Bøsseinnsamling med historisk sus
Ideen til denne aksjonen i fastetiden kom fra Tyskland. Allerede i 1959 startet de evangeliske kirkene aksjonen "Brot für die Welt" og i Sverige fulgte Lutherhjälpen opp med sin aksjon i 1964. I Norge fikk aksjonen navnet
Brød for verden og den lilla pappbøssen ble selve varemerket. Menighetene delte ut bøssene, men hadde ikke noe system for å samle dem inn igjen.
På midten av 1980-tallet kom det en ny plan for konfirmasjonsundervisningen i Den norske kirke, der var det lagt inn tjenesteoppgaver for konfirmantene. Kirkens Nødhjelp så dette som en mulighet til å få til et system for innsamling, der nye grupper ble trukket inn hvert år. Etter hvert er dør-til-dør aksjoner blitt vanlig over hele landet. For å støtte opp om aksjonen, er det utviklet ressursmateriell for ulike grupper i menigheten og de siste årene er det veldig mange som har tatt i bruk Regnbue-materiellet.
Konfirmantene er fortsatt ryggraden i Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, men for å nå alle husstander, også i tettbygde strøk, er det viktig at de voksne bidrar. I år er målet at over 40 000 bøssebærere skal gå fra dør til dør den siste uken før påske.
- Vi blir først en virkelig menighet når vi retter blikket utover oss selv. Fasteaksjonen til Kirkens Nødhjelp gir oss mulighet til å gjøre nettopp det, sier John Børge Askeland, som er tilknyttet Skårer og Fjellhamar kirker i Lørenskog.
Hvordan kan fasteaksjonen være en ressurs for menighetene?
- Det er fint når man er sammen om ting på tvers av generasjoner. Det er en mulighet til å bli kjent med folk i en annen aldersgruppe. Ofte er det slik at en er mest sammen med andre på sin egen alder. Det å gjøre noe sammen skaper samhold og sosialt fellesskap, fortsetter Jon Børge Askeland.
Han mener Kirkens Nødhjelps fasteaksjon er en god mulighet til å knytte tettere kontakt med konfirmantforeldrene. - Alle som har barn vet at det er forventet at foreldrene støtter opp om de aktivitetene barna og de unge er med på. Men det er også viktig at menighetens faste kjerne er med sammen med konfirmantene, deres foreldre og venner – det skaper samhold og godt sosialt fellesskap.
Hvorfor er det viktig at voksne i menighetene engasjerer seg i Kirkens Nødhjelps fasteaksjon?
- Det å få lov å stille opp for andre, som det å samle inn penger til Kirkens Nødhjelp, sammen med andre er dobbelt lykke. Det gir også trygghet for barn og ungdom å gå sammen med en voksen. Unge trenger gode forbilder – og voksne bøssebærere kan være eksempler på kristen livsstil og tro i praksis. Og sist men ikke minst, det gir legitimitet til aksjonen og mer penger i bøssa.