Orgelkonsert med tidebønn tirsdager kl. 13.00.

Hver tirsdag kl. 13 spiller kantor Stein Skøyeneie en orgelkonsert på det historiske Hollenbach-orgelet i Sagene kirke. Konserten er gratis, og kan kombineres med en påfølgende kort tidebønn og kirkekaffe.

Plutselig er det februar og vinteren har grepet om seg her i Oslo. Til glede for noen og til besvær for andre. Tross snø og kulde, regn og sludd holder jeg fram med å spille hver tirsdag kl. 13.

6. februar er Samefolkets dag. I Norge kaller vi den også for Samenes nasjonaldag. Det skal vi feire! Samisk musikk for orgel….. ja, se det var et område jeg ikke kunne så mye om.

Men straks jeg begynte å nøste så åpenbarte det seg mye spennende fra alle de land som til sammen utgjør samenes «land». Det blir orgelmusikk inspirert av joik skrevet av bla. Roland Forsberg, Kristina Shtegman og Erland von Koch. Og folketoner og folketoneliknende musikk, bla. i arrangement av den tidligere Vardø-kantoren Hans Olav Lien.

Heid Haugstad hadde sin første jobb som distriktslege i Guovdageaidnu (Kautokeino) fra 1982 til 89. Som en innledning til konserten vil hun fortelle litt om sitt møte med de samiske kjerneområder, samefolket og deres kultur. Et møte jeg har skjønt at hun aldri glemmer, og som har satt gode spor i henne. Hun vil lese dagens bibeltekst på nordsamisk. Og selvfølgelig skal alle få være med å synge en kjær Læstadiansk salme, på nordsamisk, ved konsertens slutt. Også tror jeg det blir noe inspirert fra Finnmarksvidda til kaffen.

13. februar blir en tirsdagskonsert med et klingende møte mellom norsk og tysk romantisk musikk. Blant grunnstammen i den tidlige tyske romantikken finner vi Mendelssohn Bartholdy og Schumann. Begge døde de svært unge, bare 38 og 46 år. Men spor har de satt i musikkverden for all ettertid. Gjennom skolen de skapte og verkene de skrev. Året før Schumann dør blir en liten gutt født på Bragernes i Drammen. Lite viste de da at han skulle sette varige spor i kirkemusikknorge. Christian fikk han som navn og tilhørte den såkalte Cappelen-slekten i Drammen. Christian Cappelen gikk på Drammens latinskole og studerte i 1860-63 ved musikkonservatoriet i Leipzig. Fra 1868 var han organist i Strømsø kirke, senere organist ved Bragernes kirke og i 1887–1916 ved Vår Frelsers kirke i Christiania (nå Oslo domkirke). Og opuslisten ble lang og betydelig etter hvert som årene gikk. Og forbildene er helt tydelig bla. Schumann og Mendelssohn Bartholdy.  Til stillingen som domorganist i Oslo hørte med å være konsulent når byens kirke skulle ha orgler. Og Sagene kirke, Nordkantkatedralen, ble vigslet 23.12.1891 med sitt flotte Hollenbachorgel. Og konsulenten for instrumentet var selvfølgelig domorganist Cappelen. Så når jeg nå knytter disse tre sammen i et konsertprogram så er det med visshet om at det er linjer mellom to generasjoner, to land og tre komponister. Det er også artig å vite at en gang i tiden så var det selveste Cappelen som «forårsaket» lyden fra Hollenbachpipene. Kanskje han sogar spilte noe av Mendelssohn eller Schumann….eller seg selv. Denne tirsdagen skal i all fall jeg spille musikk av dem - alle tre, og organist Bjørn Sagmoen vil knytte noen ord til musikken og komponistene.

20. februar kan du få høre fra to generasjoner fransk orgelmusikk, Louis Vierne (1870-1937) og Olivier Messiaen (1908-92). Vierne som organist i Paris`s Notre Dame og Messiaen som organist i Église de la Sainte-Trinité de Paris (trefoldighetskirken) så er de ruvende utøvere og komponister langt utover Paris og Frankrike. Messiaen regnes av mange som det 20.århundredes størst komponist. Kontrasten blir veldig stor da du midt i mellom musikk av disse gigantene skal få høre musikk av Georg Andreas Sorge. En tysk komponist født 1703 og død 1778. Sorge var en dyktig utøver og en aktiv komponist. Men han var like mye opptatt av musikkteori og forholde mellom matematikk og musikk. Hans tonespråk minner nok mer om den elegante rokokkostilen enn senbarokken. Han var en stor Bach beundrer, og skrev blant annet tre fuger over BACH navnet. De fire bokstavene er toner i skalaen, og har ofte dannet utgangspunkt for især fugetemaer. Bach fletter sogar sitt eget navn inn i enkelte komposisjoner. Særlig mot slutten av sitt liv og virke.

27. februar blir det Bachkonsert nr. 50. Og på programmet står noen av de store koralforspillene samt noen frie orgelverk.

Alle konsertene avsluttes med en kort tidebønn med lystenning. Og en kopp nykokt kaffe og hjemmebakt kake på veien ut i hverdagen igjen. Hver tirsdag kl. 13 i Sagene kirke. Det er gratis. Vel møtt.

 

Kontaktinformasjon for Sagene og Iladalen menighet

Sagene kirke ligger i Dannevigsveien 17, midt på Sagene torg. Ila kirke ligger i Søren Jaabæksgate 5.

Kontoradresse: Ila kirke. Søren Jaabæksgate 5, 0460 Oslo. 

E-post: post.sagene@oslo.kirken.no. Telefon: 23629290 Telefax: 23 62 92 91.  Telefon- og besøkstid: Man-Tor 10-14