Intervju med Johan Reisang og Ela Buria

Johan Reisang har bidratt med mange spennende illustrasjoner til Vigdis Reisang dikt. Flere av disse har vi fått trykke i Kirkespeilet. Nå har Johan og Ela laget illustrasjonene til Kirkens Nødhjelp sin fasteaksjon 2020: SAMMEN FOR KLIMARETTFERDIGHET.

Intervju med Johan Reisang og Ela Buria.

Tekst: Anna Helene Johnsen/ Foto: Gabi Ack

Johan Reisang har bidratt med mange spennende illustrasjoner til Vigdis Reisang dikt. Flere av disse har vi fått trykke i Kirkespeilet. Nå har Johan og Ela laget illustrasjonene til Kirkens Nødhjelp sin fasteaksjon 2020: SAMMEN FOR KLIMARETTFERDIGHET. Konfirmantene i våre menigheter deltar i denne aksjonen. Vi i Kirkespeilet vil gjerne ha en prat med Johan. Vi starter med å spørre:

Hvordan oppsto samarbeidet med Kirkens Nødhjelp?

Vi har jobbet tidligere for Norsk Folkehjelp, og vi ble kontaktet av Anne Marte Skaland i Kirkens Nødhjelp da hun hadde likt illustrasjonene vi hadde laget for dem og lurte på om vi kunne gjøre noe lignende.

Hadde du kjennskap til denne organisasjonen fra før?

Ja, kunstnere er jo ikke kjent for å være godt tilkoblet til virkeligheten, men her kan jeg i alle fall svare et solid ja.

Noe som du særlig er opptatt av i organisasjonens virksomhet?

Jeg jobber som kunstner sammen med min kone Ela. For oss handler kunst om å sikte mot noe høyere. Det kan være en enorm kraft i et godt bilde, men det vil føles tomt hvis det ikke handler om noe mer enn kun å behage øyet.

Jeg tror det kan sammenlignes litt med det å være kristen. Det blir en nokså tomt hvis det kun handler om å bevare en fasade, og at det å bli sett i kirken av andre skulle være viktigere enn å være god mot seg selv og andre.

Det er dette vi liker veldig godt ved Kirkens Nødhjelp. Det er ikke en organisasjon som handler om store ord og fine fasader. Det handler om å hjelpe de som virkelig trenger det, og vi er derfor utrolig glade for at vi kunne bidra med motiver for å kjempe med dem mot vannmangel og klimaurettferdighet.

Hva var av betydning for oppdraget /utformingen av oppdraget?

Vi laget illustrasjoner til den politiske kampanjen som utgjør en plakat, en brosjyre og brettspillet «Stopp Klimakrisen».

Når man lager denne type motiver må man holde tunga veldig rett i munnen. Det skal ikke mange streker til i et ansikt, eller litt andre farger, før uttrykket forandrer seg radikalt.

For eksempel var det viktig at Erna Solberg i den ene illustrasjonen skulle være lik seg selv, og ha et seriøst uttrykk med en bekymret tone. Men vi måtte først innom ekstremt sjøsyk, og 4 timer for lenge i samariumet Erna Solberg, før det omsider klaffet.

Du og din samboer /kjæreste (?) er sammen om dette oppdraget. Kan du si litt om hennes rolle som kunstner og medarbeider?

Ja, jeg og min kone Ela jobber sammen i en kunst-duo.

Ela og meg.jpg

Kunst-duoer er ikke noe man hører så mye om, og jeg tror årsaken til det er at de ikke nødvendigvis er de enkleste samarbeid en begir seg ut på. Vi startet å samarbeide i 2015, og det startet litt tilfeldig.

Jeg spurte Ela hva hun syns om noen illustrasjoner jeg hadde laget før jeg sendte dem videre, og hun hadde så mange gode innspill og tips til forbedringer at vi startet å jobbe mer og mer sammen.

Min styrke hører mer til streken, og Ela har det på fargene, men vi gjør alt sammen fra start til slutt, så det å finne ut av hvem som gjør hvem er litt som og forsøke å finne en løsning på høna og egget.

Har du noen tanker om klimarettferdighet og vår fastetid  - før-påsketid i kirka? Hvordan kan det henge sammen?

På spøk har jeg sagt at jeg tror kun klimakrisen kan løses hvis man stopper å tro på at døden medfører at man stopper å være her på jorden. Hadde alle vist at de kom tilbake igjen etter de gikk bort, så tror jeg mange hadde tenkt annerledes og gjort andre valg.

Kanskje det var det som gjorde at Jesus ikke så noen annen løsning enn å være en legemliggjørelse av medfølelse. Han viste at livet fortsetter etter døden, og at eneste vei ut av denne sirkelen er å møte alt liv med kjærlighet.

Noe du eller Ela har «på hjertet» til slutt?

Vi håper dere vil like illustrasjonene, og Stopp Klimakrisen spillet!

(Det kan lastes ned her gratis - https://www.fasteaksjonen.no/ressurser/for-konfirmanter/)

Og i starten av august stiller vi ut under Hamsundagene på Hamsunsenteret, og kjempehyggelig hvis dere har lyst til å komme for å være sammen med oss under åpningen.


 

 

 

Link til arkiv over Kirkespeilet:

https://kirken.no/nb-NO/fellesrad/bodo/menigheter/ronvik-kjerringoy/Arkivet/kirkespeilet2/

Kontaktinformasjon for Rønvik og Kjerringøy

Postadresse: Storgata 29, 8006 Bodø

Besøksadresse: Amtmann Worsøes gate 28, 8012 Bodø

E-post: ronvik.menighet@kirken.no

Telefon: 75 50 03 00 (felles sentralbord for alle kirker)

Man-Fre 09:00 - 14:30

Lunsj mellom 11:00 - 11:30 (sentralbordet er da stengt)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"