Vingrom kirke

Vingrom kirke ligger i Vingrom sokn i. Den er bygget i tre og ble oppført i 1908. Kirken har langplan og 220 sitteplasser. Arkitekt: Wollebæk/Jürgensen.

Tar du toget fra Oslo til Lillehammer, kan du begynne å pakke sakene og ta på deg jakken når det passerer Vingrom kirke (på den andre siden av Mjøsa). Kjører du bil langs E6, kjører du like forbi, men kirken ligger ved en parallellvei, så du kommer ikke helt inntil. Den ligger et lite stykke nord for Vingrom sentrum i Lillehammer kommune.

Det dreier seg om en hvitmalt, tømret langkirke: rekatangulært skip med bratt saltak, smalere / kortere / lavere, rett avsluttet kor med takrytter og våpenhus i vest. Arkitekter var Fin Wolebæk og Heinrich Jürgensen, og byggmester var Ole Eriksen Lande, mens malerarbeidet ble utført av Marthius Bjørnstad. Vingrom kapell, som det da var, ble oppført på gården Boruds grunn og innviet den 21. oktober 1908.

I 1941 ble det innviet bårerom («gravkjeller») under kirken. Det later til at det gikk gradvis ut av bruk etter en tredve års tid. Den mest omfattende oppussingen / restaureringen av kirken etter innvielsen fant sted i 1958-59. Mest påfallende var at det ble bygget nytt orgelgalleri i vestenden av skipet, mens orgelet før hadde holdt til på et galleri over alteret. Dessuten fikk prekestolen ny himling, og prekestol og døpefont ble malt om. Takhimlingen ble senket noe ved samme anledning, og en rekke andre forhold ble utbedret. Arbeidet ble ledet av arkitekt Bjarne Bystad Ellefsen 

Altertavlen ble skåret av Thor Antonsen Sæther Søre fra Brøttum og gitt av Andreas Pedersen Moe. Den bærer Haakon VIIs kongemonogram og har et bilde malt av Lars Jorde  Det viser Jesus kledd i rød kjortel og henspiller på matteus 11.28

Prekestolen (på sørsiden av koret) er på alder med kirken, men himlingen er fra 1959. Også døpefonten er på alder med kirken. Den er åttekantet og kalkformet.

Kirken feiret hundreårsjubileum i 2008. I 2011 ble det lagt nytt tak på kirken.

(Kilde: norske-kirkebygg.origo.no)

Kontaktinformasjon for Lillehammer kirkelige fellesråd

Lillehammer kirkelige fellesråd.

Kontoradresse:

Fåberggata 128,

2615 Lillehammer

E-post: post.lillehammer@kirken.no

Telefon: 61270888

Telefon- og besøkstid: 09-15 (hverdager)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"