Arkitekten som tegnet Romsås kirke, Arne Sæther, er også salmedikter. Han har skrevet en vakker salme om disse byggene som er laget for at jord og himmel skal møtes. Her er et lite utdrag:
Midt i vår verden, her hvor vi bor, står et bygg som et tegn på vår tro.
Lyset og mørket, himmel og jord, møtes her i en levende bro.
Midt i vår verden, her hvor vi bor, finnes vern for en utmattet sjel.
Muren og tårnet, her er en borg og en levende kraft som gjør hel.
Midt i vår verden, her hvor vi bor, kimer klokker til alvor og fest.
Kristus er sentrum, korset et tre, det gir ly til hver søkende gjest.
Arne Sæther har skapt et så vakkert kirkerom, og ordene hans rommer så godt hva dette stedet bety for mange. Men vi har også spurt et lite knippe av dem som på en eller annen måte har en relasjon til dette kirkebygget.
Hva forbinder du med Romsås kirke?
Hva betyr Romsås kirke for deg?
Har du en hilsen til jubilanten? Noen tanker/visjoner/håp for fremtiden?
Karen Marie Engeseth er leder av Menighetsrådet i Grorud menighet, og var også aktiv den gang kirken ble bygget. Her kan du lese noen av hennes tanker om historien og fremtiden for kirka.
"Jeg tenker på et vakkert kirkerom som endrer seg med årstidene fordi store vinduer bringer naturen inn. På fellesskap på kirkekaffe, middagsbesøk og mange andre sammenhenger. Romsås kirke er en kirke ønsker meg velkommen akkurat der jeg er i livet mitt.
Romsås kirke 8 dager før åpning
Hanne Kleveland, som har vært prest på Romsås nesten like lenge som kirka har stått der, svarte følgende:
"Det er en av de vakreste, moderne kirkene jeg vet om. Det runde rommet som gjør at du er midt i rommet uansett hvor du sitter. Og så menigheten som er åpen, inkluderende, varm og ærlig sånn som groruddalsfolk er.
Romsås kirke var mitt første arbeidssted, og jeg er utrolig glad i bygget. Jeg fikk lov til å være med å utsmykke det sammen med MR og kunstnere og orgelbyggerne, men aller mest folket.
Så gratulerer med 25 år! Måtte du få lov til å fortsette å være en viktig del i folks liv på Romsås i mange mange år til! Måtte enda flere Romsåsfolk bruke kirka si og være med å fylle den med liv og mening slik den har gjort i sorg og glede! Og måtte kirkevergen og andre med makt og myndighet verne den."
Hanne Kleveland til venstre i bildet, og barn fra barnehagene som var med på julespill.
Siri Fossheim, en av de nærmeste naboene, sendte også en hilsen i anledning jubileet:
"Romsås kirke er en viktig møteplass for oss på Romsås. Bygget og menigheten binder oss sammen, gjennom høytid, fest, sorg og merkedager. Her er det skapt rom for sakral refleksjon, men også for fest og markering uavhengig av hvem du er eller hva du tror på.
Selv har jeg både døpt barn og giftet meg i kirken, men også tatt farvel med mennesker som var umistelige. Kirken bidrar til å skape sammenheng på livsveien. Dessuten sørger den for at jeg har en av verdens fineste utsikter fra verandaen min.
Mitt håp for Romsås kirke er at samholdet bevares, og at kirken også i fremtiden bidrar til nærmiljø, trøst og gleder. Alt til sin tid, mens slekt følger slekters gang."
Og når vi snakker om slekters gang. En av dem Siri bar til dåp i Romsås kirke var Mattis.
Han har vokst opp i og ved Romsås kirke, og var en av mange som stod på barrikadene da kirken var foreslått tatt ut av bruk som soknekirke. Han får representere de mange unge som er så glad i denne kirka:
"Det jeg forbinder med Romsås kirke er ungdomsgudstjenesten Take Away og juletider, ettersom det alltid er dit jeg drar på julaften.
