Med utgangspunkt i opprettelsen av borettslaget som et sosialpolitisk tiltak for å skaffe Oslos arbeiderklasse bedre helsevilkår vil Moseng ta oss med inn i disse spennede problemstillingene. Han viser hvordan eldgamle måter å forstå sykdom på fremdeles gjorde seg gjeldende i tuberkolosens tid, da bl.a. Ullevål hageby ble planlagt og bygget.
Men helseforholdene har endret seg veldig i løpet av de siste 200 år, og Norges befolkning er i dag frisk og sunn i en helt annen grad enn i "gamle dager". Andre steder i verden er det ikke slik, og ofte opptrer dårlig folkehelse sammen med sterk befolkningsvekst. Men er det veksten i seg selv som er problemet? Hvilke strategier bør vi i tilfelle velge for å stoppe den? Kineserne har valgt ett barn pr. familie som sin viktigste strategi, men det er kanskje andre metoder som er bedre, slik som å få ned spebarnsdødeligheten, hvor paradoksalt dette enn kan høres.
Ole Georg Moseng er professor i historie ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold og ved Universitetet i Nordland. Han har bodd i John Colletts allé de siste 25 åra og har skrevet bøker om sykepleiens historie, om helsevesenets historie, om pest og kolera og mye annet. Medisinhistorie og helsehistorie er hans spesielle fagfelt.