Kirkene står sentralt under årlig musikkfestival

Gjennom snart 20 år har kirkene i Drammen huset konserter under Johan Halvorsen musikkfest.

Fra en tidligere konsert, Birgitte Stærnes og franske gjester i Strømsø kirke.  Foto: Johan Halvorsen musikkfest

Kirkene er en arena som skaper den optimale stemningen for en del av våre konserter, forteller leder av Johan Halvorsen Musikkfest, Martin Haug, og utdyper:

Det har ikke bare å gjøre med akustikk, men det styrker opplevelsen av verdifull kultur. Det er opplevelser til ettertanke, til å berøre hjerte og sanser.

En uke i mars hvert år arrangeres konserter på forskjellige scener i byen, bygget rundt den norske komponisten Johan Halvorsen, som var født i Drammen.

Musikkmesteren fra Drammen

Men la oss gå tilbake.

15. mars 1864 så Johan Halvorsen dagens lys på Bragernes i Drammen. Mor Johanne og far Bernt Halvor ante ingenting om at den lille, nyfødte sønnen en dag skulle bli en berømt komponist og fiolinist. Og ikke visste de at det skulle komme til å bli bygget en stor nygotisk kikre rett oppe i gata, hvor det 160 år senere skulle holdes konsert, finalekonserten på en festival som skulle bære den lille sønnens navn, i det Herrens år 2024!

De visste heller ikke at den gamle Bragernes kikre, bygget i 1708, skulle gå tapt i flammene av en enorm bybrann to år etter, og som skulle legge hele Bragernes i ruiner, i juli 1866. For det var jo i den gamle Bragernes kirke at lille Johan August ble døpt søndag 24. april. Det var selveste dikterpresten Jørgen Moe, den ene av de to i den berømte eventyrduoen Asbjørnsen og Moe, som helte vann over hodet til det seks uker gamle barnet.

160 år etter hans fødsel kan Drammen oppvise en spektakulær festival som har funnet sted siden 2005. Feiringen og hyllesten av Drammens store komponist, dirigent og fiolinist skjer rundt hans fødselsdag hvert år. En hel uke er spekket med musikere, artister, orkestre og kor på flere av byens scener. Kirkene i Drammen har alltid vært noen av konsertarenaene når Johan Halvorsen musikkfest arrangeres. I år er både Strømsø kirke og Bragernes kirke nok en gang med som to av festivalens konsertarenaer.

Johan Halvorsen ble født i Drammen for 160 år siden. Foto: Oslo Museum

 

Tilbake til 2024 og til festivalsjef Martin Haug:

Kan du fortelle litt om hvordan festivalen bruker kirkene i år?

Festivalen bruker Bragernes kirke til den åpne lunsj-konserten for institusjonsbeboere fredag 15. mars, der unge utøvere spiller vakker klassisk musikk for våre eldste, forteller Haug og fortsetter;

Menigheten hjelper til, dette er et samarbeid med mennesker som ønsker det samme som vi. Onsdag 13. mars blir det norsk folkemusikk i Strømsø kirke. Denne kvelden skal vare toner fra nord, folketoner og melodier hentet fra tradisjon fylle kirken.

Halvorsen-generalen tror at musikken som fyller Strømsø kirke denne kvelden, samt levende lys og stillhet, blir en stemningsfull og nær opplevelse.

Og som alltid avslutter vi i Bragernes kirke, med konserten Lys og Mørke. En konsert for den krevende tiden vi er inne i. Musikken består av et utvalg stykker og korverk som bringer folk mellom melankoli og håp om lysere tider, og formidler det budskapet vi trenger i år, oppsummerer Haug. 

I tillegg til Bragernes kirke, som har vært med siden starten, har også flere andre kikrer tidligere vært arena for noen av konsertene, blant annet Fjell, Strømsgodset, Åssiden og Nedre Eiker.  

Finalekonserten i Bragernes kirke i 2019, med solistene Vera Talerko og Manfred Bittner. Foto: Johan Halvorsen musikkfest

Festivaltema: Lys og Mørke

Kantor Jørn Fevang er dirigent for årets finalekonsert i Bragernes kirke.
Festivalen bruker fred som tematikk i denne festivalen, og det er jo veldig aktuelt for si det forsiktig. Finalekonserten består i år av mange små ting som gir en helhet. Det blir orkesterstykker og for kor og orkester, forteller Fevang.

