Nye smittervernstiltak - innstramminger i hele Viken

Fra 16. mars stenger mye av Viken ned. I kirken er det bare åpent for gravferd og bisettelse, dåp og vigsel med maksimum 30 til stede. Kirken vil fortsatt være til stede digitalt.

Vi oppdaterer denne nyhetssiden fortløpende. Siste oppdatering: fredag 26. mars

– Det er sterkt økende smitte i Viken. Kommunenes arbeid med testing og smittesporing er under stort press. Regjeringen innfører derfor strenge regionale tiltak i hele Viken slik at de kan få kontroll over smitten, sa Bent Høie på et pressetreff mandag kveld 15. mars. Fra 24. mars er minimumsavstanden øket fra en til to meter. 

Blant annet er det nå forbudt med arrangementer utenfor hjemmet. De eneste unntakene er begravelser og bisettelser, dåp og vigsel. 

  • Det er ikke tillatt å gjennomføre arrangementer, med unntak av begravelser, bisettelser, dåp og vielser. Det kan ikke være mer enn 30 personer til stede i begravelser og bisettelser når alle i publikum har faste, tilviste sitteplasser.
  • Ved vielser kan brudeparet, vigsler og to vitner være til stede; ved dåp presten, foreldrene og to faddere.
  • Det skal være minst to meter avstand mellom alle som ikke bor sammen, i alle retninger målt skulder til skulder. Når alle sitter med to meters avstand er felles sang mulig.
  • Når det ikke er mulig å holde minst to meters avstand, skal det brukes munnbind i tros- og livssynshus. Det innebærer at besøkende har på munnbind når de kommer til og kirke eller kapell. Når de har satt seg på tilvist plass kan de ta munnbindet av. Munnbindet tas på igjen før de foralter lokalet. 
  • Det blir tillatt med utendørs fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, så lenge dette skjer i grupper på inntil 10 personer og alle deltakerne kommer fra samme kommune. Det anbefales at aktivitetene foregår på en slik måte at man kan holde minst to meters avstand mellom deltakerne.
  • Utleie av kirker og menighetssentre til arrangement (i regi av forening/foretak) med inntil 10 til stede er mulig, men bare for arrangement etter 11. april. 

Det bare i de største kirkene det vil være mulig å plassere 30 mennesker med to meters avstand:  Domkirken, Glemmen, Gressvik, Onsøy, Østre Fredrikstad, Rolvsøy og kapellet på Leie. 

I de andre kirkene og kapellene er dette maksmialt antall som kan samles med to meters avstand:

Rolvsøy kapell: 25
Vestre kapell: 20
Østre kapell: 16
Kråkerøy kapell: 13
Onsøy kapell: 10
Borge kirke: 24
Torsnes kirke: 21                                                            

Registrering av frammøtte: Myndighetene har stilt som betingelse for å samles at det kan gjøres greie for hvem som har deltatt for å kunne bistå ved en eventuell senere smittesporing. For å finne tilbake til deltakerne er det nødvendig med over hvem som deltar i gudstjenester og kirkelige handlinger. Denne slettes etter 14 dager. Kirken har lagt til rette for påmelding via hjemmeside og sms.

Videre organisering av kirkelige handlinger og aktivitet

Gudstjenester: Alle ordinære gudstjenester avlyses til og med 11. april. Kirken i Fredrikstad legger i tillegg ut gudstjenester på sin Facebook-side.

Dåp – i egne dåpsgudstjenester, etter avtale. Prest, foreldre og faddere kan være til stede. 

Vigsler gjennomføres som avtalt etter 11. april, med antall tilpasset den enkelte kirken. Fram til 11. april kan kun brudeparet og to vitner være til stede.

Begravelser og bisettelser gjennomføres. Antallet frammøtte begrenses til maksimalt 30 personer. Les en egen nyhetsoppdatering om tiltak ved begravelser.

Samtaler i tilknytning til gravferd, dåp, bryllup og sjelesorg er mulig å gjennomføre enkeltvis. Prest eller diakon kan ikke komme inn i private hjem, men møter de som ønsker samtale i telefon, eventuelt i kirkens lokaler hvor smittevern er ivaretatt. Ved symptomer på luftveisinfeksjon eller når noen er i karantene må fysiske møter unngås. Da gjennomføres samtaler på telefon/video. Hvis du ønsker noen å snakke med noen, er det alltid mulig å kontakte kirketorget i de vanlige åpningstidene.

Er du usikker på noe utenom åpningstid? Kontakt oss via Facebook.

Kirketorget i Nygaardsgt 28 er iåpent mandag til fredag fra kl. 10.00 til 14.00, og for henvendelser på telefon 69 95 98 00 mellom kl 09.00 og 15.00 mandag til fredag. Epost: post@fredrikstad.kirken.no.

Må selv ta ansvar

Det er også verdt å minne om at personer som er i en risikogruppe selv må ta ansvar for å unngå situasjoner som innebærer smittefare.

Bakgrunn

Tiltakene handler om et samfunnsansvar vi alle har: å unngå at smitte brer seg av hensyn til de som er i risikogruppen. Målet er å begrense smitte. Strategien for å oppnå dette, er å unngå at mange blir syke samtidig.

Domprosten i Fredrikstad og kirkevergens ledergruppe, vurderer situasjonen fortløpende. Situasjonen kan endre seg raskt, og vi følger til enhver tid anbefalinger fra kommune og helsemyndigheter.

Både Kirkerådet, folkehelseinstituttet og kommunen legger kontinuerlig ut oppdatert informasjon på sine hjemmesider, se lenkene nederst i artikklen.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"