Gudstjenesteliv
I følge gudstjenesteordning skal det holdes 21 forordnede gudstjenester i året i Skaun. To av gudstjenestene har i mange år vært avholdt som friluftsgudstjeneste, den en av dem på Husaby. Ut over dette holdes det 4 nattverdgudstjenester på Vennatunet og en julegudstjeneste for skolene i Skaun.
Det foreligger også et vedtak fra menighetsmøte i Skaun den 2.04. 2000 om at bokmål og nynorsk innføres som likestilte liturgiske språk i Skaun kirke. Det innebærer at et visst antall gudstjenester (25%) skal fortsatt ha nynorsk som liturgisk språk.
Dåp og trosopplæring
Dåpen er en viktig del av gudstjenesten. Kirkekontoret sender en hilsen til familien med invitasjon til dåp. Det skjer etter uttak fra medlemmsregistret der mor er medlem i Dnk og har født et barn. Innmelding til dåp skjer gjennom vår hjemmeside og/eller direkte til kirkekontoret.
Det holdes felles dåpssamtale i kirka med dåpsbarnet og voksen tilstede uka før selve dåpshandlingen. Da mottar dåpsfamilien «Dåp i Guds hus» og fadderhilsninger og en folder om bønn. Dåpslyset og forklaring om dåpslyset mottar de i kirka etter dåpen. Ved dåpen får også hvert dåpsbarn en brodert dåpsklut som gave.
I Skaun drives et stort arbeid for å følge opp dåpsdagen. Flere frivillig er engasjert med å dele ut bøker, cd’er, leiker på 1, 2 og 3-årsdåpsdag. Menigheten har vedtatt plan for trosopplæringen. Menighetspedagog har ansvaret for å følge opp planen. Mange tiltak er i gang, men det er et stykke igjen til at alt i planen er oppe og går.
Konfirmasjon
Konfirmasjon er vårt viktigste ungdomsarbeid. Undervisningen foregår i Skaun menighetshus like etter skoletid fra august til mai. Det arrangeres også pilegrimsvandring i september, en leir i januar for alle på Søvasslia leirsted, fasteaksjonen like før påske og fest/konsert for alle konfirmanter/familier på Fredly hver vår. I de siste årene har vi hatt besøk av Hans Inge Fagervik. Etter konfirmantoverhøringen arranger også menighetsrådet fest for konfirmantene på Menighetshuset. Konfirmasjon er i mai og både lørdag og søndag brukes for å avvikle konfirmasjonsgudstjenestene.
Diakoni
Det er ikke noe diakoniutvalg og diakoniplan i menigheten. Det ligger på den enkelte å være «den barmhjertige samaritan».
Presten har andakter hver 14. dag på Vennatunet, hjemmebesøk ved dødsfall og samtaler etter behov. Minnestund i kirkene rundt Allehelgensdag med brev til pårørende er også en diakonal handling.
Konfirmantenes innsamlingsaksjoner er eksempler på internasjonal diakoni. Dette gjelder vel også menighetens misjonsavtale, hvor støtten også går til humanitær bistand.
Menighetens misjonsengasjement
Skaun menighet har misjonsavtale med NMS. Prosjektet støtter landsbyutvikling i Blånildalen.
Pilegrimsarbeidet
Det er organisert pilegrimsmottak i tilknytning til menighetshuset. En gruppe frivillige tar i mot de som overnatter i menighetshuset. Disse får også, om de ønsker det, omvisning i kirka og stempel i ev. pilegrimspass.
Menighetshuset
Menighetshuset har eget styre og arrangerer hvert år basar og julefest til inntekt for huset. Huset har solid økonomi. Huset benyttes en del til kirkekaffe ved enkelte gudstjenester, og her undervises konfirmantene. I pilegrimssesongen huser huset mange pilegrimer.
Menighetsrådet
Menighetsrådet jobber veldig godt og for å lette arbeidet har en fordelt ansvarsområder mellom seg i ulike arbeidsgrupper - kirkegård, kirke og bårehus, konfirmantutvalg, friluftsgudstjenester, 50-årskonfirmanter, barnearbeid m/trosopplæring.
Årshjulet er et nyttig arbeidsredskap for menighetsrådet. Det viser en oversikt over gudstjenester, arrangement, dugnad, trosopplæringstiltak… rådet har et særlig ansvar for fra periode til periode.