Tormod Solem Slupphaug har i lag med Sverre Bergsrønning Nilssen, Stein-Are Slupphaug, Berit Solem og Kjell Slupphaug tegna, bakt, pynta og limt sammen Orkdal kirke til en spiselig versjon.
Pepperkakeutgaven ser ut til å ha omtrent samme proporsjoner som kirka. Hvordan løste dere dette?
Det skal være ganske så nøyaktige proporsjoner ja. Modellen er laget i skala 1:60, basert på mål vi tok før vi startet på arbeidet. Dette ble gjort med avstandsmåler (laser). For egen lærings del tegnet jeg først en 3D-modell av kirka på pcen, som vi etterpå brukte til å skrive ut arbeidstegninger fra. Det er litt arbeid, men gjør resten av prosessen veldig mye enklere.
Hvor lang tid bruker man på en sånt prosjekt?
Det er selvsagt veldig avhengig av hvor nøye man ønsker å være, men vi bruker nok mest tid på planlegging og testing. For å spare tid kan det anbefales å ta utgangspunkt i et bygg det allerede finnes plan- og fasadetegninger av. Vi satt kanskje 2-3 kvelder og bare testet ut ulike muligheter, pratet og koste oss. Når vi hadde alt på plass, tok selve støpe- og byggeprosessen oss ytterligere 2-3 kvelder. Det er viktig å sette av god tid, og at man ikke glemmer å kose seg underveis! Det er jo selvsagt litt av poenget. :)
Hva er hemmeligheten bak vinduene (som nesten ser ut som blyglassvindu)?
Det får være en liten bedriftshemmelighet, men de var faktisk ganske enkle å lage når vi først fant ut hvordan vi skulle gjøre det. Hint: De er selvsagt spiselige, både selve platene og fargen! Såpass mye kan jeg si :)
Du har vel også tidligere laget miniatyrer av andre kjente bygninger i Orkdal. Hva blir det neste?
Ja, det stemmer. Sist lagde vi (samme gjengen) Bårdshaug Herregård i skala 1:20. Vi har ingen planer for neste prosjekt ennå, men vi har i alle fall en forkjærlighet for lokale bygg! Kan nok med sikkerhet si at vi også neste gang velger et bygg innenfor kommunegrensen.
Konstruksjonen kan beskues i Orkdal kirke en stund til!
-tbf