Tufsingdal kirke 1920 – 2020.
Her kommer først et kort sammendrag. Skroll deg lengre ned for å lese en mer utfyllende beretning, slik at du får et mer levende innblikk i hvordan det var. God lesning!
I Narbuvoll menighet er det i år et hundreårsjubileum vi skulle ha feiret, men pga Covid 19 har vi sett oss nødt til å utsette feiringen av Tufsingdal kirke.
Tufsingdal kirke ble innviet til kirkelig bruk den 6. oktober 1920, og veien dit var kronglete og lang.
Våren 1913 var det møte på Hodøl gård der mange hadde møtt opp. Det ble valgt et styre, og 6. oktober samme år, startet rydding, pløying og planering av plassen.
Juni 1914 begynte de byggingen av gravkapellet som ble innviet allerede 19. oktober samme år. Men under en vinterstorm bare to måneder senere, ble gravkapellet tårnløst. Dugnad ble gjennomført, og juli 1918 innviet sokneprest Klute det ny-restaurerte gravkapellet.
Etter hvert kom ønsket om å kunne bruke gravkapellet til mer enn begravelser, men for å ha større sjans til at søknaden ble godkjent, bygde de på kor og sakristi.
Endelig ble Tufsingdalen kapell innviet onsdag 6. oktober 1920.
Siden den gang er mye endret og Tufsingdal kapell har bl-a. blitt utvidet, malt, fått nytt tak, nytt gulv, ny kirkeport, nytt gjerde, og til slutt ny alterduk. Utallige dugnadstimer av menighetens medlemmer er lagt ned.
Her kommer den mer utfyllende beretningen om Tufsingdalen kirke:
Innbyggere i Tufsingdalen var fra gammelt av henvist den lange vei til Os for kirkelige handlinger da det ikke fantes gravsted og kirke i bygda, og med datidens veiforbindelse og kummerlige forhold ble dette strevsomt. Det ble heldigvis bedre tider da Narbuvoll kirke ble bygd i 1862 og både tufsingdøler og øversjødøler fikk sin egen kirke der.
I Tufsingdalen kom det i 1912-1913 frem tanker om ett eget gravsted og den 11. mai 1913 ble det første møtet i sakens anledning holdt på Hodøl gård. Der ble det valgt ett eget styre bestående av 4 menn (ingen damer i styre og stell på den tiden), Nils M. Bakken, Mikkel L. Midtdal, Nils P. Sæter og Anders A Hodøl. Valget på formann falt på Nils P. Sæter og kasserer ble Nils M. Bakken. Når det gjaldt plasseringen av gravplassen var det så vidt man vet ingen diskusjon om da eier av grunnen, Bernt Moen, velvillig avstår arealet helt gratis. Priser på materialer og dugnadsdagsverk ble avgjort på første møte og den 6. oktober 1913 startet rydding, pløying og planering av plassen, og de startet oppsetting av stakittgjerde, men dette ble ikke fullført denne høsten. Materialer ble fordelt på bygdens samtlige oppsittere og dette samt dugnadsdagsverk ble nøye bokført på den enkeltes konto.
Januar 1914 ble det sendt søknad for utvisning av tømmer fra statsallmenningen til landbruksdepartementet som faktisk ble innvilget gratis og den 30. juni kunne byggingen av gravkapellet begynne. 19. oktober samme år ble gravplassen innviet av sokneprest Frøland og gravkapellet hadde også fått sin klokke da utflyttet tufsingdøl Amund A. Røsten bekostet denne.
Gravkapellet ble under en vinterstorm i desember samme år tårnløst og igjen ble det behov for å skaffe penger, dugnadsfolk og materialer til gjenreising. Dessverre hadde man feilberegnet materialbruken slik at våren 1916 ble det igjen sendt ny søknad om uttak av tømmer til landbruksdepartementet etter at arbeidet stoppet opp i 1915. På ny ble tømmeret innvilget gratis og i løpet av sommeren ble alt arbeid ferdigstilt da alle i bygda stilt opp. Den 2, juli 1918 kunne sokneprest Trygve klute innvie gravkapellet.
Senere kom ønsket om å kunne bruke gravkapellet til kirkelige handlinger og i tiden 1916 til 1919 ble det forhandlinger med Kirkedepartementet i saken. Her var daværende Hamarbiskop G.Didrichson en pådriver. Han mente det var større sjanse for å få søknaden innvilget hvis det ble oppført et tilbygg med kor og sakristi. Departementet godkjente søknaden promte og byggearbeidet ble satt bort til Amund Røsten og Peder Sæter.
Når det gjaldt å få lagt gudstjeneste til Tufsingdalen var de avhengig av at oppsitterne i Narbuvoll var villig til å gi fra seg 2 av 4 årlige gudstjenester. I oktober 1919 kom det en skriftlig erklæring der tufsingdølene fikk 2 gudstjenester mot at presten om sommeren, når han holdt høymesse i Tufsingdalen, samme dags ettermiddag holdt aftensang i Narbuvoll kirke, og at det i stedet for en sløyfet vintergudstjeneste ordnes slik at Olsokkdagen 29. juli henlegges til Narbuvoll Kirke eller at man får en av de øvrige samlede gudstjenestene i Tolga – Os eller Vingelen. Fra Tufsingdølene ble det gitt garanti om at de skulle stå for alt vedlikehold av kirken, samt lys, renhold, organistlønn, dekning av skyssutgifter, kost og overnatting til soknepresten for en gudstjeneste årlig.
Alle formaliteter var således på plass og innvielsen av Tufsingdal kapell fant sted onsdag 6. oktober 1920, altså for 100 år siden.
Siden den gang er mye endret og Tufsingdal kapell har bl-a. blitt utvidet med dåpsventerom og lager, malt, fått nytt tak, nytt gulv, utvendig panel, ny kirkeport, nytt gjerde etc., og utallige dugnadstimer av menighetens medlemmer er lagt ned. Den faste alterringen ble fjernet i (årstall?) og alteret gjort frittstående, dette er ganske spesielt for syttitallet og utover, presten kunne dermed stå vendt mot menigheten under hele gudstjenesten. Så her var Tufsingdalen kirke ganske så moderne av seg! Foran jubileumsåret ble det vedtatt å rydde kirkegården for skog og få satt opp nytt gjerde. Det ble også bestilt en ny alterduk siden den gamle bare dekket en del av alteret. Alterduken er sydd av Sidsel Holm fra Os og ble tatt i bruk til årets konfirmasjonsgudstjeneste siden jubileumsfeiringen ble utsatt.
Narbuvoll menighetsråd retter en stor takk til alle som har bidratt opp igjennom alle år til at 100 åringen kan fremstå i all sin prakt, og vi håper at Tufsingdal kirke vil være ett viktig samlingspunkt i lokalsamfunnet i mange, mange år. For til kirke å kunne gå i troen så trygg, her vil vi samles til Skaperens ære. Her vil vi kunne finne stillhet, gleder og trøst i guds ord, og foruten kirkelyd i benkene er det ingen å holde gudstjenester for og hva vil skje med det flotte bygget da?
Ragnhild Trøan
Leder i Narbuvoll menighetsråd.