I boka RIK bibelbruk gir Hans Johan Sagrusten noen konkrete råd for alle som ønsker å gi Bibelen mer plass i menigheten, bibelgruppa eller i egen hverdag. Han oppfordrer til å lese Bibelen R- regelmessig, I – i fellesskap og K – kontinuerlig. Denne delen av studieopplegget om Bibelen bygger i stor grad på Sagrustens bok.
Regelmessig
Det er ikke noen fasit for hva det vil si å lese regelmessig, og som voksne har vi mange forpliktelser med jobb, fritid og familieliv. Bibelen gir oss nåde for gjerninger, og frelsen er gitt oss uavhengig av vårt eget arbeid. Likevel er det vel slik at det vi liker best å gjøre, vil vi ofte finne tid og rom til. Bibellesning handler derfor også om motivasjon, om vaner og kanskje litt disiplin. Mennesker som setter av tid hver dag til å lese Bibelen forteller ofte at relasjonen til Gud og synet på seg selv og andre mennesker blir forandret.
Som kristne tror vi at dette skjer fordi Guds ord virker på oss. Forfatteren av Hebreerbrevet skriver at «Guds ord er levende og virkekraftig og skarpere enn noe tveegget sverd» (Hebr. 4, 12). Bibelen er ikke bare en historisk beretning om Gud og Guds folk på jorda, men en tekst som kan snakke til oss i den livssituasjonen vi er i her og nå. Gud, la ditt ord gå løs på meg!
I fellesskap
Individuell bibellesning for vanlige folk ble først utbredt etter reformasjonen. Tidligere var det vanligst å møte bibeltekster sammen med andre – oftest i forsamlingen, eller i hjemmene, om en var så heldig å ha noen der som kunne lese. Det er flott at alle nå har lik tilgang til Guds ord, men samtidig er det en styrke å kunne møte Guds ord sammen med andre. De første kristne «holdt seg trofast til apostlenes lære og fellesskapet, til brødsbrytelsen og bønnene» (Apg 2, 42). Med «bønnene» menes det her bibeltekster fra Salmenes bok som bes høyt som veksellesning til faste tider. Dette er en tradisjon som nesten er blitt borte i den protestantiske kristendommen, men som ofte praktiseres av katolske kristne.
I familien, menigheten eller småfellesskapet kan bibeltekster også leses høyt for hverandre. Høytlesing kan gjøre bibellesningen lettere og mer sosial. For mange blir Bibelen også mer relevant når det fins andre vi kan gjøre Bibelen med. Kanskje kan vi også engasjere hverandre med å fortelle om hva vi har oppdaget i tekstene? Da den oppståtte Jesus møtte to av disiplene på vei til Emmaus, og forklarte bibeltekstene for de, ble de i fyr og flamme: De sa til hverandre: Brant ikke hjertet i oss da han talte til oss på veien og åpnet skriftene for oss?» (Luk 24, 32).
Kontinuerlig
Sagrusten oppfordrer også til å lese lengre bibeltekster sammenhengende. Gjerne sette av tid i kirka eller i bibelgruppa til å lese hele bøker i Bibelen, eller gjennomføre såkalte halv-maraton eller maraton, der hele Det nye testamentet eller hele Bibelen leses høyt gjennom. Det tar ca. 80 timer å lese hele Bibelen høyt, og ca. 24 timer å lese Det nye testamentet. Slike opplegg trenger ikke å ha noe ekstra opplegg med seg, mener Sagrusten. En kan bare la bibeltekstene leses ... og se hva som skjer.
Å lese sammenhengende gjennom Bibelen kan også gjøres individuelt eller i fellesskap med ulike leseplaner. Et godt tips er å bruke en leseplan som har tekster både fra det gamle og det nye testamentet hver dag. På denne måten blir noen av de litt tunge bøkene i den eldste delen av Bibelen supplert med kjernestoff fra evangeliene og ny-testamentet. Det finnes flere slike leseplaner i Bibel-apper eller på nettet. Et veldig populært alternativ er Nicky Gumbels The Bible in One Year. Denne inneholder ulike tekster hver dag og en kort kommentar. Her finnes det også en ekspress-versjon som ikke tar tekstene i sin fulle lengde, og det finnes en app som podkast/lydbok.
... og variert!
I tillegg til Sagrustens R-I-K vil jeg plusse på disse ordene: og variert! Vi møter bibeltekster på mange forskjellige måter og i mange forskjellige uttrykksformer. På Bibelselskapet sine nettsider bibel.no ligger det nå en film som introduserer hver bok i Bibelen (BibleProject). Her kan en også skifte mellom ulike oversettelser, blant annet en lett-å-lese-versjon som er under utvikling. Andre lettleste bibeloversettelser som anbefales som variasjon er Hverdagsbibelen, ELB (En levende bok) og The Message (de to siste finnes i appen YouVersion/Bibel).
Husk at ikke alle er lesehester! Å lytte til kristen musikk, enten det er klassisk Bach eller moderne Hillsong, gir også mange fine møter med bibeltekster. Kristne podkaster og radioandakter er lett tilgjengelig på mobilen. Å gå til gudstjeneste regelmessig er dessuten en måte å utsette seg for Guds ord på. Bibelvers kan googles og memoreres utenat. Det finnes bildeapper der en kan legge til små bibelvers til et illustrasjonsbilde og sende til noen som en ønsker å gi en oppmuntring. Jeg vil dessuten slå et slag for den gamle praksisen med å be eller synge fra Bibelen gjennom daglige tidebønner. Som kirkefaderen Augustin sa: «Den som synger, ber dobbelt»!
Til ettertanke eller samtale:
- Hva sitter du igjen med etter å ha lest/hørt dette?
- Hvor og når møter du Gud gjennom Bibelen?
Dagens bibeltekst:
Spørsmål fra teksten:
- Hva tenkte du på da du hørte/leste bibelteksten?
- Hvor mye rom får Guds ord i livet ditt i dag?
- Hvordan ønsker du at det skal være?
Spørsmål fra temaet:
- Hvilke ideer eller tips til RIK og variert bibelbruk i hverdagen treffer deg?
- Hvilke tanker får du når du hører om å lese kontinuerlig i Bibelen?
- Er det noen du kan lese i Bibelen eller be sammen med?
- Hvordan kan det fellesskapet du tilhører være til hjelp eller inspirasjon?
Forslag til bønn:
- Takk for at Gud har gitt oss Bibelen og møter oss gjennom Bibelen
- Be om motivasjon, inspirasjon og vilje til bibellesning
- Be om at Guds ord skal være virksomt og skape engasjement (brennende hjerter)
Gode ressurser:
Hør Hans Johan Sagrusten fortelle om boka RIK bibelbruk
YouVersion bibelapp med mange oversettelser og ressurser
Ordet i hjertet - bibelmemoreringskurs
Dette er del 4 i studieopplegget Tema: Bibelen. Ta kontakt med Hellemyr menighet dersom du ønsker å bli en del av et småfellesskap som leser sammen i Bibelen.