– Det gir gode ringvirkninger å samarbeide med andre, sier Rune Jæger-Lian, diakon i Tjøme menighet.
Han forbereder folkefest på Tjøme: Det årlige loppemarkedet.
Tradisjonen startet på 80-tallet, legges alltid til Sankthans, og samler hele lokalsamfunnet, enten som givere, frivillige, gjester og kunder.
– I fjor fikk vi inn 130 000 kroner. Det driver barne- og ungdomsarbeidet i menigheten hele resten av året, forteller Rune.
Kor, leksehjelp, kafé, paintball- og LAN-klubbene er noen av gruppene som lever på lopper.
50 frivillige arrangerer markedet. Noen betjener kundene, andre arrangerer loppene så bordene er oversiktlige og friske, andre igjen bærer. Hver onsdag er det flyktninger og asylsøkere fra Internasjonal gruppe som hjelper til, hver fredag er det ungdommer. På den måten lærer de ikke bare om hvor pengene kommer fra, men også om miljø, gjenbruk og at alt kan komme til nytte.
Det har også en viktig sosial funksjon. Både ungdom og asylsøkere kan sitte med tanker og grublerier.
– Mange vil ikke bare sette seg ned og prate, men når man arbeider, kommer praten i gang.
– Hva slags lopper vil dere ha?
– Det er enklere å si hva vi ikke vil ha: Hvitevarer og sofaer.
Let og du skal finne. Rune forteller at mange av loppene opprinnelig kom fra Oslo vest på 1930-tallet. Da gikk servise, pynt og bruksgjenstander ut til hytta, og i dag skiftes det ut igjen. Men i generasjonene som har gått, har varene blitt til skatter.
Så enten du går fordi gjenbruk er godt miljø og god økonomi, eller du ser etter vintage og retro eller du bare elsker spenningen ved en god skattejakt, så vil du finne gull. Og selvfølgelig kaffe og vafler, pølser, slush og popcorn. Det blir aktiviteter for barna.
– Mange familier sitter på baksiden her hele dagen og koser seg, forteller Rune.
– Ryddinga etterpå er ikke like morsom, sier han tørt.
Tjøme menighet gleder seg over mange og velfungerende tilbud. Diakonen tror nøkkelen til suksess er nysgjerrig nærvær. Han bruker mye tid på å bli kjent med folk. Det tar tid å bygge relasjoner, særlig med ungdom.
– Vi bruker mye penger på mat, smiler han.
– På femten år har jeg aldri sett hærverk her. Ungdommene har gode minner herfra, forklarer han.
Han vil at menigheten kan finansiere tilbudene på egen hånd, i stedet for å tigge. Det hjelper at de driver både billig og godt, langt under prislappen til offentlige tilbud.
Internasjonal gruppe samler 70 personer, hvorav 50 har bakgrunn fra andre land. Integreringsarbeidet koster kaffe og kjeks - og Rune.
Leksehjelpen drives av ti pensjonerte lærere, og gir middag til 50 barn hver mandag. Tilbudet hjelper barn å mestre fag, relasjoner, livet - og det er gratis.
Så løp og kjøp for en god sak - miljø og vintage, unge og gamle.