1.påskedag en påskebetraktning av Elise Gillebo Skredsvig

Hver helligdag i påsken legger vi ut en påskebetraktning på nettsiden av prestene i menigheten. Dette er 1.påskedag: ”Hvem tar støyten?” av Elise Gillebo Skredsvig prest i HFS.

Photo by Rahul Pandit from Pexels
”Hvem tar støyten?”
Dette var tittelen på en rapport fra Frischsenteret, Statistisk sentralbyrå og NAV om arbeidsmarkedet under koronakrisen, publisert for noen dager siden. Selv om tall og funn i rapporten viser at alle inntekst –og utdanningsgrupper er berørt av den pågående økonomiske krisen vi står midt oppe i nå, viser den likevel at det er en klar overrepresentasjon blant de nye arbeidsledige, av personer med lav inntekt, lav utdanning og lavinntekts familiebakgrunn. Kvinner er mer utsatt for å miste jobben enn menn. Unge er mer utsatt enn eldre. Innvandrere er mer utsatt enn øvrig befolkning. Jeg er spent på hvordan denne statistikken slår ut både lokalt i vår bydel og på verdensbasis på sikt.
 
Hvordan feire påskemorgen i slike tider? Hva hjelper det at Jesus døde på et kors og stod opp igjen fra de døde, hvis samfunnet er like urettferdig og nådeløst som på Jesu tid? Hvis det fortsatt er de samme menneskene som ”tar støyten”? De samme som vi hører om i de ulike bibeltekstene – enker og farløse, fattige og utstøtte? Hvem tar Jesus støyten for egentlig? Det er mange måter å tenke omkring Jesu død og oppstandelse, men akkurat nå i disse tider, slår det i hvert fall meg hvor dypt solidarisk Jesu korsdød er. Den er en protest mot all lidelse og urettferdighet. På langfredagen viser Jesus at han tar støyten sammen med alle som lider urett, også i disse tider – sammen med permitterte, arbeidsledige, ensomme, fattige, syke og døende. Jesus gikk lenger ned og dypere inn i verdens mørke enn vi levende mennesker kan erfare og forstå, enda lengre ned. 
 
I dag er det påskemorgen og Jesu bevegelse snus, fra nedover til oppover, fra det mørke til det lyse, fra smerte til glede, fra død til nytt liv. Jeg ber om og håper at Jesu bevegelse oppover, Jesu oppstandelse, gir oss kraft til å stå oppreist i disse tider. Jeg ber om at bevegelsen oppover gir oss alle viljestyrke til fortsatt å kjempe for et rettferdig samfunn og et inkluderende arbeidsliv. Jeg ber om at Jesu bevegelse oppover, hjelper oss gjennom denne krisen, fra trussel om sykdom og død til nytt liv, fra kollektiv karantene til en ny og bedre hverdag sammen.
Amen.
 

Kontaktinformasjon for Høybråten, Fossum og Stovner

Høybråten, Fossum og Stovner menighet består av tre kirker: Høybråten, Fossum og Stovner. Det er virksomhet og kontor i hver av kirkene men hovedkontoret ligger i Stovner kirke.

Adresse til kirkene:
STOVNER KIRKE:
Stovnerfaret 25, 0982 OSLO.
HØYBRÅTEN KIRKE:
Høybråtenveien 37, 1055 OSLO
FOSSUM KIRKE:
Stovner Senter 12, 0985 OSLO

 

E-post: post.hfs.oslo@kirken.no
Telefon: 2362 9560 
Tlf.- og besøkstid: Tir: kl.13-15, 
ons-tor: kl.09-15, fre: 09-14, Kontoradresse: STOVNER kirke
Stovnerfaret 25, 0982 OSLO 
SOMMERENS menighetenskontor åpningstider (juli)
i Fossum kirke (Stovner Senter 12) kl. 10-14 tirsdag, torsdag og fredag. 

Org.nr 911 852 934 / Bank-konto 78740668063
Vipps: "Høybråten kirke" 38935
"Fossum kirke" 40855 / "Stovner kirke" 40856 
merk med formål.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"