En menighet har mange utvalg. Ordet utvalg høres tørt og kjedelig ut, men det er greit å kunne fordele oppgaver og initiativ på disse gruppene av frivillige. Misjonsutvalget i Grimstad består av 5 medlemmer. Det er Reidulf Stige som er leder, men Ida Steenfeldt-Foss har satt seg grundig inn i arbeidet som gjøres for gumuzfolket i Blånildalen. Det er fint å få en samtale med henne.
Partnerskap NMS – Grimstad menighet.
Ida forteller at det er Det Norske Misjonsselskap (NMS) som driver arbeidet blant gumuzfolket i Blånildalen. Etiopia er et kristent land. Faktisk helt fra den etiopiske hoffmann ble døpt av apostelen Filip! (Apostlenes gjerninger kap.8.) Men mange områder trenger hjelp til evangelisering, utdanning og kirkebygging. NMS er gode på å løfte de som trenger å bli løftet, sier Ida Steenfedt-Foss.
Et urfolk som absolutt trenger å bli løftet er gumuzfolket i Blånildalen. De opplever stadig å bli diskriminert på mange felt. De ser også ned på sin egen kultur og sitt eget språk. En ung mann ble fortalt at Gud ikke ville høre hvis han ba på gumuz. Heldigvis fikk han hjelp til å komme ut av en slik vrangforestilling!
Ja, språk er viktig, sier Ida. Gumuzfolket har fått en del sanger på sitt eget språk. Men da de nylig innviet en ny kirke (kostnad 15000 kr!) var både bibellesning og liturgi på oromo (ett av hovedspråkene i Etiopia). Nå arbeides det med både bibeloversettelse og liturgi på gumuz. Dette vil gi folket selvtillit og stolthet over egen kultur.
Safe Motherhood
Tradisjonelt blir en fødsel sett på som så privat at kvinnene føder alene i hjemmet eller i det fri. En slik tradisjon er vond å vende, selv om den har ført til både skader og død for mor og barn. Mange kvinner får skader som kunne vært unngått om fødselen hadde skjedd på en fødestue, sier Ida. Fistula er en av de alvorligste skadene. Det fører også til at disse kvinnene blir sosialt isolerte. De klarer ikke å holde seg rene. De lukter.
Her kommer Safe Motherhood inn. Et helsesenter med fødestue der mange har fått hjelp. Jo flere som får hjelp, og snakker om det til naboer og slektninger, jo lettere kan tradisjonen med alenefødsler brytes.
Strikkekvelder.
Grimstad menighet bidrar økonomisk, gjennom NMS, til de mange prosjekter og behov som det trengs midler til særlig blant gumuzfolket i Blånildalen. Utover det som allerede er nevnt, får også et ungdomssenter støtte. Der får jenter og gutter like muligheter til læring og utfoldelse. Jenter som spiller volleyball er ellers ikke et vanlig syn i denne delen av Etiopia.
Men tilbake til helsesenteret. Kan vi gjøre noe praktisk for å hjelpe? Her kommer strikkekveldene inn. Mødrene og de nyfødte barna trenger babytøy og små tepper. Noen stikkeglade damer møtes noen kvelder i året. En del deltakere strikker også mye fint utenom disse kveldene. (se bildet).
Grimstad menighet har hatt dette prosjektet i Etiopia i 3 år. Misjonsutvalget har bestemt at vi skal fortsette med dette ut kirkeåret 2018. Da blir det nok skifte av både sted og organisasjon.
Vi «menige» vet ikke hvor vi skal ha fokus neste år. Hovedsaken er at vi ser utover vår egen norske menighet og hjelper der det trengs mest.