Lanserer filmserie om pilegrimslivet
Pilegrimstrenden vokser, og stadig flere får øynene opp for hvordan denne eldgamle tradisjonen kan gi mening for mennesker i vår tid. I en tid hvor livet farer hurtig forbi i effektivitetsjag og sosiale medier, er pilegrimsidealet om rolig bevegelse og tilstedeværelse en befriende kontrast.
- For to år siden var merkingen av Tunsbergleden klar, og nå bruker et økende antall mennesker stier, kjerreveier og sykkelstier for å finne ro, kontemplasjon, trøst og mot, forteller kulturrådgiver Tore Dvergastein.
Biskop i Tunsberg, Jan Otto Myrseth er en av flere bidragsytere i serien, og han understreker at det handler om å stresse ned og å være åpen for intrykk. Samtidig handler det om å finne en måte å være pilegrim på som passer godt for en selv.
- Det er viktigere at det er en sammenheng mellom det indre og det ytre enn akkurat hvilken type fremkomstmiddel man bruker, forteller han.
Biskop Jan Otto er både pilegrim og glad sykkelmosjonist, og håper at serien kan være med på å inspirere mennesker til å prøve pilegrimslivet.
- Det er stadig flere som oppdager at det går ann å være pilegrim i Norge. Tunsbergleden ble åpnet for to år siden, og er en fantastisk mulighet og et tilbud for mennesker i vårt distrikt til å knytte seg til fellesskapet av mennesker som er underveis, og som opplever det å være pilegrim som noe meningsfylt, sier han.
Klikk på bildet under for å se etappen fra Larvik til Tønsberg på sykkel:
Faten - sammen på vandring
Blant gjestene i serien finner vi også Faten Mahdi Al-Hussaini, blant annet kjent fra NRK og "Kompani Lauritzen." I episoden forteller hun om en pilegrimsvandring hun gikk sammen med ungdom med forskjellige religiøse bakgrunner:
- Vi hadde diskusjoner om alt det vanskelige vi aldri kunne diskutert hvis vi satt rundt et bord sammen. Men der var det liksom greit å ta de vanskelige spørsmålene og diskutere de. Man var rolige rundt det, og var enige om å være uenige, sier Faten i episoden.
Pilegrimsvandrig kan med andre ord også være en anledning til gode samtaler og fellesskap.
Klikk på bildet under for å se fra Løvøya til Borre kirke:
Pilegrimslivet er for alle
Det er ingen krav for å være pilegrim eller for å gå langs leden. Leden er åpen for alle, om man ønsker å gå kort eller langt, sent eller tidlig, sykle eller gå. De fleste steder er det også mulig å gå med barn.
For noen er fordypningen og refleksjonen særlig viktig, og prest og pilegrimsentusiast Ellen Martha Blaasvær er blant de som gjerne bruker flere dager og uker på vandring. Da får kroppen særlig fokus.
- Når man går lenge får man tid til å legge hverdagen litt bak seg, og oppmerksomheten flyttes fra hodet som ofte er litt "overbuissy" og nedover i kroppen. Og går man langt nok, så er det jo føttene som blir det viktigste, forteller hun i serien.
Klikk på lenken under for å se episoden fra Drammen til Huseby: