Det betyr at kirken ikke godtar noen former for seksuelle krenkelser. Likevel skjer det overgrep i menigheter. Derfor jobber vi hele tiden med å forhindre at det skjer. Når et overgrep er begått har vi rutiner for å avdekke og alltid melde ifra. Vi vil ta godt vare på den som har blitt rammet.
Seksuelle overgrep
Et seksuelt overgrep er misbruk av makt, og er alltid galt. Når den som har mest makt i forholdet, seksualiserer relasjonen og tråkker over den andres grenser, er det et overgrep. Noen ganger blir det brukt trusler eller tvang. Den som blir utsatt for krenkelsen kan oppleve å kjenne på både skam og skyldfølelse. Det er viktig å holde frem at den som er utsatt for seksuelle kfrenkelser eller overgrep ikke er hverken skyldig eller ansvarlig for hva som har skjedd. Det er alltid den som tråkker over den andres grenser som har skyld og ansvar for at overgrep skjer. Det kan være ekstra vanskelig å fortelle om det som har skjedd, hvis den som har tråkket over grensene er en person den krekede er glad i og/eller stoler på.
Trakassering
Seksuell trakassering og grenseoverskridende seksuell atferd betyr at en gjør noe som ikke viser respekt for en annen persons grenser. Det kan være å si noe krenkende til en annen person. Straffeloven sier at seksuelt krenkende atferd også kan skje med mobiltelefon, sms og over internett. Det er ulovlig å vise porno til en som ikke vil se.
I Den norske kirke arbeides det systematisk for å forebygge slike hendelser og for å kunne håndtere saker som måtte komme.