Odd Einar Dørum
Odd Einar Dørum (71), Brith Dybing (53) og Knut Lundby (66) representerte Åpen folkekirke. Ringreven Dørum fikk godt med taletid og lovet endring av valgloven om han blir valgt. Dørum talte varmt og intenst om utenforskap og inkludering. Og han fnyste av enkeltes påstander om at ikke alle på hans liste er kompetente til å styre kirken. –Holder ikke 50 års erfaring fra offentlig forvaltning? spurte den gamle statsråden og fikk latter fra salen.
Homfili avgjørende for unge
Dybing fortalte om en lang vei fra kirken til pinsevennene og tilbake til kirken. Etter hennes erfaring er det mange som ikke tør å definere seg som kristne, terskelen inn er rett og slett for høy mange steder. Lundby støttet henne i dette, han tror homofilispørsmålet er avgjørende for om dagens unge vil føle seg hjemme i kirken.
Alle vil være inkluderende
Dagens leder i Oslo bispedømmeråd, Harald Hegstad (56), ledet an blant kandidatene på Nominasjonskomiteens liste. –Alle vil være inkluderende, men i alle organisasjoner fins det utstøtelsesmekanismer, både i liberale og konservative kretser. Det må vi jobbe imot. Hvis man er overbevist om at man selv er åpen, så er det særlig grunn til å være på vakt, mente Hegstad.
Kirken må bli relevant for folks liv
Ingunn Brit Moser (50), nummer to på Nominasjonskomiteens liste og med et liberalt syn i homofilispørsmålet, mente at kirken er grunnleggende inkluderende. Moser har lang erfaring fra Røa menighetsråd, og hun løftet frem en av kirkens største utfordringer; det er å bli relevant for alle mennesker.
Vil kjempe for de unges plass i kirken
Ungdomsrepresentanten Einar Østerhagen (23) forsvarte Nominasjonskomiteens liste prinsipielt, mangfold er viktig. Han var opptatt av at unge er alt for fraværende i kirken. Han vil blant annet kjempe for at MajorstuenPluss skal videreføres, et menighetstilbud til aldersgruppen 18-30 år.
Viktig utfordringer uteble
Det var ikke mye nytt som kom frem, men debatten var engasjerende om ikke avklarende. Mange viktig utfordringer kirken i Oslo står overfor ble ikke berørt. Fokuset var på alle som vil, men ikke tør gå inn i kirken. Det kunne også vært interessant og hørt hva debattantene mente om alle som tør, men ikke vil gå i kirken.
Mandag 14. september blir det spennende å se om den sterke mobiliseringen føler til økt valgdeltagelse.