Romsås kirke betyr ekstremt mye for meg. Jeg har tilbrakt utrolig mye tid der både under oppveksten, men også nå i mine ungdomsår. Det er et sted jeg kommer for å ha det gøy med venner, men også et sted jeg kan oppsøke ro.
Jeg ønsker at Romsås kirke kan fortsette å være det gode møtestedet som det er. En viktig del av Romsås er de forskjellige kulturene vi har og kirken vår har gjort en god jobb på å samle disse."
En annen som engasjerte seg den gangen, og som så ofte han kan oppsøker jubilanten vår er 12 år gamle Marcus-André Bjørnstad. Han er ministrant, frivillig medhjelper i gudstjenesten, og han lærer også orgelspill av organist Marta Tvettsikh.
"Romsås kirke er den fineste bygningen på Romsås og et sted hvor det er et fantastisk fellesskap for mennesker i alle aldre. Varmen og gleden, det sosiale, alle aktivitene betyr mye for meg."
Marcus minner oss også på at Romsås kirke er en del av en større sammenheng, med de to "storesøstrene" i Rødtvet og Grorud kirke. Det at vi er én menighet med tre kirker kan jo være litt forvirrende for noen, men er vel ikke mer komplisert enn treenigheten egentlig? "Tre i én og én i tre" som vi synger i en salme. Marcus har en hilsen til alle:
"Kjære hele Grorud menighet - og spesielt til dere som er mest i kirka! Vi slo sammen alle kirkene våre til Grorud menighet i 2013. Det har vært 7 fantastiske år og vi skal fortsette å være en fantastisk menighet. For to år siden holdt vi på å miste kirka vår, men vi sto sammen. Det er helt fantastisk å være i en menighet som er så fargerik og har så mange flotte mennesker. Gratulere med dagen alle sammen!"
Anders Rødberg-Larsen har lagt igjen mye arbeid og engasjement i Romsås kirke. Både som speiderleder gjennom mange år, som lokalpolitiker og i Oslo bystyre. Han minner om historien bak dette vakre bygget, og har også en hilsen.
"For meg representerer Romsås kirke fellesskap, tilhørighet og trygghet. Kirken er også en viktig del av Romsås-identiteten. Jeg husker den gamle kirken fra jeg var liten, før den brant, og jeg var også mye i den midlertidige kirken i Ravnkollbakken. Å få bygget en ny kirke var en kamp, og det var stort når den nye kirken endelig stod ferdig. Selv fikk jeg holde opp døren for kongen under den offisielle åpningen, noe jeg synes var stor stas.
Romsås kirke betyr mye for nærmiljøet, og kirken vår er en viktig bærebjelke i nærmiljøet. Selv om mange ikke bruker kirken like aktivt gjennom hele året er den viktig for de fleste for de store seremoniene i livet, for jul og andre høytider. Romsås kirke er også noe mer, det er et viktig samlingssted og en møteplass utover gudstjenestene. Selv har jeg mange år bak meg i Romsås speidergruppe, som alltid har hatt tilhold i Romsås kirke – den opprinnelige, den midligertidige og den nåværende. Dette har gitt meg mange gode minner om kirken og dens historie.
Jeg vil først og fremst gratulere befolkningen på Romsås! Romsås kirke har ikke kommet av seg selv. Det var en kamp for å få den bygget. Like etter at det gamle kirkebygget brant, brant også kapellet i Holmenkollen. Det ble stor frustrasjon i nærmiljøet når Holmenkollen ble prioritert foran ny kirke på Romsås. Men med god jobbing fra menighet, lokalpolitikere og lokalbefolkningen fikk vi gjennomslag for en ny kirke. I 2018 var Romsås kirke igjen truent, når vi fikk diskusjonen om nedleggelser av kirker i Oslo. Takk til alle som også denne gangen reiste seg i kampen for å beholde kirken vår! Slaget ble heldigvis kronet med seier. Romsås kirke hadde en trang fødsel og har overlevd tøffe tider. Det vitner om en sterk overlevelsesevne i kirken og hos oss som bruker den. Jeg håper og tror at befolkningen på Romsås tar vare på kirken vår også inn i fremtiden. La oss sørge for å fylle kirken og området rundt med enda mer liv i årene som kommer. Det fortjener jubilanten!"