Hva betyr det for kirken å være en av de viktigste arenaene under Johan Halvorsen musikkfest?

 Det er kjempeviktig, og vi har hatt et nært samarbeid i mange år. Bragernes kirke har jo i mange år holdt finalekonserten.

 Samarbeidet mellom kirken og festivalen er et godt eksempel på et samarbeid mellom det allmenne og det kirkelige kulturlivet, påpeker Fevang.

Publikum får blant annet høre korsatser av Schubert, Mozart, Arnesen, Mendelssohn og Elgar under ledelse av kantoren. Orkesteret skal spille fra Årstidende av Vivaldi og fra Holbergsuiten av Grieg. Den unge orgelvirtuosen Victoria Ulriksen skal åpne konserten med Bachs gigantiske Toccata og Fuge.

Hva betyr det for byen at noen setter opp en slik festival?

– Det store og rare er at ikke Drammen har utnyttet konseptet tidligere. Her har vi to ildsjeler, Birgitte Stærnes og Martin Haug som hadde fortjent mye mer oppmerksomhet for den jobben de legger ned. Festivalen har potensiale til å bli noe mye større, og i alle fall få mer oppmerksomhet, der ligger det mange muligheter, presiserer Fevang og legger til;

– For kirken er det viktig å inngå denne type samarbeid som vi gjør med Halvorsenfestivalen – det kommer alle til gode.

– En nær konsertopplevelse

Britta Schäfer, kantor og kulturansvarlig i Strømsø bykirke, mener også det er viktig for kirkene å være med på Halvorsen Musikkfest.

– Strømsø kirke er nyere som kulturkirke og det er fint å få være en del av en etablert festival som Halvorsen, sier hun og legger til;

– Dessuten knytter vi kontakter med en del av musikerne som deltar under festivalen, og som gir mulighet for videre samarbeid.

Det er konserten Musikalsk nordlys som spilles i Strømsø, onsdag 13. mars, med duoen Susanne Lundeng, fele og sang, og Nils-Olav Johansen, gitar og sang.

Britta Schäfer er enig med alle som sier at Strømsø kirke som lokale gir en ekstra opplevelse til konsertene.

Folkemusikk og kammermusikk, er kanskje en retning som passer ekstra godt hos oss og som vi har hatt gode erfaringer med de siste årene, sier hun.

Dere satser mye på kultur i Strømsø, med spennende arrangementer gjennom hele året. Hva er tilbakemeldingene fra publikum som opplever Strømsø kirke som kulturarena?

– Publikum synes det er et veldig fint rom, selv om det er stor plass er man likevel tett på.

Kirken er jo bygget som en kors-kirke og scenen ligger midt i bygningen. Folk får en nær konsertopplevelse og akustikken er veldig god.  

Hva betyr det for byen at en festival som denne blir satt på dagsorden?

– Det er viktig for byen, det er jo fort gjort å tenke at vi må til Oslo for å oppleve slike konserter. Dessuten har vi mange musikere som bor i Drammen, som har lyst til å gjøre noe hjemme også, avslutter Britta Schäfer.

Drammen har for lengst tilgitt Johan Halvorsen for at han aldri flyttet tilbake til sin fødeby. Men Drammen glemmer aldri sin store komponist som fikk sin egen festival.

Han skulle bare visst.

Tekst: Elisabeth Helgeland Wold

Strømsø bykikre, fra en konsert sist sommer. Foto: Britta Schäfer

Fakta: 

Johan Halvorsen musikkfest er en klassisk musikkfestival som ble etablert i 2005 av ekteparet Birgitte Stærnes og Martin Haug.

Musikkfesten favner et bredt klassisk repertoar i tillegg til samtidsmusikk og forestillinger, og retter seg mot folk i alle aldere, også mot studenter, barn og unge.

Konsertene under årets Johan Halvorsen musikkfest holdes i Bragernes kirke, Strømsø kirke, Drammens teater, Union Scene og i Børsen, og støttes av Drammen kommune, Norsk kulturråd og Buskerud Fylkeskommune.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"