I samarbeid med Oslo Konserthus
Oslo Konserthus kl. 19.30
Arr. Oslo Konserthus
Det flotte orglet i Oslo Konserthus har 7092 piper blir i løpet av 2023 nytt. Det vil få ny spillepult og helt ny elektronikk. Orgelet blir endelig i topp stand og dette ønsker vi å feire!
Oslo Konserthus har derfor bedt Iver Kleive invitere sine beste musikalske venner til en åpningskonsert som vil vise den musikalske spennvidden i orgelet.
Iver Kleives gjester:
Alma Serafin Kraggerud, fiolin
Lydia Hoen Tjore, sopran
Elvira og Hilma Nikolaisen
Knut Reiersrud
Roar Engelberg
Kim Rysstad
Oslo Bachkor
Velkommen til en minnerik åpningskonsert av det nye orgelet i oktober 2023!
PROGRAM med forbehold om endringer:
Iver Kleive: Orgelsolo
Alma Kraggerud: Johan Svendsen – Romanse for fiolin og orgel
Elvira og Hilma Nikolaisen, Knut Reiersrud, Iver Kleive: Bob Dylan- Every Grain of Sand
Roar Engelberg og Iver Kleive: Rumensk folkemusikk for panfløyte og orgel
Iver Kleive: Orgelsolo
Lydia Hoen Tjore (sopran) og Iver Kleive (orgel): Vakker musikk av Bach og Reger
Kim Rysstad og Iver Kleive: Norske religiøse folketoner
Knut Reiersrud gitar og Iver Kleive: Musikk fra «Himmelskip»
Oslo Bachkor, Iver Kleive, Knut Reiersrud, Lydia Hoen Tjore, Roar Engelberg: «Nåde»
Om medvirkende
Alma Serafin Kraggerud (f. 2006)
begynte å spille fiolin da hun var 5 år gammel og debuterte som solist med KORK 9 år gammel. I fjor ble hun kåret til vinner av Virtuos, NRKs solistkonkurranse for klassiske instrumentalister. Hun mottok samtidig Den norske solistpris som består av en egen konsert under Festspillene i Bergen og 100 000 kroner. Den unge fiolinisten representerte også Norge i den internasjonale Young Musicians-konkurransen, der hun vant tredjeplassen. Hun har hatt solistoppdrag for Stavanger Symfoniorkester, Arktisk Filharmoni, Forsvarets stabsmusikkorps og Wroclaw Symfoniorkester. I 2022 mottok 16-åringen også Øivind Berghs minnepris og Ånun Lund Rejs pris for sin kreativitet som komponist og musiker.
Lydia Hoen Tjore (f. 1994)
er født og oppvokst på Radøy ved Bergen. Hun startet sine studier ved Det Kongelige Danske Musikkonservatorium allerede som 17-åring. Ved Opera-akademiet, også i København, fullførte hun studiene i 2018 som en av de yngste noen gang. Lydia har vært solistpraktikant ved Den Norske Opera i to sesonger, hvor hun blant annet sang roller som Adina, Zerlina, Første dame og Micaëla. I 2021 var hun finalist i to internasjonale musikkonkurranser, Vinceró World Singing Competition og Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse. I sistnevnte vant hun Ingrid Bjoner-prisen. Lydia arbeider nå som frilans og var nylig å se som Violetta i La Traviata ved Opera Nordfjord, og Micaela i Carmen ved Opera Rogaland.
Roar Engelberg (f.1964)
er fra Romedal i Hedmark og begynte å spille panfløyte allerede i 12 års alderen. Som den første profesjonelle utøver i Skandinavia har han utviklet panfløyten til å bli et fullverdig soloinstrument.
Han har opptrådt i en mengde musikalske sammenhenger og har holdt konserter med populær- og kammermusikk, samt vært solist med en rekke symfoniorkestre.
Kim Rysstad (f. 1981)
er en prisvinnende vokalist og A-klassekveder fra Rysstad i Valle kommune i Setesdal. Han har vært en av deltagerne i Stjernekamp på NRK og deltatt to ganger i MGP. Han har utgitt flere plater og vært nominert til Spellemann for platen «Vegen». Han har opptrådt med en rekke av Norges fremste artister og vært solist med KORK, Kristiansand og Trondheim Symfoniorkester.
Elvira (f. 1980) og Hilma (f. 1982) Nikolaisen, Knut Reiersrud (f. 1961:
Søstrene Elvira og Hilma Nikolaisen er kjent for sine respektive innholdsrike musikalske karrierer. Imidlertid er det svært sjelden de opptrer sammen. Men det gjør de denne kvelden og byr på et magisk og vakkert samarbeid med gitarvirtuos Knut Reiersrud og Iver Kleive på orgel.
Oslo Bach-kor
Et oslobasert kor som fører den store oratorietradisjonen videre. OBK ble etablert i 1988 og har siden starten samarbeidet med en rekke av Norges fremste profesjonelle sangere og musikere. Dirigent er Iver Kleive.
Iver Kleive
er født i Skien i 1949. I 1972 tok han kantoreksamen ved Musikkonservatoriet i Oslo. 1973–76 studerte han orgelspill ved Staatliche Hochschule für Musik i München. Kleive har vært organist i Frogner, Røyken og Helgerud kirker. Siden 1988 har han vært dirigent og kunstnerisk leder for Oslo Bach-kor.
Fra 1972 og frem til i dag har han medvirket i nærmere 200 plateinnspillinger som studiomusiker, komponist og arrangør. Kleive har sittet i juryen ved flere Spellemannpris-utdelinger. Han har gjort en vesentlig innsats for at vår folkelige musikktradisjon har kommet frem i lyset. Kleive beskriver seg selv som en improviserende musiker som ønsker å veksle mellom klassisk og pop, folkemusikk og jazz. Orgelet og kirken er likevel hovedinstrument og basis.
Han er også kjent gjennom samarbeidet med Knut Reiersrud. Sammen fikk de Spellemannprisen for «Blå Koral» i 1992. Duoens magiske stykke «Nåde» (som har sitt utspring i «Overmåte full av nåde») ble benyttet som mektig avslutningscrescendo under selveste åpningsseremonien for OL på Lillehammer i 1994. Senere kom albumene «Himmelskip» i 1996, «Nåde over nåde» i 2006, og «Natt i desember» i 2018. Kleive har gitt ut flere solo-CD-er, blant annet «Inferno» (1988), «Alle Menschen müssen sterben» (1993), legendariske «Kyrie» (1995), «Juleevangeliet» (1998), «Hyrdenes tilbedelse» (2004) og «Requiem» (2008). Sammen med Oslo Bach-kor har Kleive i alle år siden oppført sitt Requiem i inn- og utland.