Av Roger Rasmussen, misjonskontakt i Egersund menighet
Denne gangen var det Den estiske lutherske kirkens arbeid vi først og fremst skulle lære av. Konferansen arrangeres hvert andre år i ulike land og er et samarbeid mellom NMS og deres europeiske partnerkirker. Konferansen gir en god mulighet for fellesskap, læring og gjensidig oppmuntring. Det var over 100 deltakere fra Norge, England, Estland, Brasil og Frankrike. Konferansen består av ulike foredrag, gruppeoppgaver, bønnegrupper, husbesøk og felles middag ute i Tallinn om kveldene.
Etter vandring i gamlebyen torsdag ettermiddag besøkte vi domkirken og fikk et interessant foredrag fra erkebiskop Urmas Villas. Estland er det eneste landet i Europa som ikke har religionsundervisning i skolen. 70 % av befolkningen er ikke kristne, men de er heller ikke ateister i følge erkebiskopen. De strever med sin identitet, de tror på noe som de ikke kan definere. Folk er positive til kirken, utfordringen er å få kontakt med dem. Den lutherske kirken er ansvarlig for alle enkeltmennesker i Estland. Kirken er for alle.
Fredag var det konferanse hele dagen i den nye kirken i Mustamae, som er en stor bydel i Tallinn med ca. 70 000 innbyggere. Egersund menighet og Egersund misjonsforening har støttet menighetsplanting og bygging av denne kirken siden 2011.
Prest Tiina Klement fortalte om menighetsplantingen i Mustamae. Vi er ikke alene i Estland, vi er en del av et stort internasjonalt fellesskap. Det er viktig å komme sammen, men også viktig å kom nærmere hverandre. Kommer vi nær hverandre , kommer vi også nær Gud. Der hvor det er barmhjertighet og godhet, der finnes også Gud.
I Mustamae prøver vi å være en åpen kirke, og ta i mot folk slik de er. Mustamae er en bydel hvor hverdagen for mange handler om å overleve. Søndag 2. juni er det endelig vigslingsgudstjeneste. Egersund menighet har fått invitasjon til å delta på vigslingen.
Lørdag var det ny konferanse i den nye kirken i Saku. Saku er en kommune like utenfor Tallinn med ca. 12 000 innbyggere. Denne kirken er oppkalt etter apostelen Tomas og har som visjon: Folk skal få erfare at Jesus lever. Prest Magne Mølster fortalte om utviklingen av denne menigheten som startet som en liten bønnegruppe og har opplevd en god vekst de siste årene.
Menighetsplanting og kirkebygging i Saku har også vært en del av vår misjonsavtale med NMS siden 2011. Saku kirken har et mangfold av aktiviteter som blant annet babysang, konserter, loppemarked og julevandring for barnehagebarn. Gudstjenestene har mellom 40 til 60 deltakere.
Søndagen fikk vi med oss gudstjenester både i Saku og Mustamae. Sven Skjold (rådgiver NMS) hadde preken i Saku mens Håkon Kessel (leder NMS global) hadde preken i Mustamae. Det var 2 flotte gudstjenester med en liturgi som var en blanding av estisk og norsk.
Jeg har fulgt prosessen med menighetsplanting og kirkebygning siden 2011. Dette var mitt tredje besøk i Tallinn. Det var en flott opplevelse å se de to kirkene og møte medlemmene i de levende menighetene. Det var også inspirerende å være sammen med flere mennesker i Den verdensvide kirken.
Takk for bønn og økonomisk støtte til misjonsprosjektet gjennom mange år. Takk for fortsatt støtte til utvikling av disse to menighetene i Tallinn fremover.