Sannhet

Hva er Bibelen? Er Bibelen til å tro på? På hvilken måte gir Bibelen mening? Dette er første del av tema Bibelen.

Gud åpenbarer seg både i ord og i naturen. Bilde: Andreas160578/Pixabay

Tenk deg at du var den som skapte universet, stjernene, planetene, jorda og alt som fins på den. Tenk deg at du også lagde mennesket, et levende vesen som ligner på deg selv, som har et avansert språk, et stort følelsesregister og kreative evner til selv å lage nye ting. Hvordan ville du ha kommunisert med mennesket? Hvordan ville du ha hjulpet det til å leve et godt liv?

Gud kan åpenbare seg på mange måter: gjennom bønn, som opplevelse av nærvær i naturen, gjennom kunst og musikk – og i fellesskapet mellom troende. Men det er Bibelen som har lært oss dette. Bibelen er, enkelt sagt, Guds ord til menneskene. Den er Guds hjemmeside, blogg og kommunikasjonsplan. Bibelen er en medieplattform der Gud forteller oss hvem Han er, hva som er godt og hva som er Hans ønske med livene våre.

Vi kaller Bibelen Guds ord fordi vi tror det er Gud som står bak Bibelen, og at Gud åpenbarer seg slik at vi kan bli kjent med han gjennom Bibelen. Samtidig er det mennesker Gud har brukt til å skrive de 66 bøkene som utgjør Bibelen. Noen av menneskene har vært jurister, som har interessert seg for lovtekster. Noen har vært arkitekter og byggmestere for hellige hus. Noen har vært historikere, som nøysomt har tatt vare på hendelser fra fortida. Noen har vært musikere og poeter som har laget sangtekster til datidens popmusikk. Noen har vært profeter, noen har vært prester og konger – og noen har vært helt vanlige folk som på en eller annen måte møtte Gud, og som brant for å fortelle det de hadde opplevd. Dette er folk som har levd i ulike tider og i ulike samfunn, med forskjellige tankesett og verdier. Ikke rart at det fins mye forskjellig å lese i Bibelen, og at ikke alt er like enkelt!

Til tross for dette store og kreative mangfoldet av ulike tekster, finnes det en slags grunnfortelling i Bibelen – en historie som går som en linje gjennom hele boksamlingen. Dette er historien om Guds kjærlighet til menneskene. Ettersom menneskene ble skapt med en fri vilje kan vi velge å elske Gud og våre medmennesker – eller ikke. Bibelen forteller hvordan Gud opp gjennom historien har forsøkt å hjelpe mennesker til å gjøre gode valg, og hvordan han har åpenbart hvem han selv er, steg for steg. Først gjennom små og store fellesskap, gjennom lover og regler, så gjennom å la seg bli født som et menneske – og dø som et offer for hele menneskehetens synd, slik at vi kan ha fellesskap med Gud. Bibelen er en lang historie om tilgivelse og om nye begynnelser, selv etter menneskers og jordas død, når en ny og enda bedre verden skal bli til.

Kan vi tro på denne historien? Er den sann? Til det må vi stoppe opp litt og ta en liten pustepause. For hva er egentlig sannhet? I det postmoderne samfunnet vi lever i i Vesten i dag er sannhet blitt et flytende begrep. Sannheten er en konstruksjon som kan tilpasses etter ønske og behov. Samtidig er samfunnet blitt svært individualisert. Alle må ta ansvar for seg selv, først og fremst. Sannheten er det du tror er sant. Men det som er sant for deg, trenger ikke å være sant for meg. Alle må finne sin sannhet og sin mening med livet. For mange ungdommer som vokser opp i dag blir dette en umenneskelig og meningsløs oppgave.

Bibelen snakker om sannhet på en annen måte. I Bibelen er sannhet ikke relativt. Det finst noe som er sant og noe som er usant. Sannheten er heller ikke bare det som lar seg bevise ved hjelp av naturvitenskaplige metoder, men det som er verdt å tro på fordi det gir mening.

