Klokkehus og kirkegård i Narjordet

Her får du lese klokkehuset i Narjordet som er innreda til stille rom, og om kirkegården.

Klokkehus og kirkegård i Narjordet

KLOKKEHUSET OG KIRKEGÅRDEN I NARJORDET

Den første bosetninga i Narjordet kom på 1660 tallet, da kølbrennere for Røros Kobberverk ryddet seg gårder her i grenda. Utover 1800 tallet ble flere gårder ryddet og folketallet økte. Det vokste derfor frem et ønske om gravplass i grenda. 20. april i 1898 ble Narjordet Hjelpekirkegård innviet, på grunn gitt av Sønvisgården.  Kirkeklokke ble anskaffet hos Tønsberg Klokkeverk, til en pris på kr 443,60. Det er den samme klokka som brukes i dag og vekta på den er 131,5 kg. Det første huset var enkelt og ble avløst av nåværende bygg i 1921. Innvendig var huset i mange år lagerrom for utstyr til bruk på kirkegården.

I 2016/2017 ble huset pusset opp innvendig og innviet på friluftsgudstjeneste her 16. juli i 2017. Det er innredet som et «stille rom», med et alterbord og et vevd vakkert åkle over. Ved siden av alterbordet står det to marskalkstaver, som ble benyttet i forbindelse med gravferder. På veggene er det i monterne utstilt gamle båredekorasjoner som ble brukt frem til på 1930- tallet her i grenda.

Alteret er opprinnelig en talerstol fra grendehuset Solvang, og benkene er fra skolestua i Narjordet.  Arbeidet er i stor grad finansiert med minnegaver. Tanken bak «stille rom» er at det skal stå tidvis åpent på sommerstid og gi besøkende på kirkegården et sted for ro, ettertanke og opplevelse. Fra klokketårnet blir det ringt inn til jul, påske og pinse. Under ringinga på julaften samles mange av grendas innbyggere her, for å ønske hverandre god julehøgtid.

Selve kirkegården er spesiell ved at det er en «naturkirke-gård», preget av bjørk og undervegetasjon som bl.a røsslyng, einer, krekling og andre vekster som trives i områder nær høyfjellet. Det er plantet lerk, gran og furu på kirkegården. Kirkegården er inndelt i 28 parseller (gravfelt) og hvert gårdsbruk i grenda disponerer hvert sitt felt, som det betales festeavgift for. Gangveier markerer grensene mellom parsellene.  Rundt 1960 ble kirkegården utvidet nordover, mot parkeringsplassen.  Opp gjennom årene har det vært dugnader med utskiftning og maling av stakittgjerdet som omkranser kirkegården.  Parkeringsplass ble anlagt i 2011 og redskapshus oppsatt i 2013.

Kontaktinformasjon for Os menighet

Os kirke 
Almannveien 54

Adresse: Os kirkekontor, Rytrøa 14, 2550 Os i Østerdalen

E-post: kirkekontoret@os.kirken.no. Telefon: 966 26 530
Åpningstid: Man-Tor 9.00-14.00

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"