Klund kirke er første gang nevnt i 1401 i biskop Øisteins jordebok, innviet til Peter og Laurentius 9. febr. Den lå sannsynligvis noen meter lengre nordvest for den nåværende kirken.    

I forbindelsen med biskop Jens Nilssons visitas i Rødenes sogn i 1598, omtales Klund kirke som ” et øde kapell”. Hvorfor og når denne kirken forfalt vet vi ikke, men den fikk vel samme skjebnen som flere mindre middelalderkirker etter reformasjonen.

Nesten 300 år senere startet arbeidet med oppbyggingen av en ny Klund kirke nær det gamle kirkestedet.

Denne ble ferdig og innviet 24 juli 1888.

Det er ingen tvil om at det var daværende sogneprest i Rødenes, Jørgen Brochmann, som var ildsjelen bak dette prosjektet. Med sitt enestående pågangsmot og sin innsats på flere hold, fikk han kretsens innbyggere og flere utenfra med seg og det ble lagt ned et flott arbeid slik at målet ble nådd, uten å sitte igjen med store økonomiske byrder

I sin velskrevne og fyldige kallsbok skriver Brochmann i detalj om forberedelsene, grunnstennedleggelsen, gjennomføringen av byggarbeidet, gavene og om innvielsesfesten.

Klund kirke er oppført i bindingsverk på gråsteinsmur med rektangulært skip og smalere kor med spissbue mot skipet. De tre rektangulære vinduene med blyglassinnfatning på hver langvegg, har hver vindushalvdel i spissbue

De to sakristiene ble bygget på i 1930.

Alle veggene er både utvendig og innvendig kledd med høvlet faspanel. Fargene inne i kirken går i okergult og grønt.

Sogneprest Brochmann var også en meget nevenyttig kar. Han tegnet og egenhendig utførte arbeidet med den sekssidede døpefonten i kleberstein og laget en 20-armet lysekrone av tre og ståltråd som ble messingforgylt. Den henger nå over prekestolen i kirken. I flg. Brochmanns egen beskrivelse trodde han denne ”formodentlig var uvarig”.

Kirkeklokken er støpt av O. Olsen og sønn i 1888 og var en gave fra sogneprest Julius Gude sogneprest i Rødenes 1853-1876.

Prekestol og klokkerstol er bygget inn på høyre side ved inngangen til koret i kirken.

I 1921 ble ny altertavle innvidd og den avløste en enklere, med kors på mørk grønn bunn. Det nye oljemaleriet i den ny-gotiske altertavlen er malt av kunstmaleren Isak Kaarby, Bergen.

I 1913 fikk kirken sitt første harmonium etter en pengeinnsamling. Dette ble senere avløst av et nyere pedalharmonium i 1963. I år innvies et nytt kirkeorgel i Klund kirke.

De opprinnelige kirkebenkene ble i 1973 forbedret med stoff-dekkede seter og rygg.

Ved kirkens 100-års-jubileum ga familien Brochmann nye messehageler og prekestolklede som gave.

Kirken har i årenes løp mottatt mange gaver som brudestoler, lysekroner, smijernsport til kirkegården, flere sølv lysestaker og utstyr til alterbordet, nadverdutstyr, alterduk m.m.

En tidligere kapell-forening var pådriver og bekostet bårehus og skaffet midler til forskjellig utstyr til kirken Nåværende Klund kirkeforening har i siste 30 år også jevnlig samlet midler til gaver.

Kirkegården ved Klund kirke sto ferdig til bruk 1894. Den er senere utvidet to ganger.

I 1987 ble det oppført bygning til toiletter og sosialrom over bårehuset

Klund kirke ligger vakkert til på østsiden av Rødenessjøen og sognet er glad i kirken sin 

Kilde : Klund kirke 100 år av Reidar Høgås og Helge Enger. Foto: Inger Marie Krog

Kontaktinformasjon for Det kirkelige fellesrådet i Marker

Det kirkelige fellesråd i Marker.

Kirkekontoret i Marker:  Postadresse: p.b.156,1871 Ørje.       Besøksadresse: Ørje kirke, Nesveien 10, Ørje.

post@marker.kirken.no  Telefon: 69811846 Åpningstid:  Tir og Tor fra kl. 10-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"