Kirkevalget 2019 - tid og sted

Nå er snart tid for kirkevalget 2019. Her kan du stemme på både menighetsrådsvalg og bispedømmevalg

Kirkevalget 2019 - tid og sted

Hvem kan stemme?

Alle som er over 15 år, eller fyller 15 år i 2019, og er medlem i Den norske kirke kan stemme ved kirkevalget.

Hvem har stemmerett og hvor kan jeg stemme?

Medlemmer av Den norske kirke har stemmerett fra det året de fyller 15 år. Det er dåpen som gir medlemskap i kirken.

Kirkevalget finner sted i et lokale med umiddelbar nærhet til kommune- og fylkestingsvalget.

Et søk i kandidatlistene på denne nettsiden gir deg informasjon om hvor du finner ditt stemmelokale og lokalets åpningstider.

I august mottar alle stemmeberettigede et valgkort som blant annet informerer om tid og sted for valget der du bor.

Forhåndsstemming

Fra 10.august til 6.september kan du forhåndsstemme ved Kirkevalget. I starten av august får alle stemmeberettigede tilsendt valgkort som gir informasjon om hvor forhåndsstemming foregår.

Dersom du bor eller oppholder deg i et annet sokn enn der du er registrert, kan du stemme på forhånd fram til 2.september. Om du tar med valgkortet går stemmingen raskere.

Hvordan foregår forhåndsstemmingen?

Frem til 2. september kan du også avgi forhåndsstemme i et annet sokn enn der du er ført i valgmanntallet.

Når du møter opp for å avgi forhåndsstemme vil du bli vist til et avlukke eller område der du kan treffe ditt valg uten at noen ser hva du stemmer.

Om du skal stemme i et annet sokn enn der du er bosatt, vil valgfunksjonæren skrive ut de riktige stemmesedlene for ditt sokn og bispedømme, slik at du får med deg alle de mulige stemmesedlene inn når du skal velge. Da er det viktig at du tar med deg hjem de stemmesedlene du ikke bruker, slik at ingen kan se hva du har stemt ut fra hvilke stemmesedler som ligger igjen.

Når du har valgt stemmesedler og brettet disse, vil valgfunksjonæren be om å få se legitimasjon før stemmesedlene stemples. Så vil valgfunksjonæren be deg om å legge disse i to stemmeseddelkonvolutter, én for menighetsrådsvalget og en annen for valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet. Deretter legges disse i en omslagskonvolutt.

Hvis du har med deg valgkortet du har fått i posten, legger valgfunksjonæren dette sammen med stemmeseddelkonvoluttene. Hvis ikke fører du selv på navn, adresse og fødselsdato på omslagskonvolutten. Dette gjøres for at stemmegivingen din skal prøves av valgstyret etter forhåndsstemmeperioden. Da kontrolleres det at du har stemmerett i det aktuelle valget. Om stemmegivningen godkjennes separeres stemmeseddelkonvoluttene fra omslagskonvolutten og blandes med de andre stemmeseddelkonvoluttene, slik at det ikke vil være noen som kan se hva akkurat du har stemt. Hvis stemmeseddelkonvoluttene og omslagskonvoluttene åpnes samtidig, gjøres dette av ulike personer.

Til sist skriver valgfunksjonæren på tid og sted for stemmegivningen, og signerer. Om du avgir stemme i samme sokn som kontoret er, legger du så omslagskonvolutten i en valgurne. Hvis ikke vil valgfunksjonæren sende forhåndsstemmen din til riktig sokn så snart som mulig.

Hvem kan jeg stemme på?

Du kan stemme på kandidater til menighetsrådet og til bispedømmerådet/Kirkemøtet.

Kandidatene velges for en periode på fire år. Ved valg til menighetsråd er det de aller fleste steder bare én kandidatliste. Ved valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet er det to eller tre lister i hvert bispedømme: Nominasjonskomiteens liste samt de registrerte nomineringsgruppene Bønnelista og Åpen folkekirke.
 
