Ansvar
Aller først må det avklares hvem som skal stå ansvarlig for gravferda. Etter gravferdslovens bestemmelse er det en person som skal sørge for gravferden. Dvs. at vedkommende skal ta de nødvendige beslutninger.
Tidspunkt
Tidspunkt for gravferda avtales med prest.
Prestene er tilgjengelig på servicetelefonnummer 40 44 16 83
Begravelsesbyrå
De fleste kontakter et begravelsesbyrå, men det er også mulig å ordne det meste selv. Byrået vil da hjelpe til med å formidle kontakt med prest og kirkeverge.
Dødsannonse
Her er det naturlig å ta kontakt med den (de) avisen(e) man ønsker å benytte seg av til begravelsesannonsen. Avisene har sine frister, som det er viktig å være klar over. Fristen er oftest på formiddagen dagen før innrykk.
Valg av gravsted og kirke for seremonien
Det kan velges nytt gravsted eller en kan bruke et eksisterende familiegravsted, som er festet av noen i familien. Bruk av eksisterende/festet gravsted forutsetter samtykke fra festeren. Valg av gravtype kan være avhengig av om gravferden skjer ved gravlegging eller kremasjon.
Avtale om grav skjer med kirkevergen.
Type gravferd - begravelse eller bisettelse
Ved begravelse føres kista etter seremonien til gravstedet utenfor kirken hvor senking og jordpåkastelse forgår.
Ved bisettelse er seremonien stort sett den samme som ved begravelse, men kista med avsdøde bæres ut i bårebilen og kjøres inn til Trondheim for kremering.
Syning
Mange pårørende som har sett den døde, etter at han/hun er lagt i kiste, er - i ettertid - takknemlig for det. Det å se den døde er viktig for sorgprosessen og er en hjelp til å akseptere det som har skjedd. Derfor er det verdifullt, men det er pårørende selv som avgjør om man ønsker dette.
Dersom den døde er på sykehus/sykehjem, kan "syning" skje der. ”Syning” kan også skje i kirka eller kapellet den kvelden kisten blir flyttet til kirkerommet.
Gravferdseremonien
Her bistår både prest og begravelsesbyrået familien med å gå gjennom de ulike leddene i en gravferd hvor familien selv kan sette sitt preg på det som skal skje:
- Pynting med blomster/kranser
- Musikkvalg
- Solistinnslag
- Salmevalget
- Vertskap
- Kondolanseprotokoll
- Minneord og hilsner
- Programark
- Kondolansehilsen
- Bærer til utbæring av kista
Minnesamvær
Det er pårørende selv som avgjør om en skal samle sammen familie, slekt, naboer... til et minnesamvær og hva slags omfang en ønsker på et slikt samvær.
Gravminne
Når jorda på en kistegrav har sunket tilstrekkelig vil kirkegårdsbetjeningen sørge for planering og tilsåing, slik at alt er klart for oppsetting av gravminne. Når det er bisettelse kan gravminne settes opp i forbindelse med urnenedsettingen.