Kirkebenkene

Sitteplasser i kirkene ble ikke vanlig før etter reformasjonen på 1500-tallet. Før det sto man i kirken.

Kirkebenkene

 Det var vanlig med faste plasser i kirken. I kong Christian V.s Norske Lov av 1687 er «Stolestader», eller benker, i kirkene omtalt. Benkene ble fordelt etter gammel tradisjon og stand, eller status, i bygden. Stolestadene fulgte gårdene, og menn og kvinner skulle sitte på hver sin side. De som eide lite eller ingenting måtte sitte bakerst i kirken, eller på galleriet. Denne lovbestemmelsen ble ikke opphevet før i 1898.

Kirkebenk kvinneside.png

Stolestadene, eller kirkebenkene, i Egersund kirke er fra tiden da kirken ble bygget. De eldste er laget i 1623 av Thomas Snekker, som også skar ut altertavlen. De er dekorert med båndflettingsmotiver. 15 år senere laget Michel Snekker dørene som står lengst oppe mot koret. Disse er utskåret med rikt variert flatskurd. Øverst på dørene er det påmalt familienavn.

Benkene var reservert til familier som betalte en årlig leie. De som ikke eide noe var henvist til galleriene. Det største galleriet fikk kallenavnet «Kjerring-lemmen», et nedsettende ord i dobbel forstand, både sosialt og kjønnsmessig.

En av stolestaddørene, lengst fremme i koret på høyre side, har kong Fredrik den 4.s monogram. Fredrik 4. var konge i Danmark-Norge fra 1699-1730. Det hører med til historien at denne kongen på grunn av pengeproblemer solgte kirken til sorenskriveren og noen andre rike borgere i byen. Krigene mot Sverige i siste halvdel av 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet skapte store finansielle utfordringer for den dansk-norske staten. Kongen solgte halvparten av kirkegodset, blant annet Egersund kirke, og det meste av det resterende krongodset til private.

Kirkebenk fredrik den 4..png

På 1880-tallet ble det gjennomført en omfattende oppussing av kirken, som også omfattet kirkebenkene. De vakkert dekorerte stolestadene ble fjernet og dørene spikret fast i klokketårnet. Benkene ble erstattet med flate trebenker. Det var to grunner til dette. Loven sa at kirkene skulle ha plass til en viss prosentandel av innbyggertallet. Med en stadig voksende befolkning ble dette en større og større utfordring. Man kunne ikke lenger ha reserverte plasser som ofte stod tomme. Den andre grunnen hadde å gjøre med endrede holdninger. Folk ville ikke lenger akseptere klassedelingen. Ideene om likhet og frihet slo gjennom også i kirken. Sosial stand skulle ikke lenger bestemme hvor folk kunne sitte. Alle er like for Gud.

Skjermbilde 2022-06-14 kl. 22.58.22.png

Da svenske kong Oscar 2. kom til Egersund i 1896, besøkte han også kirken. I klokketårnet fikk han øye på de gamle stolestaddørene, spikret opp til veggen. Det likte han ikke, og ville ta dem med til Det Nordiska Museet i Stockholm. Det fikk han heldigvis ikke. I 1940 ble dørene tatt ned fra tårnet og plassert tilbake der de tidligere hadde stått. I dag kan hvem som helst sitte i benkeradene.

 

Tilbake til menyen:

 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"