Den har overlevd nærmere 200 år med dansk styre, 90 år union med Sverige, kriger og revolusjoner ute i verden, men også den tyske okkupasjonen av Norge. Den ble reddet både fra bybrann og fra planer om rivning da det på 1800 tallet var planer om å bygge ny kirke i Egersund.
I anledning jubileet, åpner lørdag 27. mai kl. 1300 en ny utstilling på Egersund Fayancemuseum. Utstillingen har fått navnet «Kirken på Heidningeholmen. Forandring og forankring gjennom 400 år», og har blitt til gjennom et samarbeid mellom Dalane Folkemuseum og Egersund kirke. Egersund kirke er bærer av grunnleggende fortellinger i vår kultur, og slik forankrer den oss alle i en felles kulturarv og historie.
Konservator Olaug Økland har sammen med resten av staben ved Dalane Folkemuseum arbeidet med utstillingen. Hun forteller med entusiasme at det har vært både kjekt og spennende å hente fram gjenstander fra museets magasiner, studere gamle dokumenter, tegninger, bilder og kart. Besøkende til utstillingen vil kunne se hvordan kirken har endret seg gjennom 400 år. Selv om det har vært endringer og oppgraderinger underveis, er der også gjenstander og interiørdetaljer som har vært der hele tiden. Det er blant annet fascinerende å tenke på at det er den samme altertavla besøkende i kirken har sett på i alle år. Den er datert 1607.
«Til utstillingen er det hentet fram gjemte og glemte skatter fra museets samlinger og fra kirkas hemmelige rom. Vi får nå anledning til å vise fram gjenstander som ikke har vært vist fram tidligere», fortsetter Økland, og nevner noen eksempler: «En bøsse datert 1663 med inskripsjonen «Betenkt de arme» sier litt om andre samfunnsforhold. Et flagg som ble heist ved kirken for å varsle fare, blir også vist fram. Flere religiøse bøker fra ulike tidsepoker blir utstilt, sammen med tradisjonelle tekstiler som en «brudelomme» og en tradisjonell «dåpssmekke». Messehagelen med årstallet 1721 brodert har vært brukt av kirkens prester ved viktige begivenheter i mer enn 300 år.»
Som en del av jubileumsutstillingen er det i samarbeid med Egersund Husflidslag også laget en utstilling av dåpskjoler. Dåpskjolene som vises fram er alle brukt i Egersund kirke, og representerer et mangfold av materialer, teknikker og unike familiehistorier. Dåpskjolene er lånt ut av private, og den eldste er fra 1894, men det er også nyere dåpskjoler representert. Felles for alle er at de er vakre og forseggjorte. Økland skryter for øvrig av det gode samarbeidet som har vært mellom museets egne ansatte og representantene fra kirken og Husflidslaget om å få i stand utstillingen.
Utstillingen åpner altså lørdag. Søndag etter jubileumsgudstjenesten blir det kirkekaffe på Fajancemuseet og for mange en gylden mulighet til å få sett utstillingen. Utstillingen blir stående ut 2024 og være tilgjengelig for publikum i Fayancemuseets åpningstider. «Vi håper at mange vil benytte anledningen til å besøke utstillingen», avslutter Økland.
Tekst: Svein Ivar Midbrød
Foto: Ivar Barane