For det første forteller Bibelen om mange hendelser som faktisk lar seg dokumentere som sanne. Mange av de historiske stedene og hendelsene som omtales i Bibelen blir bekreftet av arkeologiske funn og av språkvitenskap. Dette er viktig, fordi det viser at mange av Bibelens tekster har blitt til samtidig med de hendelsene som blir beskrevet, og dermed ikke er mytologiske fortellinger som er blitt gjendiktet hundrevis av år etter det som har skjedd. Det er dessuten hevet over enhver tvil at Jesus faktisk levde – det blir også bekreftet av historiske kilder utenfor Bibelen. Det lar seg kanskje ikke bevise at Jesus stod opp fra de døde. Men når vi ser hvordan disiplene valgte å gi sine egne liv for å fortelle om Jesu oppstandelse, og når vi tar mangelen på gode alternative forklaringer i betrakning – så er det også god grunn til å tro at Bibelen snakker sant også om oppstandelsen. Paulus legger hodet på blokka og sier i 1. Kor 15. at det kristne livet er meningsløst uten troa på oppstandelsen.

For det andre har Bibelen et pålitelig og meningsfullt menneskesyn. For den som ikke tror på Bibelens budskap er mennesket en tilfeldighet, en formålsløs samling av organisk materiale som lever en kort stund fram til den går over til en annen form som blomster og luft. For mange er dette en «sannhet» som kan være vanskelig å leve med. Men Bibelen forteller en annen og mer troverdig sannhet. Mennesket er påtenkt, det er en helt spesiell skapning som både kan velge det som er godt og det som er ondt. Bibelen forteller at hvert menneske er ønsket og elsket av Gud, og at det finnes en plan for hvert enkelt liv. Det er ord som gir håp og mening.

For det tredje kan vi teste sannhet ved å undersøke hvem det er som står bak et budskap eller en ytring. Hva slags interesser har den som står bak ordene? Guds interesse er denne: å skape tro. I Johannesevangeliet tar Jesus hele greia med sannhet og troverdighet ett skritt videre, når han sier «Jeg er sannheten, veien og livet». Ikke dette og dette er sannheten, men han, personen Jesus er sann, troverdig, han er budskapet, han er Ordet. Guds Ord og Jesus faller sammen i en og samme person. Ved å bli kjent med Jesus vil vi også bli kjent med Guds Ord, og ved å bli kjent med Guds Ord vil vi også bli kjent med Jesus. Gud bruker Den Hellige Ånd, Talsmannen, til å skape tro på Jesus når vi møter Jesus gjennom Bibelen. Det er ikke sikkert at det gir et lettere eller mer bekymringsløst liv – men for den som våger å kaste seg ut i det, er det en sannhet som gir livet mening.  

Les disse bibeltekstene:

Spørsmål til ettertanke eller samtale

Bibeltekstene (ta gjerne en og en tekst):

  • Hva tenker du på når du leser disse tekstene?
  • Hva synes du tekstene forteller om Bibelen?
  • Hva tror du Gud mente da han sa til Josva at han måtte være «modig og sterk» for å holde loven?
  • Hvordan vi «holde fast» på det vi har lært i Bibelen?
  • Hva mener Johannes med at «ordet ble menneske» og «nåde og sannhet»?

Meg, oss og Bibelen:

  • Hva er det som gir mening for deg i hverdagen? Hva forteller Bibelen om det synes er meningsfullt?
  • Hvorfor er det så vanskelig å finne tid til å lese i Bibelen?
  • Hva kan vi gjøre for at ordet skal bli «levende og virksomt»?
  • Hvordan kan vi Bibel-inspirere hverandre?
  • Hvordan kan vi møte Bibelens budskap på andre måter enn å lese?

Bønnetema

  • Takk Gud for at vi har fått Bibelen
  • Takk for at Bibelen er tilgjengelig på våre egne språk
  • Be om inspirasjon til å lese Bibelen, eller å høre/se Bibelen i andre medier
  • Be om at Bibelen blir virksom i våre liv

Anbefalte nettressurser

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"