Grunnen er at det er gjennomført grundige undersøkelser av takkonstruksjonen i kirka, og at Kirkevergen sist uke fikk beskjed om at det ser ut som takkonstruksjonen over tid er svekket. Man kan ikke påregne at konstruksjonen bærer snølast i tillegg til egen vekt.
På bakgrunn av dette anbefaler Tandberg arkitekter og ingeniøren fra Sweco at kirkeskipet ikke er i bruk eller åpen for besøkende inntil endelig rapport og konklusjon foreligger. Når endelig rapport og konklusjon foreligger vil spørsmålet om videre stenging av kirka bli tatt opp på nytt til behandling i fellesrådet.
En foreløpig undersøkelse av kirkebygget ble gjort i 2020. Denne ble fulgt opp med en grundigere undersøkelse utført av representanter fra Tandberg arkitekter og Sweco i september. Endelig resultat vil foreligge i løpet av november.
Etter at disse opplysningene ble kjent er det jobbet mye med saken internt for å se på mulige alternative lokaler for gudstjenester, dåp, begravelser og vigsler. Alle ansatte, prost, biskop, kommunedirektør og ordfører er gjort kjent med saken.
Inntil videre vil gudstjenester og dåp gjennomføres hovedsakelig i Soknestuggu. Ved behov for større lokaler, jobbes det for å finne alternativer lokalt. Begravelser og bisettelser gjennomføres i For kirke i Stod. Ved kistebegravelse kjøres kista tilbake til Snåsa kirkegård for nedsetting. Deltakere i begravelsen følger bårebilen tilbake til Snåsa.
Det vil også bli lagt til rette for at Soknestuggu kan brukes dersom familien ønsker å ha seremonien i Snåsa, og forsamlingen ikke er for stor.
Selv om dette er dårlig nytt for Snåsasamfunnet, er fellesråd, ansatte, kommunedirektør og ordfører glade for at disse undersøkelsene er utført, og at forhold rundt takkonstruksjonen er avdekket før det skjedde en alvorlig ulykke. Ivaretakelse av liv og helse er viktigst. Kirke og kommune vil arbeide videre sammen med nødvendige fagfolk og Riksantikvaren for å finne gode løsninger for reparasjon av de forhold som nå er avdekket.