Altertavla i Geitastrand kirke 300 år

Det var mange gode tilbakemeldinger etter 300-årsjubileet for altertavla i Geitastrand kirke siste helga i september. Svært mange gav uttrykk for at det hadde vært ei vellykket, minnerik og inspirerende helg selv om programmet ble noe endret.  

Helga ble innledet fredagskvelden med konsert og salmekveld. Orkdal blandakor deltok med vakker korsang, slik de ofte har bidratt ved mange anledninger tidligere i kirka. Kvelden ble ledet av Sverre Solberg som tok oss med tilbake til tidlig 1700-tallet. Med ord og toner lot han oss fornemme hvilke salmer som ble sunget på den tiden.  

Gunnar Bonsaksen var kveldens foredragsholder. Siden fokus var altertavla som stod ferdig i Viggjakirka i 1712, valgte han salmen «Jesus din søte forening å smake» som innfallsvinkel. Denne salmen sang Hans Nielsen Hauge på ute på åkeren hjemme på Rolvsøy i 1796. Der og da opplevde han en gjennomgripende opplevelse som fikk stor betydning for Norge, så vel åndelig som økonomisk og sosialt. Hans Nielsen Hauge var på Geitastrand flere ganger og hadde fast tilhold på Åstan. Og salmen «Jesus din søte forening og smake» ble nettopp skrevet av Allendorf i 1712! Men Bonsaksen lot oss også få et glimt av de ulike forfatterne som preget salmeskatten på den tiden, Thomas Kingo, Petter Dass, Hans Adolph Brorson for å nevne noen.  

På lørdag var det planlagt overnatting med barn i kirka. Dessverre falt dette ut på grunn av dårlig oppslutning. Men noen barn hadde anledning til å være på søndagens gudstjeneste. De deltok med tekstlesning, bønner og hjalp til med ballongslipp over menigheten til ære for «bursdagsbarnet» mens kantor Wrobel spilte "Pomp and Circumstance Marches" som postludium.  

Den røde tråd i gudstjenesten var altertavla og dens budskap til oss. Tekster fra Bibelen knyttet til de fire utskårne figurene (Moses, Johannes døperen, Paulus, Peter) ble lest og i prekenen utdypet kateket Olav Pederstad og sokneprest Pål Ove Lilleberg dette. Tore Andre Helgemo bidro med sang til ettertanke.

Etter gudstjenesten var det festmiddag på Kjørmoen og her måtte programmet legges noe om siden foredragsholderen ble forhindret fra å komme. Klokker Terje Jonassen innledet festmiddagen med høstdikt. Sokneprest Lilleberg viste en bildeserie med nærbilder av altertavla og hadde forberedt et lite foredrag hvor flere bidro med å løfte frem historien til altertavla. Det var også forberedt en quizz med sanne og usanne påstander om hendelser på 1700-tallet. Rundt disse begivenhetene ble det en god og meningsfull samtale. Det hele ble avsluttet med flere høstdikt av Terje Jonassen.  

Alt i alt et vellykket arrangement med rundt 70 til stede. Mange kom for å takke og uttrykke sin takknemlighet for ei flott helg. De fleste kom naturligvis fra Geitastrand menighet, men også noen utenom menigheten. Takk til alle som bidro.

 

Pål Ove Lilleberg

Kontaktinformasjon for Geitastrand menighet

Postadresse:

Kontoradresse:

E-post:

Telefon:

Telefax:  

Telefon- og besøkstid:

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"