Bygd i 1857
Børsa kirke ligger vakker til ned mot havet og er kalt ”Børsas hvite svane”. Kirken er fra 1857 og er ei typisk langskipskirke. Senere er dåpssakristi blitt bygget på. Tegningen til kirken ble utarbeidet av arkitekt Christian Henrik Grosch.
Interiør
Interiøret går i lyse og lette farger, og det skaper en glad og god atmosfære. Kirken er også preget av mange søyler både i selve kirkeskipet og ved koret. Opprinnelse rommet den 5-600 mennesker, men etter ombyggingen rommer den nå 450 sitteplasser.
Altertavlen
Altertavlen er hentet fra Korskirken i Bergen og fremstiller Jesu siste måltid med disiplene, og er malt av malermester Sigismund Wagner omkring år 1730.
Koret og korbuen
Står vi inne i kirken og ser frem mot koret ser vi oppe i korbuen, en korsfestelsesgruppe
med tre vakre treskulpturer. På den ene siden av Jesus er apostelen Johannes og på den andre er Maria Jesus mor. De er laget av billedhogger ved Domkirken: Oscar Lynum.
Ved siden av er det to engler, den ene med sverd og den andre med basun. De skal symbolisere lovens og evangeliets forkynnelse.
Orgelet
Fram til 1902 var det kun et enkelt harmonium (husorgel) i kirken. Dette året kom imidlertid det første skikkelige kirkeorgel på plass. Orgelet gjorde sin tjeneste i 50 år. Orglet i Børsa kirke er fra 1960 tallet, og bærer nok preget av at det er slitt av tidens tann.
Kirkeklokkene
Børsa kirke har også to kirkeklokker, den største fra 1908 og den minste fra 1910.
Ombygging og restaureringer
Den mest dramatiske ombyggingen ble foretatt i 1935-36. Galleriet ble gjort mindre, og det ble laget underloft i sideskipene og den spisse korbuene ble gjort rund, samtidig som ekstra søylepar ble satt inn. Altertavla måtte også endres.
Den siste store restaureringen av kirken skjedde rundt 1990. Da ble vinduene tatt ut og tettet, videre ble kirken isolert og det ble lagt ny bordkledning utvendig.