Malvik kirke ble bygget i 1846 etter at "Gammelkirka" fra 1656 ble revet. Gammelkirka var blitt for liten og var i veldig dårlig forfatninig.
Malvik kirke ligger langs Malvikveien, mellom Vikhammer og Midtsand. Malvik kirke ble innvidd 18. november 1846 av biskop Riddervold. Tidligere har det også stått to eldre kirker på plassen, en stavkirke fra 1449 og en enkel trekirke fra 1596. Rundt 6 700 personer sokner til Malvik kirke. I 1996 feiret kirken sitt 150 års-jubileum.
Malvik kirke er en korskirke med sitteplass til ca. 420 personer, men på grunn av brannforskrifter, er det ikke lov å ha inn mer enn 350 personer. Kirken ruver i landskapet, den har en særpreget og spesiell stil. Malvik kirke er bygd med Kongsberg kirke som forbilde.
Av eldre kirkeinteriør fra ”Gammelkirka”, er bevart en altertavle, prekestol og døpefont. Den barokke altertavlen er rikt utsmykket med profilerte gesimser og forgylte kjerubhoder.
I nær tilknytning til kirka ligger kirkestua Malvik Store, en eldre monumental trønderlån som har blitt et nytt menighetshus for Malvik kirke. Bygningen er flyttet og ligger rett ved kirka. Den gamle låna fra 1800-tallet har gjennomgått en omfattende restaurering som er gjennomført på dugnad under ledelse av Stiftelsen Malvik kirkestue.
På vestre del av Malvik kirkegård står to gravstøtter med ”sølvkranser” montert i steinen. Gravstøttene er av eldre type og skiller seg ut i forhold til de andre støttene i kirkegårdslandskapet.
Tradisjonen med å bruke sølvkranser i begravelsessammenheng var kjent i Norden omkring forrige århundreskifte, særlig på begynnelsen av 1900-tallet.
Det mest vanlige var at sølvkransen var festet på en pute, de kunne også være montert i en trekasse med glasslokk. Kassene ble satt ut på gravene til spesielle anledninger.
Den ene gravstøtta med sølvkrans på Malvik kirkegård er fra 1845. Den er reist til minne om lærer, kirkesanger og klokker J. Malvig. Den andre støtta står på graven til ekteparet Saksvik. Den er mest sannsynlig reist i 1930 til jernbanearbeider Kristen Saksviks død.