På et stillas foran hovedinngangen har allerede malerne Dainius og Mantas begynt å skrape av den gamle malingen på dørene til inngangsportalen. «Her har det nok ikke vært skrapt av noe maling siden døren førstegang ble malt» sier Dainius «for her finner vi lag på lag med maling. Det er tydelig at dørene har blitt malt med mange forskjellige farger oppigjennom årene» Det er et møysommelig arbeid å få av all den gamle malingen uten at en ødelegger det fine teak treverket som dørene er laget av. Det ser ut som dørene er i forholdsvis god stand, men en del av treverket rundt dørene må skiftes ut. Dette skal snekker Børild Grøsfjell ta seg av.
Et møysommelig arbeid
Inne i kirken finner jeg dekorasjonsmaler Anders Hemstad i ferd med å teste ut farger og prøve ut forskjellige maleteknikker for å gjenskape de samme penselstrøkene som er brukt tidligere. «Det er ikke meningen at alt skal males om igjen, men det er mange knatter og sår som må retusjeres og repareres på en slik måte at det ikke synes når alt er ferdig.» sier Anders. På bordet er det mange flasker med forskjellige farger og malingstyper. Forskjellige pensler med forskjellig bust prøves ut på et testark for å se hva som passer best til de originale penselstrøkene. «Når jeg har funnet de rette fargene og penselstrøkene til én dør kan jeg ikke bare kopiere dette på de andre dørene, for her i kirken har det vært brukt mange forskjellige malere og maleteknikker oppigjennom årene. Derfor må jeg teste meg frem på nytt for hver av dem.» sier Anders.
Senere vil det komme malerkonservatorer fra arkeologisk museum ledet av Anne Ytredal som vil ta seg av de eldste elementene i kirken som er fra 1600-1700 tallet. Riksantikvaren er med og støtter dette arbeidet. «I tillegg til malingen skal gamle ledninger som ikke lenger brukes fjernes og retusjeres» sier kirkeverge Jørgen Tore Omdal og fortsetter å liste opp med at «lysekroner og lampetter skal utbedres, vinduer og varevinduer skal renoveres, gulvet skal renses eller slipes og de innvendige utgangsdørene utbedres». En stor takk til Egersund kommune som har vært den største bidragsyteren for at jubilanten skal skinne best mulig til 400 års jubileet.
Kirken stenges fra 19. september til ut november
Etter konfirmasjonene som skal være denne og neste helg, vil kirken være stengt til slutten av november. Da flytter vi alle gudstjenester opp til Bakkebø kirke. Men de brudeparene som allerede har booket bryllup i Egersund kirke i denne perioden vil få vie seg der, selv om kirken er stengt for annen virksomhet. Så ser vi alle frem til å begynne det nye kirkeåret med en nyoppusset kirke.
Tekst og foto: Ivar Barane