En annen som kjenner historien godt er Jon Nyborg. Han har skrevet et kapittel om Romsås menighet i jubileumsboka "Grorud kirke 100 år" som anbefales å lese. Han sender også sin hilsen i anledning 25-årsjubileet.
"Jeg har vært svært aktiv i Romsås menighet i over 45 år, og ser på Romsås kirke som mitt andre hjem.
Kirken har betydd og betyr fortsatt svært mye for meg og ligger mitt hjerte nær. Det betyr mye at jeg gjennom arbeidet i kirken, får være til glede og hjelp for andre.
Vi gratulerer hverandre med dagen, og håper at Guds ord vil bli forkynt i Romsås kirke i mange år framover."
Chun Kristiansen fant både fellesskap og kjæreste i Romsås kirke, og er en av dem som ofte bidrar til å fylle dette vakre bygget, ikke bare med mennesker og liv, men med velsmakende og næringsrik mat. Her er hennes hilsen.
"For meg er Romsås kirke en kirke der jeg føler meg hjemme og som er åpen for alle. Og i Romsås kirke møtte jeg kjæresten min, Jon.
Det betyr mye for meg at jeg som frivillig i kirken, får lov å være til glede for andre, når jeg hjelper til ved gudstjenester med kirkekaffe, fredagslunsj og middagsbesøk.
Kirken ble på en måte et sted der jeg kunne begynne et nytt liv.
Gratulerer med 25-årsdagen!"
Napoleon Foam fant også et hjem i Romsås kirke.
"Jeg forbinder Romsås kirke med godt fellesskap, folk med sterk tro og et arena for integrering.
Hurra hurra hurra!!! for Romsås kirke. Håper du fortsetter å være en kirke for alle, i Jesu Kristi navn."
Talsmannen Baptistmenighet har leid Romsås kirke til gudstjenestefeiring i mange år. Deres pastor Antonystallin Sebastian sender en hilsen på vegne av menigheten.
"Gratulerer med 25 års jubileum! Vi takker Gud for at vi får lov til å dele dette fantastiske kirkebygget sammen med dere. Fordi vi feirer gudstjenester og diverse samlinger i Romsås kirke, betyr både bygget og menneskene vi møter i kirken veldig mye for oss. I Groruddalen hvor det bor mange forskjellige mennesker med tilhørighet til ulike kulturer, er vårt største ønske at Gud leder arbeidet som Grorud sokn står for. Må Gud velsigne deres tjeneste, og må vi sammen håpe at Jesus Kristus leder oss sammen dit han vil. Gud velsigne og bevare dere alle."
Diakon Eleanor Brenna har de siste årene hatt mye engasjement i Grorud menighet, og i Romsås kirke spesielt. Hun har jobbet både med Frivillighetssatsing, samarbeid med lokalmiljø og Områdetløftet på Romsås, og med å etablere et nettverk som kalles "Framtiden bor hos oss".
"Romsås kirke er et viktig sted for alle som bor på Romsås uansett bakgrunn eller tro. En diakonal kirke i praksis. Samlingssted uka igjennom. Og fødestedet for Fremtiden bor hos oss-nettverket i Den norske kirke. Så takknemlig for å ha fått jobbe på Romsås i noen år på veien."
Eldrid Brekke er også diakon hos oss i Grorud menighet. Hun har bidratt til å fylle rommene i Romsås kirke med god diakonal praksis. Det siste er etableringen av språklaben Leap Learning i det gamle søndagsskolerommet oppe. Hit kan mennesker som bor på Romsås komme for å lære norsk, uavhengig av bakgrunn. Korona satte en brå stopp for oppstarten, men vi håper vi snart kan vi ta det flotte rommet i bruk igjen.