Hvordan avgir jeg stemme?
I de fleste menigheter er det bare én liste ved valg av menighetsråd, og valget blir arrangert som flertallsvalg. Foreligger det to eller flere lister, blir det forholdstallsvalg der du skal velge mellom disse listene. Velger du å levere stemmeseddelen uten endringer, får alle kandidatene på listen én stemme hver.
Vil du endre på stemmeseddelen kan du:
  • Gi inntil tre kandidater tilleggsstemme ved å sette kryss i ruten til venstre for kandidatens navn. Kandidaten får da to stemmer.
  • Tilføye navn på inntil tre valgbare personer i menigheten hvis det er én valgliste, eller tilføye inntil tre navn fra andre valglister hvis det er flere. Disse kan ikke gis tilleggsstemme og får da én stemme hver.

Øvrige kandidater får én stemme hver. Andre endringer vil ikke regnes med.

Ved valg til bispedømmeråd er det to eller tre lister å velge mellom. Velger du å levere stemmeseddelen uten endringer, får alle kandidatene på listen én stemme hver.
Vil du endre på stemmeseddelen kan du:

  • Gi inntil tre kandidater tilleggsstemme ved å sette kryss i ruten til venstre for kandidatens navn. Kandidaten får da to stemmer.
  • Tilføye inntil tre navn fra andre valglister. Disse kan ikke gis tilleggsstemme. Kandidaten får da én stemme.

Øvrige kandidater får én stemme hver. Andre endringer vil ikke regnes med.

Listestemmer / personstemmer - når det foreligger flere lister
Vær oppmerksom på at hvis du gir personstemme til en kandidat fra en annen liste, vil en såkalt listestemme bli overført til den andre listen. Listestemmene har betydning ved mandatfordelingen mellom listene: Hvis det skal velges sju medlemmer, vil den listen du velger i utgangspunktet ha sju listestemmer. Hvis du gir personstemme til for eksempel tre kandidater fra en annen liste ved å føre dem opp på den listen du har valgt, vil du gi fire av sju listestemmer til den listen du har valgt, og overføre tre listestemmer til den andre listen.

Ved opptelling av stemmene må man først finne ut hvor mange medlemmer (mandater) de ulike listene får inn i bispedømmerådet og Kirkemøtet ved å telle opp listestemmene. Deretter telles personstemmene opp for å finne ut hvilke kandidater som blir valgt fra hver liste.

Om listestemmer og personstemmer - når det foreligger to eller tre lister til valget til bispedømmeråd og Kirkemøtet

Vær oppmerksom på at hvis du gir personstemme til en kandidat fra en annen liste, vil en såkalt listestemme bli overført til den andre listen. Det må skilles mellom listestemmer og personstemmer.

Antallet listestemmer har betydning for mandatfordelingen mellom listene, det vil si hvor mange representanter hver liste får inn i bispedømmerådet. Personstemmene har betydning for rangeringen internt på listen, med andre ord hvem som blir valgt fra hver liste.

Fordeling av listestemmer – betydningen av slengere
Hver stemmeseddel teller like mange listestemmer som det skal velges medlemmer - for valg av leke medlemmer til bispedømmerådet er det tallet alltid syv. Ved oppføring av navn fra annen stemmeseddel, også kjent som å gi en "slenger", trekkes det fra én listestemme per navn på stemmeseddelen som overføres til stemmeseddelen der personen som har fått slengeren.

Eksempel ved valg av leke medlemmer til bispedømmerådet
Når det skal velges leke medlemmer til bispedømmerådet, teller hver stemmeseddel sju listestemmer. Den stemmeseddelen du velger, liste A, har med andre ord sju listestemmer. Du kan velge å overføre inntil tre navn (såkalte slengere) fra en av de andre stemmesedlene. Ved å overføre ett navn fra en annen stemmeseddel (liste B), trekkes det fra én listestemme per navn på stemmeseddelen (liste A), mens det legges til én listestemme per navn på stemmeseddelen hvor den du har ført opp er kandidat (liste B). Det kan overføres inntil tre navn fra andre stemmesedler.

  • Hvis du har ført opp tre navn fra liste B, sitter du igjen med fire listestemmer til stemmeseddelen du har valgt (liste A), mens liste B får tre listestemmer overført.
  • Hvis du har ført opp to navn fra liste B, sitter du igjen med fem listestemmer til stemmeseddelen du har valgt (liste A), mens liste B får to listestemmer overført.
  • Hvis du har ført opp ett navn fra liste B, sitter du igjen med seks listestemmer til stemmeseddelen du har valgt (liste A), mens liste B får én listestemme overført.

