Frank Martin i høymessen 12. februar

Frank Martins Messe for dobbeltkor a cappella er et av det forrige århundrets viktigste verk for kor. Messen er fargerik, kompleks og intens, og på søndag kan du oppleve den i rammen av høymessens liturgi. Domkantor Vivianne Sydnes dirigerer Oslo Domkor.

Det er nesten ikke til å tro at Frank Martin (1890–1974) skrev den uten en tanke på hvor og når den skulle bli fremført. Men det er slik at den sveitsiske komponisten, oppvokst i en calvinistisk familie, komponerte mesteparten av verket i 1922 (han tilføyet Agnus Dei i 1926), «helt fritt , gratis, uinteressert», som han selv skrev. Han kjente ingen kordirigent som kunne være interessert i verket. Messen var en sak mellom ham og Gud, et uttrykk for hans spiritualitet som han følte måtte forbli privat.

Heldigvis ble han overtalt til å la messen bli fremført, og den fikk sin premiere i 1963, over 40 år etter at han begynte på den. Stilmessig trekker messen linjer fra renessansen til moderne tid, men verkets harmoniske språk er umiskjennelig fra det tidlige 1900-tallet, med tydelige referanser til folkemusikk og ikke-vestlige musikkuttrykk.

Selv om vokalmusikk utgjør en stor del av Martins oeuvre, er messen for dobbeltkor et av kun to verker for kor a cappella som han komponerte i sin forholdsvis lange karriere.

Medvirkende
Anne May Grasaas og Valborg Orset Stene, liturger
Oslo Domkor
Vivianne Sydnes, dirigent
Jon Berg Eriksen, dirigent (Credo)
Kåre Nordstoga, orgel

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"