Program
Sted: Haugerud kirke.
Tid: Onsdag 8. mars kl. 19.00.
Tema: Reformasjonen, både den Luther satte i gang, og hos oss nå med skille stat-kirke.
Sokneprest Svein Helge Rødahl samtaler med kveldens gjest, kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.
Ekstra bonus: Noen av Thore Haukners pianostykker blir spilt!
Sett av kvelden og kom - og ta gjerne noen med deg.
Velkommen!
Om kveldens gjest
Kristin Gunleiksrud Raaum er cand.philol. med kristendomskunnskap hovedfag, og er generalsekretær i Norske kirkeakademier. Hun har hatt en rekke verv i kirken - i Asker menighetsråd, Oslo bispedømmeråd, Kirkerådet, hovedstyret for Kirkens sosialtjeneste, fakultetsstyret for Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo, IKO, Åpen folkekirke m.m.
Fra 2016 er hun leder av Kirkerådet og er meget sentral i Den norske kirkes nyorganisering og utvikling etter skillet mellom kirken og staten - som fortsatt pågår. Den norske kirke gjennomgår en reformasjon vi må tilbake til Reformasjonen for å toppe.
Og hva skjedde så under møtet?
Etter muligheten for en liten kopp kaffe til å begynne med, hørte de rundt 30 fremmøtte en engasjert kirkerådsleder i samtale med sokneprest Svein Helge Rødahl. De var innom mange temaer, bl.a. disse:
Arbeid i Kirken gir fellesskap, mening og ikke minst verdighet.
Reformasjonen var uhyre viktig bl.a. for at folk flest fikk personlige relasjoner til Gud, at Jesus ble satt i sentrum og at frelse ikke er avhengig av kvaliteter og gjerninger hos oss, men gis av nåde. Når mange finner nye svar nå, er ikke dette å gi etter for tidsånden. Svar er ikke gitt en gang for alle – en må stadig trenge inn i dybden i troen. Det sanne må finnes i et møte mellom Skrift og liv. Vi må jobbe med tekster som yter motstand og ikke bare holde oss til de tekstene vi liker.
Det påstås at det er for lite Jesus-fokus i vår kirke, men det har i alle fall vært en endring de senere år mot mindre Jesus-bluferdighet. Jesus er kjernen, sentrum og mål for mitt liv, sa Kristin Gunleiksrud Raaum. Samtidig betyr Jesus også så mye mer som jeg ikke har ord for, men som kunsten kan uttrykke. Synd bør vi snakke mer om i denne forbindelse, men ikke bare enkeltsynder – hele vårt gudsforhold og liv må trekkes inn.
I Groruddalen er vi kristne nå i mindretall. Gunleiksrud Raaum mente at vi likevel ikke skal bøye nakken, men snakke høyt og engasjert om kristendommen overfor andre. Det er nyttig å ikke kunne slappe av, som en kanskje kan gjøre som majoritet. Vi må prøves på det vi faktisk gjør. Vi må blankpusse en misjonal dynamikk i Kirken. Det behøver ikke være motsetning mellom respektfull dialog med annerledes troende, og det å stå for noe og overbevise andre om det.
Mange er for og mange mot likekjønnet ekteskap. Det skal være tydelig rom for begge syn i Kirken. Imidlertid: At en nå har brutt med det bibelske ekteskapet, er ikke noe argument. Vi har for lenge siden hatt ekteskapssyn som avviker betraktelig fra det som var på Jesu tid. Det som uansett binder oss sammen i Kirken, er Jesu lidelse og oppstandelse og nattverdfellesskapet. Kristin Gunleiksrud Raaum er sentral i Åpen kirkegruppe, men oppfattet ikke det som prinsipielt problematisk når hun som kirkerådsleder skal være samlende. En som mente det motsatte, ville hatt nøyaktig samme utfordring.
Med ny kirkeorganisasjon etter avviklingen av statskirkeordningen blir økonomi et særlig viktig tema. Ny finansieringsmodell blir diskutert i løpet av året. Gunleiksrud Raaum antok selv at en ikke kom utenom en form for statlig finansiering av trosfeltet, slik det også er for andre viktige samfunnsområder som idrett, kultur, frivillighet o.a. Men vi må i tillegg bidra selv! Hun mente også at kirkeorganisasjonen må strømlinjeformes vesentlig bedre, bl.a. med samkjøring av råds- og embetslinje.
Kristin Gunleiksrud Raaum avsluttet med å si: Jeg er optimist på Kirkens vegne. Prek hver dag. Kirken blir enda viktigere i fremtiden!
Etter samtalen var det tid til noen spørsmål fra salen. De dreide seg om fortapelsens mulighet og bibelsteder som belegg for dette. At det ikke behøver å være motsetning mellom misjon og religionsdialog, ble også understreket.
Til slutt spilte Daina Molvika og Ieva Berzina to pianostykker av Thore Haukner, som også selv kort kommenterte stykkene.
Bilder
Nedenfor ser du noen bilder fra samtalekvelden.