Historikk om Rømskog kirke

Rømskog kirke er første gang nevnt i 1369, men er antagelig bygd ca. 100 år tidligere. En regner med at det var et gudehov der kirken nå står, før kristendommen ble innført. Kirken var en liten stavkirke på 6 x 6 meter og med en noe uklar forlengelse på 2,2 m. Kirken hadde svalgang med små luker inn til kirken hvor de spedalske kunne følge med på gudstjenesten og motta nattverd. Kirken hadde ikke vanlig klokketårn, men takrytter - så klokkeren sto midt inne i kirken og dro i et tau så klokkene ringte.

Alteret er fra 1600-årene og prekestolen fra 1617 og døpefonten ca 1700.

På den tiden hadde vi en spesiell prest – Jens Gudmundssøn  -  han var interessert i kirken og skaffet menge ting dit. Blant annet: messehagel fra 1701, med inskripsjonen: ”Kiøbt for Gave Penge, Gjort af Berthe Stiesdatter og Margareta Pedersdatter udi her Jens Gudmundssøn tid 1701.  Frygte dig, Stiel mig ei, Vogte dig for Satans Vei”.

En nattverdskalk i sølv fra 1703; med innskriften ”Guds Børn har kostet meg, Gud blifve deres Løn, til alt fornøyeligt  -  Er Rhimskoug Kirches Bøn, 1703”.

Kong Fredrik IV lot landets kirker selges på auksjon, og i 1723 ble Rømskog kirke solgt til løitnant Peder Colbjørnsen på Fredrikshald. Da fikk kirken et laftet kor og sakristi.  I 1799 ble det stavbygde skipet erstattet av en tømret bygning.

Kommunen fikk kjøpt kirken tilbake i 1850 for 250 spesidaler.

I 1952–1957 ble kirken restaurert og pusset opp slik vi ser den i dag. Preke-stolen, som er fra den gamle stavkirken, har et krusifiks som stammer fra den første halvdel av 1300. Det ble funnet under gulvet, sammen med offerbøsse som henger inne ved døren. Alterringen og døpefonten er også fra stavkirken. Alt dette sammen med det gamle altersølvet og messehagelet er i bruk i dag. Det samme er den eldste alterduken i venetiansk broderi fra 1925.

Den gamle kirkeklokken ble ringt i stykker i 1855 og den som tok over, kalte inn til gudstjeneste med innskriften ” Hør min lyd, kom og nyd, De Guds gaver, Kirken Haver”. I 2001 ble også den klokken erstattet med en ny. Den har inskripsjonen: "Land, land, hør Herrens ord".

I nyere tid har kirkeforeningen gitt ny messehagel. Motivet på messehagelet er tatt fra prekestolen. 

I 2004 ble det installert nytt orgel. Det gamle var fra 1930.

Vi på Rømskog er glad i den gamle kirken vår. Den har en vakker beliggenhet ved Rømsjøen og en velstelt kirkegård.

                                  

Kontaktinformasjon for Det kirkelige fellesrådet i Marker

Det kirkelige fellesråd i Marker.

Kirkekontoret i Marker:  Postadresse: p.b.156,1871 Ørje.       Besøksadresse: Ørje kirke, Nesveien 10, Ørje.

post@marker.kirken.no  Telefon: 69811846 Åpningstid:  Tir og Tor fra kl. 10-14

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"