- Fastetiden er en tid for øvelse. Formålet kan være å skjerpe sansene, lydhørheten, få øye på sitt eget liv, menneskene rundt oss og Gud. Det er gjennom sansene at vi tar imot inntrykk og orienterer oss i hverdagen. Våre behov blir dekket, gaver blir oss gitt for å berike livet, gi det farge og glans, innledet Tynnemark under det månedlige arrangementet «stille kveld» i Trefoldighetskirken, askeonsdag.
Men, påpeker hun, behovene kan bli altoppslukende.
- I stedet for å sette de i livets tjeneste, kan de bli til laster og begjær, og grådigheten ligger snublende nær.
«Kirkens treningsprogram for sjela»
Tynnemark knytter faste opp mot askese. Et ord som for mange fått en negativ klang, noe livsfjernt.
- Det dreier seg egentlig om det motsatte. Ordet betyr øvelse. Det har med trening å gjøre. Vi får øve oss i å bli sannere, tydeligere og mer menneske.
Tynnemark påpeker at noen kaller fasten for «kirkens treningsprogram for sjela». - Tenker vi noen gang på at det åndelige må trenes og vedlikeholdes? Og hvordan kan vi gjøre det? Spør hun.
- Faste betyr å holde fast på. Det handler om disiplin. Det kan være vanskelig for mange av oss. Tidligere forbandt de fleste faste med det å avstå fra mat, men kanskje er det slik i dag i vårt overflodssamfunn at faste kan være noe mer og noe annet enn bare å avstå fra mat.
Tynnemark viser til artikkelen Askeonsdag – fastens første dag av Liv Hegle.
Faste handler om tre ting:
1. Å gi avkall på noe.
Faste vil kunne bety å skru av radioen, TV, Internett, musikk, - det som blir bakgrunnsstøy, for å komme inn på den bølgelengden der du fornemmer Guds stemme.
2. Bønn.
Og kanskje oppdage det at ut av stillheten, tausheten, talens faste, - fødes ord som gir liv. Du inviteres til å leve foran Guds åsyn i bønn.
3. Gjøre noe godt.
Fastetiden er også tårenes og solidaritetens tid. Det er når vi for alvor ser vår egen splittelse og lunkenhet, vår egoisme. At vår trang til å eie, er sterkere enn å solidarisk dele med vår nabo. Vi inviteres til nøysomhet og solidaritetshandlinger.
Troen leves
Askeonsdag betyr at fasten har begynt.
- Vi har 40 dager til å forberede oss til den påskehøytiden. Tallet 40 som også knyttes Israelsfolkets vandring gjennom ørkenen.
Tynnemark leste om den "fasten som Gud vil ha" i Jes. 58,6 -7, som du kan lese her.
- Som kristne kalles vi til Jesusetterfølgelse. Jesus viser oss hvordan et sant menneskeliv skal leves i forhold til Gud og i forhold til hverandre. Troen leves.
Din fastetid
Tynnemark inviterer oss til å stille noen spørsmål for din fastetid:
- Hva i ditt liv er det som risikerer å få for stor plass, - som trekker oppmerksomheten til seg slik at du beveger deg i en retning du egentlig ikke vil?
- Hva trenger du å gi avkall på, begrense, si ja eller nei til for å kunne leve mer helhjertet og sant?