens ramme, og danner utgangspunkt for møtet med verdens første romanforfatter fra Italia, og med Pesta og menneskene hun rammet.
Arrangementet i kulturkapellet innledes med et kåseri ved arkeologen Håvard Kilhavn, som er doktogradsstipendiat ved Universitetet i Stavanger. Han er fra Tofte, og har jobbet mye med lokalhistorien i Hurum. Han har satt seg inn i hvordan Svartedauden artet seg i vårt nærområde.
- Svartedauden er den største enkeltkatastrofen som Norge har vært utsatt for. I enkelte områder kan så mye som halvparten av befolkninga ha dødd, sier han. - Men hva vet vi egentlig om pestens herjinger i Hurum? Hvordan opplevde folk svartedauden her i bygda? Det vil jeg forsøke å gi noen svar på.
Arrangementet i kulturkapellet starter kl. 15 og egner seg for både voksne, ungdom og større barn.
Billettene koster 50 kroner, alle under 23 år har gratis inngang. Vi anbefaler å forhåndsbestille, siden det er begrenset plass i kulturkapellet. Billettene finner du her: https://tikkio.com/tickets/38058-svartedauden