Om prosjektet
Uansett om du er glad i klassisk eller rytmisk musikk, uansett om du kan Händels Messias utenat eller aldri har hørt verket før – dette prosjektet våren 2025 er midt i blinken for deg!
Vi synger noen av de mest kjente stykkene fra Händels Messias i ny drakt: rytmene i den klassiske originalen ble sendt gjennom et off-beat-filter som har gjort Händels allerede veldig svingende rytmer enda mer svingende. Melodier og akkorder har passert gjennom et soul-filter, mens kompet bidrar med funky groover.
Du vil bli smittet av en fengende og sprudlende musikk, en kreativ rytmisk musikk fra øverste hylle, hvor Händels klassiker er tilstede hele veien! Ren musikkglede.
Alt dette sammen med proff solist og proft band. Bedre blir det ikke!
Praktisk info
Øvelser foregår hele vårsemesteret onsdager kl. 19.00-21.30 i Greverud kirke. Øvelsene følger skoleruta.
Vi jobber frem mot to konserter i juni:
- onsdag 04.06. kl. 20 i Greverud kirke.
- torsdag 12.06. kl. 20 på Artilleriverkstedet (Karljohansvern) i Horten.
Prosjektet er et korsamarbeid mellom Greverud kammerkor og Borre Vocale.
Urfremføring
Vi har arrangert et helt nytt opplegg til anledningen – du blir altså med på noe helt unikt, og første konsert blir en urfremføring!
Bonus: Sølvguttene
Som bonus kan deltakere på Messiah Reloaded-prosjektet synge to konserter sammen med Sølvguttene den 22./23. mars i Horten og Ullern kirke. På programmet står Händels Messias-original, som vi har fremført med knallsuksess i november 2024. Forutsetning er at du enten har sunget verket før eller at du bruker en del tid på egenøving, siden vi kun bruker 3 øvelser til oppfriskning.
Bakgrunn for prosjektet
Oratoriet Messias (1741) av Georg Friedrich Händel (1685-1759) regnes som verdens mest fremførte korverk, og det er samtidig nok også det klassiske musikkverket som oftest har inspirert musikskapere til adaptasjoner i forskjellige sjangere: det begynte med den såkalte platen Rock Messiah (1971) av amerikanske David Axelrod (1931-2017) og platen The young Messiah (1979) av britiske Tom Parker (1944–2013), etterfulgt av flere utgaver med innflytelser fra både blues, jazz, soul, gospel, funk, pop og rock.
Motivasjonen bak omarbeidelsene er ofte ikke kun en hyllest til Händels mesterverk: Alle disse utgavene har til felles at de ønsker å gjøre både korister og publikum nysgjerrige på klassisk kormusikk etterpå. Samtidig inviteres rutinerte klassiske utøvere og lyttere til en inspirerende reise, hvor man får oppleve Händels velkjente musikk på en ny og forfriskende måte.
For øvrig står alle disse adaptasjonene helt i Händels tradisjon: i sin tid var det vanlig praksis å gjenbruke og omarrangere både egen og andres musikk til nye verk. Omarbeidelsen kalte man parodi, uten at det var ment å latterliggjøre originalen, slik vi forstår begrepet i dag.
Kontakt
Er du nysgjerrig eller har du spørsmål?
Ta gjerne kontakt med dirigent og kantor Ansgar Beste i forkant: e-post ab652@kirken.no, tlf. 967 96 606. Ellers kan du like gjerne møte opp på neste øvelse, så tar vi det derfra.
Velkommen skal du være! Det er bare å prøve!