Ofte stilte spørsmål

I denne oversikten finner du ofte stilte spørsmål om konfirmasjon i Ganddal menighet.

Ofte stilte spørsmål

Hvorfor har ikke jeg/vi fått informasjon? 

Alle konfirmanter som står i kirkelig medlemsregister får invitasjon til konfirmasjon i posten om våren, året før selve konfirmasjonsgudstjenesten. I invitasjonen er konfirmantåret kort presentert, og det inviteres til informasjonsmøte for konfirmanter og foresatte i Gand kirke.  

Dersom du ikke har mottatt invitasjon fra oss, kan du sende oss en e-post (mh542@kirken.no) og be om å få den tilsendt, eller finne den på hjemmesiden vår.

Gand sokn har vært et stort sokn med 3 gudstjenestesteder: Julebygda kapell, Gand kirke og Ganddal menighet med gudstjenester på Lundehaugen ungdomsskole. Ganddal har konfirmasjonsgudstjenester i Gand kirke. Fra nyttår 2024 ble Ganddal sokn skilt ut fra Gand sokn og ble eget sokn, det planlegges å bygge kirke i Ganddal. Ganddal har eget konfirmantopplegg og de som bor i Ganddal får egen invitasjon. Denne informasjonen gjelder Ganddal.  

Det er det eneste som sendes ut til alle i kirkelig medlemsregister. 

Etter informasjonsmøtet, sendes informasjon kun til påmeldte. Påmelding gjøres elektronisk på nettsiden fra like etter informasjonsmøtet er ferdig. Både konfirmant og foresatte får bekreftelse på e-post om at påmeldingen er registrert. Etter dette går informasjon på e-post til påmeldte konfirmanter og foresatte. Det er opprettet en Facebook gruppe som konfirmanter og foresatte kan være med i om de ønsker. «Ganddal konfirmanter/foresatte 2025». Det er også opprettet en Spond gruppe, group.spond.com/ZBIQY. 

 

Dersom du ikke har fått informasjon: 

Har konfirmantene registrert riktig mobilnummer i konfirmantinnmeldingen? 

Er riktig e-postadresses skrevet i konfirmantinnmeldingen for konfirmant og foresatte? 

Har e-poster fra kirken havnet i søppelpost? 

Er konfirmanten medlem i Den Norske Kirke? 
 

Jeg er ikke døpt, kan jeg bli konfirmert? 

Alle kan følge konfirmantundervisningen, uavhengig av dåp. For å bli konfirmert, må en være døpt. De som ikke er døpt blir kontaktet av ansatt i kirken i løpet av konfirmasjonsåret. Da avtales det med konfirmant og foresatte om det er ønskelig med dåp og eventuelt tidspunkt for dåp. Det er mulig å bli døpt på gudstjeneste søndag kl. 11, eller annet tidspunkt.  

 
Leverer jeg dåpsattest? 

Du trenger ikke levere dåpsattest. De som ikke er registrert med dåp i kirkelig medlemsregister, blir kontaktet og spurt om å levere dåpsattest. 

 
Er det påmeldingsfrist til konfirmasjon? 

I utgangspunktet er det ingen påmeldingsfrist, mer enn at du melder deg på før konfirmantåret starter ved skolestart. De som har bestemte ønsker om gruppe eller tidspunkt for konfirmasjonsgudstjeneste, må melde seg på innen søndag 26. mai. Mandag 27. mai begynner vi å fordele konfirmantene i grupper utfra ønske om gruppe. Samtidig ser vi på ønskene om tidspunkt for konfirmasjonsgudstjeneste, husk begrenset antall konfirmanter på hver gudstjeneste for at det skal være plass til alle gjestene i kirken.  

 

Blir det offentliggjort hvem som er konfirmant? 

I Norge er det tradisjon for å offentliggjøre navnene til konfirmantene i aviser før konfirmasjonsgudstjenesten. Det er selvsagt frivillig å stå på den listen. Derfor spør vi i konfirmantinnmeldingen om det er greit at konfirmantens navn offentliggjøres i menighetsbladet, Stavanger Aftenblad og Sandnesposten. Svar ja eller nei. Det blir ikke offentliggjort bilde, kun navn.  

 

Er det begrensning på antall gjester som kan være med på konfirmasjonsgudstjenesten? 

