Beredskapsarbeid i Den norske kirke
Dødsbud
Prestene har en egen vaktordning slik at de kan gå med dødsbudskap. Det er politiets ansvar å varsle pårørende når noen dør brått og uventet, og det finnes en avtale om at prester i Den norske kirke skal bistå politiet.
Hendelser i egen virksomhet
Videre er det en beredskap for hendelser som kan skje i kirkens eget arbeid, for eksempel slik at det er gode rutiner for brannevakuering av kirkene. Kirkens arbeidsgiverorganisasjon har utarbeidet en veileder for dette arbeidet. Se lenke nederst i artikkelen.
Støttearbeid for overlevende og pårørende
Det arbeidet som kanskje er mest kjent gjennom media, er når det har skjedd ulykker eller katastrofer og kirkens ansatte er med i støttearbeidet for overlevende og pårørende. Det kan enten skje gjennom samarbeid med politiet eller med kommunens psykososiale kriseteam.
Omsorg og ritualer
Prester og diakoner har utdanning til og erfaring i å møte mennesker i vanskelige livssituasjoner. Deres oppgave er å være til støtte for de som ønsker det. I tillegg vil kirken kunne bidra med ritualer som lystenning, minnestunder, åpne kirker og lignende.
Tros- og livssynssamfunn
Der Den norske kirke har plass i det offentlige beredskapsarbeidet, har prest eller annen kirkelig ansatt ansvar for å bidra til at representant fra andre tros- og livssynssamfunn blir tilkalt/kontaktet ved behov.
Ressursdokumenter
Kirkens rolle i kriser og katastrofer er formalisert fra myndighetene, og både politi og kommune kan be om slik bistand fra kirken. Når ulykken først er ute, er det viktig at de som skal samarbeide kjenner hverandres roller og ressurser. Kirkerådet har utarbeidet to ressurser som kan bidra til avklaring og et godt samarbeid lokalt i forkant. (En veileder for Den norske kirkes tilbud til kommunen om beredskapssamarbeid og en mal for gjensidighetsavtale mellom arbeidsgiverlinjene i Den norske kirke). I tillegg er det utarbeidet flere ressurser til bruk i kirkens beredskap, som ligger nederst i artikkelen.