"Når jeg er på Middagsbesøk på onsdager opplever jeg at jeg har fått se hjertet i Romsås kirke. En raushet, varme og gjestfrihet ovenfor et mangfold av mennesker. Det er nok fordi dette preger menneskene som bor på Romsås.
Arbeidet med språklaben er spennende. Hit kommer det mange nye mennesker som får muligheten til å lære norsk. Dette vil igjen øke muligheten til integrering og deltakelse i lokalmiljøet, og det synes jeg det er fint at kirken bidrar til.
Jeg er blitt veldig glad i kirken. Både fordi jeg har møtt mange flotte mennesker, og jeg er også glad i selve kirkerommet. Romsås kirke vil fortsette å være en diakonal hjørnestein på Romsås. Med framtiden bor hos oss satsningen vil Romsås kirke vokse og få en tilhørighet hos en større del av befolkningen. Vi skal gjennom våre diakonale tiltak få vise Jesu kjærlighet i praksis."
Eteyane Goshu Amante er for tiden kirketjener i Romsås kirke og hun sitter i menighetsrådet. Her er hennes hyllest til Romsås kirke:
Du vakre Romsås kirke!
Mange gode minner har du gitt meg!
Du tar imot alle med åpne armer.
Du metter alle gjester med måltider.
Som aktualiserer hos deg påskemåltidets hemmelighet.
Du gir hele skapverket tilhørighet.
Pinsedag feires hos deg alle dager.
I julehøytiden tennes telys på dine vegger.
Du gledes ved alle høytider.
Du gir deltakelse til ulike stemmer.
Barn og ungdommer utforsker kristne symboler.
For to år siden fikk du Fremtiden bor hos oss.
Det er underlig at du velger ordet vi og oss.
Du liker å utvide gudstjenestelivet fra kirkerom til kirketorg.
Hos deg ble jeg kjent med alle generasjoner.
Erfarte også ulike profesjoner.
Du gav meg anledning til å treffe alle medarbeidere.
Kontakten ble oftere med lokale ledere.
Du bygget en bro til kirkelig fellesråd.
Det gjorde du også til menighetsråd.
Og ikke bare det.
kontakten ble videre knyttet til bispedømmeråd.
Og du utvidet felleskapet til naboland og hjemland.
I koronatiden kom du på nettet.
Og håndspriting og avstand fungerte.
Hos deg ble nettverket bygget til stiftspraksis.
Du utvidet for meg muligheten for språkpraksis –
til prest i praksis.
En stor takk vil jeg gi deg, vakre Romsås kirke!
Som kirketjener vil jeg si: Gratulerer med dagen!
Hvis jubilanten kunne snakke, så er jeg sikker på at hun ville takket fra hjertet for alle disse gode ordene. Takket for alle som kommer inn dørene, setter seg ned, og bruker litt tid inne hos henne. Til å kjenne etter, åpne opp, ta imot og dele.
Hver gang vi kommer inn dørene møter denne duen oss. Den henger over det som må være den vakreste døpefonten i hele Oslo. Den minner om da Jesus ble døpt. I Lukasevangeliet står det at Den hellige ånd kom ned over han i skikkelse av en due, og en røst lød fra himmelen: "Du er min Sønn, den elskede, i deg har jeg min glede".
Det tenker jeg på hver gang jeg kommer inn i dette kirkerommet. Og på sin måte visker den sitt budskap til oss alle. Den kjærligheten, den gleden som var der ved Jesu dåp - og fra tidenes morgen - den er her nå og den virker i oss og mellom oss. Det kan vi både hvile i og utfordres av.
Jeg slutter meg til alle gratulantene og lar arkitekt Arne Sæther runde av denne jubelrunden:
Midt i vår verden, her hvor vi bor, kommer Kristus som morgenens gry.
Vi er hans kirke, vi er det bygg som han reiser på ny og på ny.