Humler og klima - miljøgruppa tar fatt

Grønn menighet er så mangt. Det kan handle om de store spørsmålene, med klimaet som er i endring og mennesker som mister leveområdene sine. Det kan også handle om det helt små, insektene som ikke lenger klarer å overleve. Skaperverket er et felles ansvar alle i kirken!

Vår menighet vil gjerne være grønn. Derfor har vi ei miljøgruppe som jobber med å se hvor vi kan bidra, hva vi kan ta fatt i og gjøre noe med. Skaperverket er et felles ansvar, Guds gave som vi skal forvalte til beste for alle skapninger, små eller store.  

Denne våren har miljøgruppa i menigheten to ting på programmet. Vi skal slå et slag for humlene i Oslo, og vi skal engasjere oss som klimapilegrimer.

Klimapilegrim er et initiativ for å skape større rettferdighet og endrete forbruksmønster i verden. Dette blir tema for et møte i Bakkehaugen kirke senere.

Blomster og humler i nabolaget

Humlene er tettere på oss, i alle våre nabolag. Hyggelige gjester i blomsterbedet, og helt nødvendige hjelpere for mange nyttevekster og for blomster av alle hånde slag. Ville blomster kan få det vanskelig uten nok humler som sørger for pollinering. Og visste du at humler er helt vesentlige i tomatdyrking? Det er skremmende når rapportene om færre humler og bier kommer. Det kan vi ikke bare sitte stille og se på!

Tirsdag 26. mars kl. 18-21 blir det humlekurs i Bakkehaugen kirke med besøk av Erik Wegge Bergvik fra "La humla suse". Dette er en idealistisk forening som jobber for å sikre humlers levekår i Norge. De sprer kunnskap og gjennomfører aktiviteter med sikte på å

  1. Sikre humlenes levekår i Norge
  2. Bidra til økt/stabil bistand for humlearter i Norge
  3. Øke bevisstheten og kunnskapen om humlenes behov

Erik vil fortelle om humlenes liv, om hvordan vi kan hjelpe dem ved å sørge for blomster de liker og trenger, og om hvordan vi kan lage humlekasser der de kan ha trygge bol. Møtet er åpent for alle, og vi håper på godt oppmøte både fra hageeiere i området og fra borettslag med balkongkasser og grøntområder. Her kan alle hente nyttig kunnskap for å hjelpe humlene! Hvordan vil du utforme hagen eller balkongen din slik at humler (og bier) har det best mulig?

Våre to kirker har begge store grøntarealer rundt seg, så vi har også planer om å lage egne humlebed og sette ut humlekasser ved kirkene våre. Tåsen Speidergruppe skal jobbe med den siden av prosjektet ved Bakkehaugen kirke, og vi arbeider med å få til noe tilsvarende ved Vestre Aker kirke.

Oslo er europeisk miljøhovedstad i år, og kommunen har en tilskuddsordning for urbant landbruk. Vi har søkt om midler fra denne ordningen med tanke på å kunne dele ut frøpakker og subsidiere bygging av humlekasser. Vi venter med spenning på kunngjøringen om tildelte midler, den skal komme 15. mars. Kanskje vi kan bli  både en del av miljøhovedstaden og en grønnere menighet i vår?

Velkommen til kurskveld, se kalenderen for nærmere opplysninger!

Kontaktinformasjon for Bakkehaugen, Majorstuen og Vestre Aker menighet

Felles menighetskontor:

Ullevålsveien 117

0359 Oslo

 

Kontortid: man-torsdag kl. 10-14

Telefon: 23 62 93 70

Soknets to kirker:

Bakkehaugen kirke

Carl Grøndahls vei 27

0871 Oslo

 

Vestre Aker kirke

Ullevålsveien 117

0359 Oslo

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"