- Får høre at jeg er syndig hele tiden

Navnet er Fifi von Tassel, og hun kaller seg en skamløs fettaktivist. Onsdag 30.11 gjennomfører hun et halsbrekkende burslesque-nummer i Kirkens hus, som innbefatter både avkledning og kakespising!

Fifi von Tassel regnes som en av de fremste burlesque-artistene i Norge. Onsdag 30. november opptrer hun i Kirkens hus på arrangementet I syndens pøl. Foto: Guy M. Huste

Da er det tid for en ny utgave i samtaleserien Fritimen, og kveldens tema er synd. Fifi innleder det hele med en «act» hun har fått internasjonal anerkjennelse for: simultan kakespising og avkledning oppå en badevekt. Og for dem som nå frykter for hvor det bærer med kirkens moral: grad av avkledning må kunne kalles «familievennlig».

Fifi er kveldens «case» fordi hun er en opprører mot «den gamle synden» – avkledd dans som kan friste til «urene tanker», men også mot det som må kunne kalles «den nye synden»: å ikke være perfekt. Hun kaller seg selv en fettaktivist, og ved å danse burlesque insisterer hun på å vise frem, og være stolt av, en kropp som ikke harmonerer med dominerende skjønnhetsidealer. Hun ønsker å ta et oppgjør med et kroppsideal som bare gir mennesker dårlig selvtillit. Ikke minst unge mennesker. Og hun gjør det med humor.

Duket for høy syndighetsfaktor

Med et slikt «dobbelt opprør» er det duket for høy syndighetsfaktor. I hvilken grad, kåres på en ikke altfor seriøs måte, av kveldens panel. Som for øvrig heller ikke er noen hvemsomhelster:

  • Bjørn Stærk er ateist, Aftenposten-skribent og forfatter. Han mener vi snakker for lite om synd.
  • Frode Granerud er områdearbeider og forkynner for Norsk Luthersk Misjonssamband Øst. Han kommer for å forsvare en tradisjonell, kristen tolkning av syndsbegrepet.
  • Fast «panelprest», Kristin Winlund, kommer for å forklare hva Den norske kirke i dag legger i ordet synd.

På tide å skrote synden?

Kvelden fortsetter med en mer generell debatt rundt begrepet synd. Synd er kanskje noe av det vanskeligste kirken kan snakke om i dag. Og kanskje med god grunn? Er det rett og slett på tide å skrote hele begrepet? Eller har det fremdeles livets rett? I kristen tradisjon er det i det minste rom for å være uperfekt, og for å få tilgivelse. Men for «den nye synden» – å ikke være perfekt – finnes ingen tilgivelse.

I denne samtalen deltar også Fifi von Tassels «alter ego» Carina Elisabeth Carlsen. Hun er blant mye annet rådgiver ved Likestillingssenteret, høyskolelektor, kroppspositivist, feminist og mottaker av Skamløs-prisen 2018.

Har følt på egne fordommer

Carina ser frem til å delta både som seg selv og som Fifi i Kirkens hus. Men innrømmer at hun har følt på egne fordommer mot kirken:

- Jeg skjønner jo hvilken rolle jeg har i dette, og jeg håper at de som kommer, kommer med et åpent sinn, kan se forbi «synden» og se budskapet.

- Har du noen personlig erfaring med begrepet synd?

- Jeg får nok i en eller annen form høre at jeg er syndig hele tiden. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest og hørt nedsettende ting om kroppen min, nedsettende ting om meg. Men det handler om at folk ikke vil lytte eller er uenige.

- Hvordan tror du Fifi vil klare seg i kveldens syndighets-kåring?

- Jeg er ikke så opptatt av hva folk mener, men jeg vil de skal tenke over hvorfor de mener det de gjør. Dersom de liker det – hvorfor? Dersom de ikke liker det – hvorfor?

- Finnes det likevel tilgivelse for ikke å være perfekt?

- Ja, definitivt. Men den viktigste tilgivelsen tror jeg er å hente hos deg selv.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"