I 27 år har Groruddalen kirkeakademi arbeidet for å styrke kontakten mellom kirke, kultur,
samfunnsliv og lokalmiljø. Møtene byr på solid opplysning om aktuelle tema.
Program våren 2024
30. januar kl. 19:00, sted: Østre Aker menighetshus. Tema: «Banning – språkets mørkerom?» ved Ruth Vatvedt Fjeld.
Ruth Vatvedt Fjeld er pensjonert professor i leksikografi (ordforskning) ved Universitetet i Oslo. Hun har vært NRKs språkkonsulent for bokmål og for oversettingsutvalget til Bibel2011. I de senere årene har hun tatt for seg fenomenet banning og er vår fremste ekspert på feltet.
I hjem og skole har vi lært at banning er stygt. Men hva er egentlig banning? Hvorfor er det uønsket? Hva slags folk banner? Er det forskjell på kvinner og menn her? Eller landsdeler? Ruth Vatvedt Fjeld har utforsket dette mørke rommet i språket vårt.
5. mars kl. 19:00, sted: Rødtvet kirke. Tema: «Sekkepipens historie i kirkekunsten» ved Elisabeth Vatn.
Elisabeth Vatn er utdannet pianist ved Barratt Due musikkinstitutt, har sin
kantorutdannelse fra Norges Musikkhøgskole og har hovedfag i etnomusikologi
fra Universitetet i Bergen. Til daglig er hun kantor i Grorud, Lillestrøm og
Skedsmo menigheter.
Sekkepipa forbindes i dag nesten utelukkende med Skottland, men sannheten er at instrumentet har vært spredt over hele Europa og deler av Asia. I dette musikkforedraget vil Elisabeth Vatn spille og fortelle om sekkepipa og dens avtrykk i vår musikk- og kulturhistorie – ikke minst har sekkepipa satt spor etter seg i billedkunsten.
16. april kl. 19:00, sted: Grorud menighetshus. Tema: «Ungdommen på Heimdal» ved Siv Carlsson, Paul Skuland og Petter Kirkemo.
Siv Carlsson vokste opp på Rødtvet og har vært lærer og forlagsredaktør. Paul
Skuland virket som prest fra 1991 i Grorud/Romsås, senere som prost i NordGudbrandsdal, der han fortsatt er bosatt. Petter Kirkemo er fra Grorud og har hatt jobber nasjonalt og internasjonalt og er nå freelance Osloguide.Alle har vært aktive i det Grorud kristelige ungdomsforening.
I svingen der Kalbakkveien møter Grorudveien lå Heimdal. Der ble Grorud kristelige ungdomsklubb stiftet i 1962. Klubben hadde bred appell og vokste snart til å bli en av landets største kristne ungdomsklubber med kor, fritidsaktiviteter, andakter og leirer. – Var det en ungdomsvekkelse på Grorud? Og hva skjedde så?
28. mai kl. 19:00, sted: Haugerud kirke. Tema: «Blokka på Bjerke» ved Bjørn Hatterud.
Bjørn Hatterud kjem frå bygda Veldre i Ringsaker kommune. Han er kulturskribent, kunstkritikar, kurator, musikar og sit i Kulturrådet. Han har tidlegare gitt ut Mot normalt (2018) og Mjøsa rundt med mor (2020). Boka vann mange hjarte og fekk Kritikarprisen. Hatterud har òg motteke Fritt Ords Pris. Han forteller om boka, om hans tidligere bøker, om hvordan de tre henger sammen og at det handler om sårbarhet og respekt for annerledeshet.
Norske Kirkeakademier
Norske kirkeakademier (NKA) er moderorganisasjonen til kirkeakademiene i Norge. NKA får statlige tilskudd gjennom Norsk kulturråd. NKA deler hvert år ut Brobyggerprisen, og er medlem av internasjonale organisasjoner.
Groruddalen kirkeakademi
Groruddalen kirkeakademi (GKA) er et av rundt 60 lokale kirkeakademier i Norge. GKA ble stiftet 23. april 1996. Møtene er gratis og åpne for alle. I tillegg til det faglige programmet er det kaffepause med salg av kaffe og kake, og på noen møter er det kunstneriske innslag.