Misjonsutvalget
Andre medlemmer: Anna Eldhuset og Lars Ivar Gjørv (menighetsrådets repr.)
Målsetting med misjonsprosjektet
Den økonomiske målsettingen er å samle inn minst kr. 240.000, - i løpet av de tre årene prosjektet varer. Det innebærer i snitt kr. 80.000, - pr. år. Pengene samles inn både gjennom flere takkoffer i menighetens gudstjenester, gjennom spesielle arrangementer, gjennom aktiviteter blant barna og ungdommen i menigheten, og ikke minst gjennom den årlige Baluba-dagen.
En annen målsetting gjennom misjonsprosjektet er å involvere hele menigheten og alle aldersgrupper i å bli kjent med hvem vi støtter og å ta del i muligheten til å gi og å dele.
Vi håper også at misjonsprosjektet skal være en anledning for oss til å ta imot impulser fra vår søsterkirke i Egypt, slik at vi alle kan oppleve å være en del av Guds kirke på jord, på tross av ulike ytre kår.
Stort engasjement
Vi opplever stort engasjement og bred appell for dette prosjektet som særlig retter seg mot barn og unge, men som også setter søkelys på trosfrihet og mulighet for å være en kristen kirke i en muslimsk kontekst.
Pr. mai 2023 var det totale innsamlingsmålet overskredet med god margin. Det betyr at vi kan sende mer penger enn vi har lovet når avtaleperioden er omme.
Stefanusalliansen
er en misjons- og menneskerettighetsorganisasjon med særlig vekt på kampen for trosfrihet. Stefanusalliansen startet som «Misjon bak jernteppet» i 1967. I 1990 byttet de navn til «Norsk misjon i øst». I 2012 fikk organisasjonen navnet «Stefanusalliansen».
De sender ikke ut egne misjonærer, men samarbeider med og støtter kristne kirker i ulike land og verdensdeler.
Prosjektene i Egypt
I Kairos søppelby lever tusenvis av fattige. De bor der og de lever av det de tjener på å resirkulere de rikes søppel. Mama Maggie hjelper barna til et mer verdig liv. Barna får komme i barnehage og skole. Barna og familiene deres får helsehjelp, mat og klær. Hver dag får barna høre at de er verdifulle og elsket. Mottoet til Stefanusbarna er: «I can - jeg kan».
Biskop Thomas er en koptisk-ortodoks biskop. Han har bygget opp et retreatsenter, Anafora mellom Kairo og Alexandria. På samme område har han startet et undervisningssenter, Anastasia, hvor fattige ungdommer får yrkesrettet trening og hjelp. De holder også kurs for unge, koptiske kvinner for å øke bevisstheten om kvinners kapasitet og rettigheter.
Stefanusalliansen har samarbeidet med mama Maggie og biskop Thomas siden 2005. Begge har besøkt Norge flere ganger og i 2005 var biskop Thomas den første til å få Stefanusprisen. I 2014 ble det utgitt en bok om Mama Maggie, skrevet av Eyvind Skeie.
Vi er glade for å kunne samarbeide med Stefanusalliansen. De har mye ressurser til bruk i menighetene, bl.a. forslag til trosopplæring, forslag til temagudstjenester om livet barna får i Kairos søppelby, «Maggie Reggae»-musikal fra Kairos søppelby, m.m.
Mama Maggie i Søm kirke 14. november
Tirsdag 14. november var det misjonskveld i Søm kirke med besøk fra to sentrale personer i misjonsprosjektet menigheten støtter denne perioden: Mama Maggie og Eyvind Skeie.
De fortalte om arbeidet blant Stefanusbarna i Kairo i Egypt.
Det var først misjonsmøte for barn kl 17.30. Kl 19 var det møte for voksne.
.
Barna fikk et gripende møte med Mama Maggie
Mama Maggie - Egypts Mor Theresa
Historien om Mama Maggie er historien om den velstående kvinnen som ble så berørt av møtet med barna på søppelfjellet i storbyen Kairo at hun oppga sin lysende yrkeskarriere for å hjelpe dem og gi dem et verdig liv med håp.
Hennes arbeid blant disse barna består av skoler, barnehager, helsehjelp, omsorg, og ikke minst; formidling av det kristne budskapet. Hun har fått tilnavnet «Egypts Mor Theresa».
Vil du vite mer om arbeidet til biskop Thomas og til Mama Maggie, eller om situasjonen i Egypt, kan du lese mer på www.stefanus.no
Biskop Thomas inspirerte en stor forsamling i Søm kirke.
Tirsdag 11.oktober 2022 var vi så heldige å få besøk av biskop Thomas i Søm kirke. Han talte om at vi er i Kristus og Kristus er i oss. Det var en sterk tale som berørte alle.
Biskop Thomas fikk også spørsmål om utfordringene for kristne i Egypt. "Vi er ikke ofre," understreket han. "Vi seirer i kraft av Kristus." Han la ikke skjul på at der er utfordringer, men vi er ved godt mot, for Kristus er med oss.
Biskop Thomas er biskop i bispedømmet El-Qussia i Øvre Egypt – sør i Egypt. Han har bygget retreatsenteret Anafora i ørkenen mellom Kairo og Alexandria. Dette er et møtested for de kristne i Egypt, men er også for mennesker fra andre steder i verden.
På samme område har han startet Anastasia – et undervisningssenter hvor blant annet koptisk ungdom fra Øvre Egypt får yrkesrettet utdanning og grunnleggende hjelp til å klare seg i samfunnet. Mange av kursene har vært rettet mot kvinner. De siste årene har kursstedet vokst kraftig og har inngått samarbeid med flere ulike universiteter som gir høyskolekompetanse. De tar nå også imot studenter fra hele Egypt. Å løfte opp mennesker, slik at de kan se seg selv med Guds øyne, går som en rød tråd gjennom alt som blir gjort på Anafora.
Biskop Thomas snakker ofte om «kjærlighetens sirkel». Det er Gud som har skapt og som bevarer denne sirkelen av kjærlighet. Hvert eneste menneske på jorden er en del av den. Ikke bare familie, venner og naboer, men også de som snakker stygt om oss – de som forfølger oss og hater oss. Kjærlighetens sirkel er stor. Ordene inspirerer og utfordrer oss som kirke, også i Norge. Visjonen for arbeidet hans er å være hånden som løfter opp nedenfra. Dette skjer blant annet gjennom å være et lys og en ressurs for pressede kristne i hele Egypt. Gjennom kunnskap, utdannelse og en styrket kristen identitet, løftes unge koptiske gutter og jenter ut av fattigdom og mørke til fremtid og håp.
Biskop Thomas er en glimrende formidler og budskapet han kommer med utfordrer og er til stor inspirasjon, også for oss som bor i Norge.