Allehelgens i Vinger

Helgen 2.-3.november var det ekstra mange lys på kirkegården utenfor Vinger kirke. Kirken holdt dørene sine åpne og mange benyttet seg av muligheten til å minnes dem som har gått ut av tiden.

Sammen med Glåmdal kammerkor ble Egil Hovlands Allehelgensmesse fremført søndag morgen, og det var en gudstjeneste fylt med mye sang. 
Prost Halling talte over Jesaja 60,18-22 og siden ble det tent 125 lys for dem som hatt sermoni etter Den norske kirkes ordning siden sist allehelgensdag.

Minnemarkeringer for de døde, er blant de eldste kristne skikkene. I oldkirken var det først og fremst martyrene, de som ble drept for sin kristentro, som ble minnet. Etter hvert som forfølgelsene av kristne sluttet, ble også andre kristne som hadde levd et spesielt forbilledlig liv minnet, og også de ble kalt helgener. Mange helgener har sin egen minnedag; i Den norske kirke feirer vi tre slike helgendager, nemlig Stefanus (den første av martyrene), Olav den hellige og dobbeltfeiringen av apostlene Peter og Paulus. Men i tillegg til dem som ble minnet med sin egen dag, oppsto behovet for en egen minnedag for alle de navnløse kristne som gjennom sitt liv og/eller sin død hadde vist seg som forbilder. Fra slutten av 700-tallet ble denne dagen satt til 1. november, og den er blant de største festdagene i kirkeåret.

Markerer det kristne håpet
Også i de lutherske kirkene minnes vi helgenene, selv om det ikke har en så fremstående plass som i f.eks. den romersk-katolske kirke. I Den augsburgske bekjennelse står det i artikkel 21: «Om helgendyrkelsen lærer de at man kan minnes de hellige, for at vi skal etterligne deres tro og gode gjerninger, enhver etter sitt kall.» Allehelgensdag fortsatte derfor å være en stor festdag etter reformasjonen. Fra 1770 ble den lagt til første søndagen i november. Fremdeles er den en feiring av helgenene, og den liturgiske fargen er hvit, som er festfargen. Den skal markere det kristne håpet om oppstandelsen.

Kontaktinformasjon for Kongsvinger kirkelige fellesråd

Kongsvinger kirkelige fellesråd har kontor i Herdahlsalen

Kontoradresse:  Nygata 6, 2213 Kongsvinger

E-post:  post.kongsvinger@kirken.no. Telefon: 62 88 66 80  Telefontid:  Man-fre 10-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"