Av Elin Wood
Regjeringens nasjonale handlingsplan: kvinner, fred og sikkerhet (2023-2030) har som hovedmål å bidra til bærekraftig fred og sikkerhet, både nasjonalt, regionalt og globalt. FNs sikkerhetsråd vedtok i 2000, resolusjon 1325. Resolusjonen tar i likhet med regjeringens handlingsplan, utgangspunkt i at krig og konflikter rammer kvinner, menn, gutter og jenter ulikt, og av den grunn må både kvinner og menn delta og ha innflytelse i freds- og sikkerhetsinnsatsen.
Kvinners mulighet til å delta i konfliktforebygging og konfliktløsning, sees av FN som vesentlig for å redusere den utålelige prisen kvinner betaler når det kommer til konflikt- og krigsrelatert vold, samt at det er en langt større sannsynlighet for å oppnå varig fred, om kvinner er inkludert i fredsprosessen.
Ifølge «Forum for kvinner og utviklingsspørsmål» har covid-19, økende fattigdom, mennesker på flukt, trusler og angrep på kvinnelige ledere og menneskerettighetsforkjempere hatt en svært negativ påvirkning på kvinners deltakelse i fredsprosesser de siste årene. Hver søndag avsluttes gudstjenesten
med utsendelsen, «hvil i Guds nåde, gå med fred og tjen mennesker og Gud med glede» Hva betyr denne utsendelse i denne sammenheng?
Alle mennesker er skapt i Guds bilde med ukrenkelig verdi og likeverd. Kampen mot undertrykking av kvinner og kampen for likeverd mellom kjønn, er å kjempe for det Gudegitte i et hvert menneskes liv, uansett. Likestilling handler om menneskeverd, om verdien vår som skapte medmennesker, og om å verne om hverandre.
Særlig har kirken et ansvar for å øke bevisstheten om undertrykking, krenkelser og trakassering som blir sagt og gjort i Guds navn, der enkeltmennesker bruker sin kristne tro til å legitimere ugjerningene.
Urett har skjedd og skjer, og kirken arbeider for at likestilling, inkludering og mangfold ivaretas, blant annet gjennom kirkens verdigrunnlag og målsetting om å virkeliggjøre FNs Bærekraftsmål 5, verdens felles arbeidsplan for å oppnå likestilling mellom kjønnene. Vi står på skuldrene til våre formødre og deres kamp for likeverd og likestilling, synlige og usynlige kriger, i enkeltmenneskers liv, i kirke og samfunn. Hva betyr disse kampene for deg og for meg i dag?