-Dette er ikke noe kirka gjør aleine, men i et tett og godt samarbeid med gode krefter som saniteten, Mental Helse, bygdesentralen, Matsentralen i Trondheim og ikke minst TINE som frakter maten gratis fra Trondheim til Snåsa, sier sokneprest Krogstad. Ideen til dette kom under et møte mellom biskop Herborg og brukerne av Nættverke, Mental Helse, ved Vinje skole. Å slite med psykiske problem og ensomhet er utfordrende nok. Når så i tillegg mange sliter med mer eller mindre konstant dårlig råd, gjør ikke det tilværelsen lysere. Dette var omtrent samtidig som Steinkjer kommune hadde starta med matutdeling. Vi begynte å lure på om dette kunne være aktuelt også på Snåsa.
Siden da har vi jobbet med dette. Den norske kirke sentralt har inngått en avtale om samarbeid med matsentralene og det var derfor naturlig at kirka tar det formelle ansvaret, sjøl om alle gode krefter, inkludert politisk ledelse ved ordfører, har vært positiv hele veien. Lenge var problemet å få ordna med kjøletransport på forsvarlig vis til Snåsa. Når TINE kom på banen med gratis frakt, falt det andre på plass: Saniteten sponser to kjøleskap, Bygdesentralen ordner med lokale, Mental Helse er med, menigheten står for regnskap og stiller med prest og diakoniarbeider.
Reint praktisk satser vi på utdeling to ganger i måneden. Folk som ønsker mat, må fylle ut et skjema med navn, adresse og hvor mange personer det er. Disse skjemaene sendes til presten og er grunnlaget for pakking av poser med mat som enten kan hentes på bygdesentralen, evt. etter avtale kjøres heim. Da er det mannskapet som driver med matutkjøring som blir brukt. Alle som på et eller annet vis deltar i dette arbeidet, har taushetsplikt.
-Vi er spent på hvor stort behovet egentlig er, sier Krogstad. Det aner oss at mange sliter og vi håper dette kan være et lite bidrag til å lette situasjonen noe. Samtidig er det med en viss bismak vi setter i gang dette: Det er vanskelig å forstå at matutdeling skal være nødvendig i det vi liker å kalle en velferdsstat. Som samfunn er det nærmest en fallitterklæring når folk bokstavelig talt må stå i matkø. Men som kirke er dette åpenbart en del av vårt oppdrag og med stigende matvarepriser og boliglån, er det lite som tyder på snarlig bedring.
Den som ønsker å vite mer kan ta kontakt med John Gunnar Krogstad på telefon 472 80 846 eller på e-post til JK425@kirken.no.