Det er ingen begrensing på antall gjester som kan være med på konfirmasjonsgudstjenesten. Det er derfor det er begrenset antall konfirmanter på hver konfirmasjonsgudstjeneste, slik at alle gjestene får plass i kirken. Vi har plass til om lag 600 gjester under konfirmasjoner i Gand kirke. Når det blir delt i 2 gudstjenester på en dag, vil vi også fordele antall konfirmanter omtrent likt på gudstjenestene.  

 
Hvem kan bli konfirmert? 

Alle som er døpt før konfirmasjonsgudstjenesten kan bli konfirmert! Det er lov å være i tvil om en tror på Gud! Gud tåler vår usikkerhet! Ikke la noe menneske få deg til å tro at du ikke kan bli konfirmert! 

 
Når får vi vite hvilken konfirmasjonsgudstjeneste og hvilken gruppe vi får? 

Ved konfirmantinnmelding får du komme med ønske om hvilken konfirmantgruppe og hvilken konfirmasjonsgudstjeneste du ønsker. Hensikten med gruppene er å dele konfirmantene i mindre grupper, derfor er det begrensninger på antall i hver gruppe. Det er og satt opp flere konfirmasjonsgudstjenester for å fordele konfirmantene på gudstjenester, for å unngå begrensninger på antall gjester til gudstjenesten.  

Bekreftelse på hvilken gruppe og hvilken konfirmasjonsgudstjeneste kommer på e-post før skolens sommerferie.  

 

Hvorfor får ikke alle gruppen de ønsker? 

Vi vil at konfirmantene får oppleve hva som skjer i en menighet, at ikke alt blir sitt i ro samlinger gjennom konfirmantåret. I flere av gruppene får konfirmantene praktiske oppgaver, for at alle i gruppen skal få praktiske oppgaver, må vi begrense hvor mange som er i hver gruppe. På denne måten får vi også delt konfirmantene i mindre grupper, det ønsker lederne for å bli bedre kjent med konfirmantene. Lederne ønsker å se hver enkelt konfirmant! Det er varierende maks antall i gruppene.  

 
Hvor mange gudstjenester må konfirmantene være med på? 

Til informasjonsmøtet er årsplan klar. Der står alt som er obligatorisk konfirmantundervisning i løpet av året, inkludert gudstjenester.  

 
Hva er obligatorisk konfirmantundervisning og hva er frivillig? 

Er du i tvil hva som er obligatorisk? Se på årsplanen om det står der. Det som står på årsplanen, er obligatorisk. Andre arrangement kan konfirmantene velge om de vil være med på.  

 
Må konfirmanten komme på oppsatte samlinger for å bli konfirmert? 

I Den norske kirke er det bestemt at konfirmantåret består av totalt 60 timer. Selve konfirmasjonsgudstjenesten er avslutningen av konfirmantåret. Konfirmantene er konfirmanter hele konfirmantåret. Det forventes at det som står på årsplanen kommer inn i hjemmets kalender og følges opp av både konfirmanten og foresatte. Det betyr at noen ganger må andre fritidsaktiviteter vike for konfirmantundervisning. Det kan ønskes mellom ulike grupper som har ulike tidspunkt for gruppesamling. Se over årsplanene hva som passer best for deg. Dersom noe gjør det vanskelig å følge konfirmantundervisningen, vennligst ta kontakt slik at vi sammen kan se på muligheten for tilrettelegging.  

 
Hva er «kleskoden» på samtalegudstjenesten og konfirmantfesten? 

«Vanlige» finklær, ikke konfirmasjonsantrekket.   

 

Hva gjør vi med konfirmantkappene? 

Konfirmantene har kappeprøving og øving før konfirmasjonsgudstjenesten. På den samlingen prøver vi kapper og øver til konfirmasjonsgudstjenesten 

Kappene tar konfirmantene med hjem. Se over kappen og vask om nødvendig kappen.  

 
Hvor lenge varer konfirmasjonsgudstjenesten? 

Konfirmasjonsgudstjenesten varer ca. 5 kvarter. I tillegg vil familie og gjester kanskje bruke litt tid til fotografering.  

 

Kan vi leie lokaler til konf-selskapet i kirken? 

Ja, vi leier ut flere lokaler som egner seg godt til selskap.  
Lokalene kan tidligst reserveres 1.januar året før selskapet. F.eks. dersom dere ønsker selskap i mai 2025, kan dere bestille dette tidligst 1.januar 2024.  

Her gjelder prinsippet om førstemann til mølla. Se nettsiden til Gand og Ganddal for detaljer. 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"