Pasjonssøndag

Her finner du preken, bibeltekst og forbønn for pasjonssøndag, 29. mars. Av sokneprest Benedicte Aass

Enda en uke er gått, og vi lever fortsatt med et stengt Norge. Det er fint å være sammen med familien. Det er mye godt som skjer. Alle står på for å gjøre det beste ut av situasjonen. Vi lærer hele tiden nye måter å være kirke på; skole og barnehage på. Mange gjør en ekstra innsats  for de som er rundt en. Det er flott å se. Men uroen og utryggheten er der. Uro for dem som er syke og blir mer alene. Uro for fremtiden for jobb og økonomi. Hva skjer når alt dette er over?

Jeg merker savnet av å være sammen, i de felleskapene jeg er en del av. Å skulle feire gudstjeneste uten å være sammen i kirken. Å være på jobb, og bare møtes via nettet. Likevel er vi sammen, og dere som er unge er mer drevne i å være sammen på denne måten, og ønsker denne måten å være fellesskap på velkommen.

Jesus er også tilstede i fellesskapene våre selv om vi ikke er i samme rom, er Jesus hos hver og en av oss, og det er godt å tenke på.

 

Dagens tekst. JOH.11, 45-53

Mange av jødene som var kommet til Maria og hadde sett det Jesus gjorde, kom til tro på ham. 46 Men noen gikk til fariseerne og fortalte hva han hadde gjort. 47 Da kalte overprestene og fariseerne sammen Rådet, og de sa: «Hva skal vi gjøre? Dette mennesket gjør mange tegn. 48 Lar vi ham holde på slik, vil snart alle tro på ham. Så kommer romerne og tar både det hellige stedet og folket vårt.» 49 En av dem, Kaifas, som var øversteprest det året, sa da: «Dere skjønner ingenting. 50 Dere tenker ikke på at det er bedre for dere at ett menneske dør for folket, enn at hele folket går til grunne.» 51 Dette sa han ikke av seg selv, men fordi han var øversteprest det året, talte han profetisk om at Jesus skulle dø for folket. 52 Ja, han skulle ikke bare dø for folket, han skulle også samle til ett de Guds barn som er spredt omkring. 53 Fra denne dagen la de planer om å drepe ham.

 

Jesus har akkurat vært hos Marta og Maria. og han har vekket Lasarus opp fra de døde. Mange som så det var kommet til tro på ham, og denne troen opplevde makthaverne som en trussel som forstyrret  maktbalansen i landet. Fariseerne og det høye råd ble engstelige. De hadde en oppgave. De skulle holde orden, folket skulle følge de strenge religiøse lovene. Samtidig skulle de holde balansen slik at okkupasjonsmakten, ikke oppfattet uro som de måtte skjære ned på. Derfor blir Jesus en trussel, og deres svar er å ta han bort.

Det er ikke en unaturlig måte å løse et  problem på for oss mennesker. Det som truer oss  skaper ubehag vil vi ha bort, eller finne en måte å trekke seg unna på. Jesu måte er motsatt. Han går inn i lidelsen.

Det er synden - Det at vi ikke tror - som Gud vil rette opp. Derfor går han inn i synden og bærer den for oss. Det er bedre at en dør for folket enn at hele folket går til grunne. Han gjør det med å ha del i lidelsen, Han blir en medlider og slik kan han identifisere seg med oss, også når vi lider og strever med livet. Og han trekker seg ikke vekk, fordi noe er truende og ubehagelig. Han står i det sammen med oss. Og han gikk også lenge Han ga livet sitt for oss, bar alt på korset. og forsonet  verden med seg selv. Slik for vi være nær til Gud møte hans tilgivelse nåde  trøst og håp. For vi tror på han som er sterkere enn alt som kan rette opp  gjøre under og som er sterkere enn døden. Han er hyrden som samler oss over hele verden i i fellesskap med seg. som en stor menighet, og som fortsatt over hele verden samles til gudstjeneste, som er mye større enn det vi ser fra våre stuer nå om dagen.

 

La oss be for kirken over hele verden.

For fellesskapene vi er en del av.

for våre syke som er alene, uten besøk.

for dem som står uten arbeid.

For våre konfirmanter,

for barna og for voksne og eldre.

for trillingene som vi følger i vårt misjonsprosjekt.

 

Herren velsigne deg og bevare deg.

Herren la sitt ansikt lyse over deg, og være deg nådig.

Herren løfte sitt åsyn på deg og gi deg fred.

 

 

Benedicte Aass

sogneprest.

Kontaktinformasjon for Sande menighet

Besøksadresse:

Bergbakken 2A

3070 Sande i Vestfold

OG

Hofslundveien 5

3090 Hof

Kontaktinfo:

E-post: post.holmestrand@kirken.no

Telefon: 33 06 40 50

Åpningstid:  Tir-fre 09-14

 

Org. Nr. 876 990 882

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"