Ny milestein
Mulighetsutvikler Kjersti Søyland Bye i Eigersund kommune har vært en pådriver for å få milesteinen foran kirka på plass. Steinen er hentet fra uttaket til Egersund Granite AS, og den er slipt i Larvik. Liknende steiner står langs leden og foran Nidarosdomen i Trondheim. Varaordfører Leif Erik Egaas deltok på markeringen for Eigersund kommune, samt prost Ingun S. Barane og Margun Pettersen fra Stavanger bispedømme. Sistnevnte har vært en nøkkelfaktor i planleggingen av Prosjekt Kystpilegrimsleia og har skrevet en liten guidebok om Kystpilegrimsleia.
Egersund som pilegrimsby
Den første delen av Kystpilegrimsleia mot Nidaros er landbasert, i likhet med også noen andre etapper underveis. Været utenfor Jærkysten kan være stormfullt, så det er sannsynlig at folk dro over land dette stykket i tidligere tider også. I våre dager kan man gå til fots hele denne etappen, eller benytte tog underveis. Overnattingsstedene i byen har allerede merket at det kommer pilegrimsvandrere til byen, og pilegrimspass og stempel fås både i kirka, på kirkekontoret, hos Grand hotell Egersund og på Steinsnes camping på Tengs. Ildsjeler fra Dalane Friluftsråd (Terje Vanglo og Gerhard Håland) har merket strekningen fra Egersund til Hå
Å «gå pilegrim»
Kystpilegrimsleia er en av flere pilegrimsleder mot Nidaros i landet, og over hele Europa er det et nett av leder til ulike steder: Vadstena, Canterbury, Santiago de Compostela, Roma, Jerusalem – og Nidaros. Det å «gå pilegrim» har fått fornyet interesse de siste 25 årene i Norge, etter at landets to første pilegrimsleder ble åpnet i 1997. Som det sies på pilegrimsleden.no, «De første pilegrimene kom for snart 1000 år siden. I 500 år gikk de til Nidaros. Så tok det slutt. Helt til pilegrimene i moderne tid igjen begynte å gå til katedralen i nord - Nidarosdomen.» Den moderne pilegrimen kan ha mange grunner for å legge ut på reise, og de trenger heller ikke være religiøse, men for de fleste pilegrimer er det sju nøkkelfaktorer som går igjen: Frihet, langsomhet, enkelhet, bekymringsløshet, stillhet, fellesskap og åndelighet.
Skaperverkets dag og «Vår dag», i frivillighetens år
Søndag 12. juni var det også markering av både Skaperverkets dag og Frivillighetens år i Norge. I den forbindelse arrangerte pilegrimsutvalgene i Egersund menighet og Jæren prosti en pilegrimsvandring langs den første etappen av Kystpilegrimsleia til Ogna, og det var 20 personer (fra Kristiansand i sør til Austevoll i nord) som vandret den om lag 2 mil lange etappen, i lett regn, opphold og gløtt av sol. Underveis var det stopp med tid til tekstlesing, bønn eller sang, og to stille etapper gir også rom for refleksjon og «bare være». På Maurholen stasjon var det stopp underveis og utegudstjeneste med Reidar Bjaanes i anledning «Vår dag», Egersund menighets markering av Frivillighetens år, og også konfirmantene deltok, og vandringen ble avsluttet med en kort kveldsgudstjeneste i vakre Ogna kyrkje. Takk for laget!
Tekst og foto: Marit Fimland