Fordeling av personstemmer
Personstemmene har betydning for rangeringen internt på listen, med andre ord hvem som blir valgt fra hver liste. Alle kandidatene på listen får i utgangspunktet én personstemme hver, men både velgerne og nomineringsgruppene kan påvirke dette.

Tilleggsstemmer (kumulering)
Velgernes adgang til å endre antall personstemmer en kandidat får, og dermed hvilken plass på listen kandidaten ender opp på, er ved å gi tilleggsstemme til én eller flere kandidater. Dette gjøres ved å sette et kryss ved navnet til kandidaten. Da vil kandidaten få én ekstra personstemme, slik at totalt antall personstemmer blir 2 (eller 2,25 ved stemmetillegg, se neste avsnitt). Dette kan du gjøre for inntil tre kandidater. Om du setter flere enn tre kryss vil kun de tre øverste bli talt.

Stemmetillegg (forhåndskumulering)
Lister fra nomineringsgrupper kan ha inntil to kandidater med stemmetillegg, også kjent som forhåndskumulering. Hvem dette gjelder ser du på stemmeseddelen ved at disse navnene er uthevet. Disse får i tillegg til én personstemme per liste som er innlevert, et tillegg av personstemmer som er likt 1/4 av antall lister som er innlevert for disse nomineringsgrupppene. Sagt på en annen måte får kandidater med stemmetillegg 1,25 personstemme per liste som er innlevert, mens kandidater som ikke er oppført med stemmetillegg får 1,00 personstemme.

Sperregrense
Kandidater på Nominasjonskomiteens liste kan ikke få stemmetillegg. For disse gjelder i steden en ordning med sperregrense, der hver enkelt kandidat trenger tilleggsstemmer tilsvarende fem prosent av antallet stemmesedler for Nominasjonskomiteens liste som er kommet inn for at plassen på listen skal endres. For eksempel, dersom Nominasjonskomiteens liste får 100 stemmer må en kandidat få minst 5 personstemmer, enten gjennom tilleggsstemmer eller gjennom slengere, for å få en høyere plass på listen. De kandidater som oppnår sperregrensen rangeres etter antall personstemmer, mens de øvrige kandidatene rangeres etter hvilken plass de står på lista.

Strykninger og andre endringer
Det er ikke mulighet til å gjøre strykninger eller andre endringer på stemmeseddelen. Slike endringer vil ikke bli talt med, og stemmeseddelen vil telles som om disse endringene ikke var gjort.

Forhåndsstemming:

10.aug. -06.sept. mandag og torsdag på kirkekontoret kl. 10-12

 

Tid og sted valgting:

Nordskag stemmekrets:

Stemmested: Nordskag oppvekstsenter

Tidspunkt: 09.september kl.10.00 - 20.00

Nabeita stemmekrets:

Stemmested: Nabeita oppvekstsenter

Tidspunkt: 09.september kl.10.00 - 20.00

Sistranda stemmekrets:

Stemmested: Kommunestyresalen, Frøya Rådhus

Tidspunkt: 08.september kl.15.00 - 18.00

09. september kl.10.00 - 20.00

Nesset stemmekrets:

Stemmested: Frøya Næringspark

Tidspunkt: 09.september kl.10.00 - 20.00

Dyrøy stemmekrets:

Stemmested: Dyrøy oppvekstsenter

Tidspunkt: 09.september kl.10.00 - 20.00

Øyrekka stemmekrets:

Stemmested: Mausund oppvekstsenter

Tidspunkt: 08.september kl.15.00 - 18.00

09.september kl.10.00 - 18.00

 

Ta med legitimasjon og valgkort

 

Kontaktinformasjon for Frøya sokn

Postadresse
Postboks 14
7261 Sistranda

Besøksadresse
Herredshuset
Rådhusgata 25

Epost
post.froya@kirken.no

Telefonnummer
72463390

Åpningstider:
Mandag, tirsdag og torsdag
09:00-14:00

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"